Sarcina

Sarcina este unul dintre cele mai complexe drumuri pe care o femeie îl poate parcurge, reprezentând perioada în care își creează o legătură strânsă, indestructibilă cu copilul, dar și în care corpul său suferă diverse modificări. Dacă te numeri și tu printre aceste femei, este recomandat să te informezi în mod corespunzător cu privire la noua ta viață în calitate de mămică, fiind nevoie să fii atentă la toate etapele de creștere și dezvoltare ale copilului tău.

Este adevărat că multe mămici nici nu știu la ce să se aștepte și cum să abordeze o astfel de perioadă plină de semnificație din viața lor, așa că citește în continuare și asigură-te că ești la curent cu tot ce presupune dezvoltarea fătului în interiorul corpului tău.

Concepție și fertilizare

Concepția reprezintă momentul în care un singur spermatozoid a reușit să pătrundă în ovul, fiind un proces unic, care nu poate fi anulat și nici repetat. Fertilizarea este o procedură care, alături de concepție, constă în ovulul care își începe călătoria prin trompa uterină către uter. Ulterior, concepția este cea care se ocupă cu declanșarea diviziunii repetate a zigotului, care începe un proces de migrare de aproximativ 3-4 zile. După aceea, se va stabili în uter, devenind o colecție de celule ce poartă denumirea de blastocist.

Test de sarcină

Dacă și tu te confrunți cu o menstruație întârziată, cel mai probabil ar trebui să-ți îndrepți atenția către achiziționarea unui test de sarcină, pentru că acesta este printre primele semne de sarcină, dacă ai o viață sexuală activă. În caz contrar, asigură-te că discuți cu medicul despre acest aspect și că efectuezi toate analizele necesare.

În cazul în care ai efectuat testul și nu știi cum să interpretezi rezultatul, trebuie să știi că cele două liniuțe care apar în dreptul lui C și T indică un test de sarcină pozitiv, în timp ce o liniuță în dreptul literei C indică unul negativ. Dacă linia apare în dreptul literei T, înseamnă că testul este invalid și este necesară repetarea sa. De asemenea, multe mămici se întreabă după cât timp se vede sarcina pe test. De regulă, în funcție și de indicațiile scrise în prospect, durează aproximativ 5-10 minute.

Test de ovulație

Testul de ovulație este adecvat pentru cuplurile care își doresc să conceapă un copil, indicând dacă femeia se află în perioada de ovulație sau nu, prin verificarea prezenței unui anumit hormon în urină.

Simptome sarcină

Unele dintre primele semne că ești însărcinată constă în confruntarea cu grețuri, vărsături, sâni sensibili și măriți, nevoia constantă de a urina, oboseală, poftă amplificată pentru anumite alimente. Simptomele sarcinii apar în 10-14 zile după momentul conceperii. De asemenea, te poți confrunta și cu sângerarea de implantare, care apare exact în momentul în care oul fecundat s-a prins de mucoasa uterului.

Există o mulțime de metode prin care poți afla dacă ești însărcinată fără test. De exemplu, multe persoane își îndreaptă atenția asupra zahărului. Se pun 2 – 3 lingurițe de zahăr într-un pahar, peste care se adaugă urină. Ești însărcinată dacă zaharul se transformă în cocoloașe.

Sarcina pe săptămâni

După ce ai identificat primele simptome ale sarcinii, fiind mai apoi confirmate de medic, iată care este procesul de dezvoltare a fătului:

  • în primele trei săptămâni, embrionul are dimensiunea unei gămălii de ac, începând o dezvoltare rapidă;
  • în săptămânile 4-6 (prima lună), placenta continuă să se dezvolte odată cu embrionul, iar inima sa începe să bată, apărând treptat membrele. Are o lungime de 0,4 – 1,3 cm;
  • în săptămânile 7-9 (a doua lună), embrionul ajunge la o mărime de 2 – 3 cm, apărând și nasul;
  • în săptămânile 10-13 (a treia lună), embrionul reușește să ajungă la mărimea de 6 cm. Pentru că rinichii încep să funcționeze, fătul reușește să urineze în sacul embrionar. Acum se încheie primul trimestru de sarcină;
  • în săptămânile 16-18 (a patra lună), fătul ajunge să cântărească 200g, având aproximativ 16 cm;
  • în săptămânile 19-24 (a cincea lună), atinge o lungime de 19 cm – 23 cm și o greutate de 400-600 g;
  • în săptămânile 25-30 (a șasea și a șaptea lună), pielea fătului începe să devină încrețită, atingând o lungime de 25 cm și o greutate de 1 kg. În săptămâna a 26 – 27-a se încheie cel de-al doilea trimestru de sarcină.
  • în săptămânile 31-36 (a opta lună), sânii tăi se vor mări considerabil, iar fătul tău va obține o greutate de aprox. 2400 g;
  • în săptămânile 37-41 (a noua lună), bebelușul începe să nu mai aibă loc în uter, care a devenit un spațiu limitat, ceea ce înseamnă că în curând va urma momentul nașterii, încheindu-se și ultimul trimestru.

În ceea ce privește calculul sarcinii, îți oferim un pont: dacă vei scădea trei luni de la data ultimei menstruații pe care ai avut-o și mai adaugi șapte zile, vei putea obține cu aproximație data la care vei naște. Pentru determinarea sexului copilului, se poate ține cont de calendarul chinezesc al sarcinii sau de calendarul sarcinii clasic.

Sarcina extrauterină

Sarcina extrauterină (ectopică) presupune pierderea copilului, din cauza faptului că nu îi permite ovulului să se dezvolte, iar țesutul, care se află într-un continuu proces de dezvoltare poate să provoace sângerări, punând chiar și viața mamei în pericol. Aceasta mai este denumită și avort spontan sau întrerupere de sarcină, fiind necesară intervenția urgentă a medicului specialist.

Sănătatea în sarcină

Pentru o sarcină sănătoasă, este necesar să te menții la o greutate adecvată, să iei suplimente cu vitamine și minerale conform indicațiilor medicului și să te hrănești cu fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu grăsimi reduse, proteine. De asemenea, vei afla despre dopul gelatinos de care nu trebuie să-ți faci griji, pentru că este responsabil de protejarea împotriva infecțiilor. Nu trebuie neglijat nici somnul, care trebuie să fie odihnitor și liniștit, respectându-se în fiecare noapte cele 8 ore de somn. În ceea ce privește sexul în sarcină, totul depinde la o persoană la alta. Este important să se țină cont de sfaturile medicului specialist.

Travaliul şi nașterea

Travaliul se desfășoară în trei stadii, de la o dilatare de 10 cm până la nașterea propriu-zisă a bebelușului. Această procedură se desfășoară cu ajutorul medicului.

Nume copii

Găsirea unui nume potrivit pentru copilul tău nu este o sarcină simplă. Astfel, este necesar ca atât tu, cât și tatăl copilului să cădeți de comun acord asupra unei variante de nume, care să fie reprezentativ pentru nou-născut.