Săptămâna 42 de sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 7 minute Vizualizari: 797

Săptămâna 42 de sarcină

Cu siguranţă eşti cea mai fericită viitoare mămică, deși bebelușul tău a vrut să mai petreacă timp doar cu tine și, prin urmare, a ales să stea mai mult în burtica.  Nu-i nimic! Nu ai motive să te îngrijorezi,  te vei bucura de el în câteva zile. Ducând o sarcină până în perioada dintre săptămâna 38 şi săptămâna 42, te numeri printre mămicile care au o naştere la termen (vezi si celelalte saptămâni in categoria KID.ro – sarcina pe saptămâni). Dacă bebelușul s-a simţit bine şi totul a decurs corespunzător, naşterea în săptămâna 42 este total normală. Ulterior, se poate vorbi, într-adevăr despre o naștere întârziată.

Cât de mare e bebeluşul tău

sarcina 42 saptamani

Imaginează-ţi un pepene mare, poți compara mărimea puiuțului tău cu acesta. În această săptămână bebele tău are aproximativ 3.650 de grame şi în jur de 52 de centimetri lungime.

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 42 de sarcina

Câtă fericireeee! Bebele ar trebuie să vină în orice moment. După cum ţi-am mai spus, nu este nici o problemă că a ales să mai stea la tine în burtica până în săptămâna 42. Îi este greu să se „despartă” de un mediu sigur în care s-a simțit minunat.

Cum simţi primele semne de travaliu, nu mai sta pe gânduri şi mergi la spital. Ideal este ca sarcina să nu depăşească cele 42 de săptămâni.

Cum se dezvoltă bebeluşul tău

trimestrul 3 de sarcina

Ei bine, ajungând în săptămâna 42, este normal şi firesc ca bebele tău să se fi dezvoltat complet. I-au crescut şi unghiuţele, care urmează a-i fi tăiate după naştere, iar pielea de pe mâini şi picioruşe poate fi puţin lăsată, dar nu te îngrijora, este normal.

Dacă placenta nu mai funcţionează corect, trebuie sesizat imediat medicul, care te va sfătui în caz că naşterea depăşeşte termenul.

După cum ştii, există cazuri în care capul copilului este foarte mare, ceea ce înseamnă că nu se poate naşte fără asistenţa medicului. Deşi nu sunt recomandate, medicul ar putea să apeleze la o ventuză sau la un forceps, în cazul în care copilului îi încetează pulsul sau dacă eforturile tale nu ajută la dilatarea perineului.

Este foarte important să ştii că după 42 de săptămâni de sarcină, placenta nu îi mai oferă bebeluşului destul oxigen şi nutrienţi, fapt ce poate provoca decesul său. De aceea se practică tot mai des operaţiile de cezariana la termenul de peste 42 de săptămâni.

Recomandări/Sfaturi

În săptămâna 42 de sarcină nu va trebui să mai faci analize. Pentru a se asigura că totul decurge bine, medicul îl va monitoriza des pe cel mic. Va verifica dacă se mişca normal, dacă rata bătăilor inimii este normală, dacă respiră bine şi, bineînţeles, dacă are la dispoziție suficient lichid amniotic.

Vei face un test de stres la contracţiile uterine, prin care se va verifica dacă micuţul tău le suportă. Testul este noninvaziv şi se face de obicei în cazul în care sarcina presupune un risc. Prin acest test se poate observa dacă micuţul primeşte cantitatea suficientă de oxigen necesară în timpul naşterii naturale.

Acest test se raportează la contracţii, deoarece nivelul de sânge, dar şi cel de oxigen scad în timpul acestora, aspect ce poate duce la hipoxie, adică lipsa de oxigen. Pe lângă acest test de stres, posibil să fie necesar să faci şi o ecografie şi un test non-stres.

Alte sfaturi

În cazul în care bebelușul nu se grăbește să iasă din burtică, medicul va trebui să rupă membranele pentru a induce travaliul. Cea mai bună idee este să îţi programezi din timp operaţia ce presupune cezariana, pentru a putea fi sigură că nu vor apărea complicaţii.

Ori de câte ori crezi sau ţi se pare că intri în travaliu, mergi fără să stai pe gânduri la spital! Ştii tu… Mai bine e să fii în spital şi să beneficiezi de îngrijire medicală decât să naşti acasă.

