Săptămâna 19 de Sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 1296

Săptămâna 19 de Sarcină

Ce crezi că e, băiat sau fată? Dacă ai aflat deja din primul trimestrul, presupunem că nu mai este o surpriză, dar la ecografia efectuată în această săptămână, poți afla cu certitudine ce sex are bebelușul. Asta dacă vreți să știți ce sex are. Dacă nu vreți să aflați, asigurați-vă știe că de dorința voastră și medicul.

Cât de mare este bebelușul tău

Sarcina 19 saptamani

Fătul crește și crește și crește. In săptămâna 19 de sarcină a ajuns de mărimea unui mango, adică are un pic mai mult de 15 cm și cântărește aproximativ 240 grame (vezi intreaga evolutie in categoria – sarcina pe saptamani).

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 19 de sarcina

Simți că abdomenul tău a crescut văzând cu ochii? Asta nu este nimic. În săptămânile următoare, abdomenul tău va lua proporții într-un ritm și mai rapid. În mod normal, ar trebui să fi câștigat deja în greutate între 3.5 și 6 kilograme. Dacă nu te încardezi între aceste limite, ar trebui să iei legătura cu medicul tău pentru a vedea dacă există vreo problemă cu sarcina sau cu tine. Dacă te încadrezi însă între aceste limite, creșterea nu se poate lăsa fără efecte pe care tu să le resimți. Săptămâna 19 vine la pachet cu următoarele simptome:

  • dureri abdominale – aceste dureri se vor simți în partea inferioară a abdomenului. Aceste dureri mai pot fi și ascuțite, ca niște junghiuri în lateralele abdomenului, mai la sfârșitul zilei, când schimbi poziția în care stai. Cauza lor e cel mai probabil întinderea ligamentelor și a mușchilor pe măsură ce uterul crește. Nu trebuie să te sperii, dar dacă aceste dureri sunt continue și puternice, cel mai bine ar fi să iei imediat legătura cu medicul.
  • pete maronii pe piele –  numite cloasmă sau mai popular mască de sarcină, aceste pete apar în general pe frunte, pomeți și deasupra buzei superioare. Ce se întâmplă? Estrogenul și progesteronul obligă celulele din melamină să producă mai mult pigment, iar acest pigment în plus nu este distribuit în mod egal, de aici și acele pete. La femeile cu tenul mai închis, aceste pete pot părea cearcăne la ochi. Din nefericire, acest efect al sarcinii nu poate fi prevenit, dar s-a observat că expunerea la soare amplifică procesul de producere a pigmentului. Petele pot să apară și pe mâini sau pe alte zone ale corpului ce intră în contact cu razele soarelui. Evită expunerea directă la soare, iar aceste pete nu vor fi atât de pronunțate.
  • palme roșii – de obicei, tot în această perioadă, palmele devin mai roșii. Motivul este faptul că pielea de la mâini este ceva mai subțire, iar acum, volumul crescut de sânge dă acestă roșeață.
  • amețeli – odată cu creșterea uterului, acesta poate să apese pe vasele de sânge și pe plămâni, limitând cantitatea de sânge ce ajunge la creier. Nu e ceva grav, dar dacă amețelile sunt constante și puternice, trebuie să spui acest lucru medicului, pentru a se asigura că nu sunt probleme ce pot afecta sarcina sau pe tine.

Cum se dezvoltă bebelușul tău

sarcina pe saptamani poze

Membrele (mâinile și picioarele) sunt acum complet proporționale cu restul corpului. Dezvoltarea senzorială ajunge în această săptămână la capacitate maximă, iar motivul este dezvoltarea într-o zonă specializată din creier a unor celule nervoase responsabile cu fiecare simț în parte: văzul, auzul, gustul, mirosul și simțul tactil. Tot în această săptămână, o substanță începe să acopere corpul copilului. Această substanță este grasă și albicioasă, rolul ei fiind de a proteja pielea extrem de delicată a bebelușului de expunerea pentru o perioadă îndelungată la lichidul amniotic. Sub această substanță, numită vernix caseosa, pielea bebelușului este acoperită de un strat fin de păr numit lanugo.

Creierul se dezvoltă și el extrem de repede, milioane de neuroni motori ce ajută mușchii și creierul să comunice luând naștere. Bebelușul face acum mișcări conștiente, cum e suptul degetului. Unele dintre mișcările fătului le vei simți și tu.

Recomandări/sfaturi

În general, cei mai mulți medici recomandă ca în această săptămână să se facă programarea pentru ecografia morfologică de trimestrul doi. În cadrul acestei ecografii, medicul va examina extrem de atent organele bebelușului, placenta, lichidul amniotic. Cu ajutorul acestei ecografii se pot depista eventuale anomalii sau malformații ale fătului.

În această săptămână poți să cauți un curs de pregătire pentru naștere. Cu cât începi mai devreme, cu atât ai mai mult tmimp la dispoziție pentru a găsi cel mai bun curs posibil. Dacă nu ați făcut-o deja, ați putea începe să faceți liste cu nume pentru copil. Numele e mai greu de ales decât te-ai aștepta și presupune o oarecare “negociere” între cei doi părinți.

Sfaturi pentru tată

Această perioadă este excelentă pentru a vă bucura de o scurtă ieșire de câteva zile, pentru că trimestrul trei nu este departe, iar partenera ta va începe din nou să se simtă obosită, să aibă simptome ce o vor împiedica să se simtă confortabil. Găsești un pic de timp doar pentru voi doi, ca să vă încărcați cu energie pentru următoarea perioadă. Chiar dacă nu plecați un weekend întreg, chiar și o cină romantică poate face diferența și vă poate destinde.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 16 si 20

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.