Adaptarea la cresa si gradinita. Greseli de evitat

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 2 minute Vizualizari: 647

Adaptarea la cresa si gradinita. Greseli de evitat

 

Primele zile de gradinita pot fi dramatice pentru o multime de copii si deopotriva pentru foarte multi parinti. Nu de putine ori apare opozitia celui mic, apar lacrimile si chiar frica copilului de a fi parasit.

Daca iti doresti sa te asiguri ca prichindelul tau se va simti cat se poate de bine atunci cand merge la gradinita, incearca sa eviti urmatoarele greseli.

1. Nu sari peste pregatire! Pregateste-l pe cel mic pentru ceea ce va urma. Povesteste-i despre noul mediu, spune-i ca va trebui sa stea cateva ore pe zi fara tine si incearca sa ii conturezi o imagine cat mai placuta asupra cresei si a gradinitei.  Nu uita sa ii repeti ca te vei intoarce mereu dupa el. Cea mai mare drama a unui copil este aceea de a se simti parasit.

2. Nu il lasa cu persoane straine pentru a se adapta! Este o greseala pe care o fac multi parinti, considerand ca in felul acesta isi obisnuiesc copilul cu momentul gradinitei. Nu poti obisnui un copil cu despartirea, insa. De regula, atunci cand este lasat cu altcineva, copilul isi transfera atasamentul si increderea catre acea persoana. Daca il lasi cu altcineva, decat persoanele cu care va sta la gradinita, va trece printr-un rollercoaster de trairi. Cel mai bine este sa vizitezi impreuna cu el gradinita sau cresa in care urmeaza sa mearga, in asa fel incat sa se familiarizeze cu educatoarele, cu locatia si cu colegii.

3. Nu ii ascunde copilului adevarul. Daca nu vrei sa il vezi suferind incearca sa nu il minti. Multi parinti ii spun copilului ca la gradinita se va juca toata ziua si se va distra toata ziua. Aceste afirmatii nu sunt tocmai adevarate, mai ales in prima parte a gradinitei, atunci cand apare tristetea despartirii. Incearca sa ii prezinti lucrurile intr-un mod cat mai realist si nu evita sa ii spui ca s-ar putea sa simta o senzatie de tristete cand il lasi singur. Aminteste-i tot timpul ca te vei intoarce dupa el!

4. Nu pleca pe furis! Este o alta greseala pe care o fac multi parinti. Acestia incearca sa se protejeze pe ei insisi de tristete plecand pe furis. O astfel de plecare nu face altceva decat sa ii dea senzatia copilului ca a fost parasit.

5. Nu prelungi prea mult despartirea! Daca va vedea ca atunci cand plange vei prelungi timpul petrecut pe el, va continua sa o faca.  Incearca sa pleci zambind, chiar daca vezi cateva lacrimi pe obrajorul sau! Cu timpul se va obisnui si nu va mai plange.

6. Nu intarzia! Incearca sa nu intarzii niciodata! Copilul stie cand trebuie sa te intorci si atunci cand intarzii va crede ca a fost parasit. In perioada de acomodare cu cresa sau cu gradinita, punctualitatea este esentiala.

7. Nu il santaja pentru a sta la gradinita si nu ii oferi recompense pentru asta! Santajul sau conditionarea de tipul ” Ma supar daca plangi”, „Nu mai mergem in parc daca plangi” sau ” numai bebelusii plang” ii transmit copilului mesajul ca nu este suficient de bun. Spune-i cat se poate de clar ce se va intampla si invata-l sa isi gestioneze propriile emotii fara santaj.

8. Nu ii oferi recompense! Recompensele reprezinta o alta greseala pe care nu trebuie sa o faci. Daca ii oferi recompense ii vei transmite ca poate sa ceara oricand lucruri daca vrei ceva de la el.

 

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.