În altă ordine de idei, știi că bagajul trebuie să stea lângă uşă pregătit din timp, nu? Şi mai ştii că bebele, după ce apare, are nevoie de multă odihnă şi linişte. Prin urmare, trebuie să le faci un program rudelor nerăbdătoare, care vor să îl vadă pe noul membru al familiei.

Roagă-ţi soţul să îţi cumpere cele mai proaspete alimente. Este obligatoriu să ai în casa lapte proaspăt şi multe fructe şi legume.

Sfaturi pentru tată

Tăticule, nu cumva să nu ai pregătite aparatul foto, camera de filmat şi, bineînţeles, mașina cu care o vei transporta pe mămică la spital.  În scurt timp va trebui să ajungeţi la cea mai importantă întâlnire din viaţa voastră. Să nu te stresezi prea tare, cu siguranţă veţi fi nişte părinţi de nota 10!!

Uite că a venit momentuuul! Felicitări, mămico! Ai adus pe lume cel mai frumos bebe! Hei, totuşi, nu pleca!  Dacă ai născut, asta nu înseamnă că trebuie să ne părăseşti. Rămâi alături şi citeşte împreună cu tatăl ce este de făcut în următoarele săptămâni!

Despre post partum, cu înțelegere, răbdare și asumare

Ce reprezintă post partum? Ei bine, este vorba despre perioada ta de recuperare – atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere mental. Ştim că eşti foarte emoţionată, de aceea trebuie să te recuperezi cum trebuie. Bebelușul are nevoie de tine!

Cu ce te poți confrunta din punct de vedere fizic

Odată cu venirea micuțului tău pe lume, corpul ți-a trecut prin foarte multe transformări. Cum ai născut? Natural sau prin cezariană? Dacă ai născut natural, cu siguranţă ţi s-a făcut epiziotomie. Sperăm că nu ai suferit rupturi de perineu, pentru că acestea trebuie cusute şi vor trebui să treacă câteva săptămâni bune până când zona se va vindeca.

Probabil că ai auzit deja că femeile care trec prin experiența asta la naștere au o mare frică în ceea ce priveşte mersul la baie. Tocmai de-asta se recomandă alimente bogate în fibre şi un consum ridicat de lichide. În acest fel, scaunul va fi moale, iar mersul la toaletă nu va mai fi asociat cu un coşmar.

Igiena intimă este foarte importantă. Trebuie să păstrezi incizia curată, pentru a nu se infecta. Îţi vom enumera aici semnele infecţiei: miros neplăcut, inflamarea zonei şi dureri. Dacă te confrunţi cu unul dintre ele, mergi şi vorbeşte cu medicul.

Pe de altă parte, în foarte multe cazuri,hemoroizii apa în timpul travaliului, atunci când gravida împinge. Manifestările lor presupun mâncărime, usturime, uneori sângerări şi dureri. Probabil că în timpul sarcinii ai scăpat de ei, însă dacă acum apar, cere sfatul medicului.

Sângerarea de după naștere poate să dureze între două-trei săptămâni şi şase săptămâni. La început vei vedea sângerări de un roşu aprins, după vor fi maronii şi în ultima fază albicioase. Să ştii că este absolut normal să elimini şi cheaguri de sânge, dar nu mai mari de mărimea unei monede şi nu foarte multe. Sângerările au un miros diferit faţă de cele pe care le aveai în timpul ciclului menstrual.

Nu în ultimul rând,sânii se pot modifica semnificativ. Acum depinde. Dacă o să alăptezi, vor deveni grei şi se poate să îţi curgă lapte în următoarele 48-72 de ore după naştere. Există bebeluşi care nu sug cum trebuie, ceea ce poate duce la inflamarea sânilor. Poţi să faci şi febra din această cauză. Sună-ţi medicul şi află ce medicamente îţi recomandă pentru a rezolva problema, fără ca cel mic să fie afectat.

Ai în vedere că este foarte bine să alăptezi, mai ales pentru bebeluş. Mamele care nu pot alăpta, din diverse motive, se pot confrunta şi ele cu sâni inflamaţi după 4-5 zile de la naştere. Mastita este o infecţie a sânilor şi apare atunci când se blochează anumite canale. Când apare această problemă, sânii devin foarte tari, se umflă şi sunt dureroşi. Sună medicul dacă te confrunți cu această problemă,  fără să mai stai pe gânduri!

Citește mai multe informații despre perioada post partum în cadrul articolului pentru săptămâna 43 de sarcină.

Surse foto:
https://hometrendsbabyandkids.com.mt
https://babytalk.sg/
https://unsplash.com
https://pixabay.com

 

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.