Săptămâna 29 de sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 7 minute Vizualizari: 1160

Săptămâna 29 de sarcină

 

Bebeluşul tău creşte într-un ritm rapid.  Eşti în săptămâna 29 de sarcină şi corpul tău s-a schimbat mult. Simţi că ţi-ai pierdut graţia, însă nimic nu poate sta în fata dorinţei tale de a pregăti potrivit venirea pe lume a copilului tău.

Cât de mare e bebeluşul tău 

Sarcina 29 saptamani

Bebeluşul tău măsoară aproximativ 39 de cm din creştet şi până în tălpi. Are aproximativ 1,2 kg, fiind de mărimea unui dovleac plăcintar.

Ce se întâmplă în corpul tău

Saptamana 29 de sarcina

În corpul tău continuă să se producă schimbări. Nici kilogramele pe care le ai acum nu mai sunt cele pe care le aveai în perioada anterioară sarcinii. Ai acumulat, probabil, 10 kg în plus sau poate mai mult – săptămânal, greutatea ta a crescut. Ei, şi? Graviditatea nu este despre talie de viespe, acesta este un aspect care te poate preocupa după ce vei aduce pe lume bebeluşul. În săptămâna 29 de sarcină alte aspecte importante trebuie să te preocupe.

Fluxul de sânge a crescut de zece ori, dimensiunea uterului în mod similar, ajungând la 10 cm sub buric. În consecinţă, vei simţi o presiune în abdomen. Firesc, uterul având dimensiuni mai mari, organele interne se comprimă. Vei respira parcă superficial şi bătăile inimii sunt mai accelerate – 10/12 bătăi/ minut – în comparaţie cu perioadă anterioară sarcinii. Pentru a te simţi mai bine ai grijă la postură, ţine spatele drept.

Senzaţiile de oboseală şi de durere la nivelul picioarelor şi spatelui se explică. Acestea sunt răspunsuri naturale la creşterea numărului de kilograme şi al schimbării centrului de greutate al corpului tău. Slăbirea articulaţiilor şi durerea sciatică care poate să se extindă până la picioare îţi pot produce o stare de disconfort. Nu te îngrijora, sunt stări normale care se pot amplifica pe măsură ce sarcina evoluează (vezi evolutia detaliata a sarcinii pe săptămâni).

Sânii îţi sunt, de asemenea, mai mari, greutatea acestora crescând cu aproximativ un kilogram. Nimic anormal dacă începe să apară colostrul, precursorul laptelui, cu un conţinut notabil de anticorpi şi proteine. Nu îţi fă griji dacă această secreţie gălbuie cu consistență grasă nu apare – poate că faci parte din categoria graviduțelor la care apare mai târziu sau chiar deloc.

Te poţi confrunta cu tensiune arterială mare, vei avea senzaţia de a merge cu mult mai frecvent la baie pentru a urina, pot să apară sângerări vaginale chiar (nu pierde timp şi imediat mergi la medic, pentru că sunt foarte periculoase). Te vei simţi, poate, mai puţin sigură pe tine atunci când mergi – este o senzaţie justificată prin faptul că centrul de greutate s-a schimbat.

Ai în vedere că umflăturile extreme pot să anunţe preeclampsia. Dacă nu sunt foarte evidente, dar există totuşi, redu consumul de sare şi relaxează-te ţinând picioarele ridicate la un nivel superior trunchiului.

Pe de altă parte, te poţi confrunta cu sindromul picioarelor neliniștite. Ce înseamnă concret? Vei simţi o nevoie  incontrolabilă de a mișca continuu picioarele, cu atât mai mult atunci când te aşezi să te odihneşti. Se considera că acest sindrom este determinat de un dezechilibru al dopaminei (unul dintre principalii neurotransmițătoride la nivelul sistemului nervos), al cărei  nivel poate fi afectat de lipsa fierului.

Chiar dacă în timpul sarcinii te poate afecta, după ce vei naşte sidromul picioarelor neliniştite o să dispară. În timpul sarcinii, asigură-te că urmezi o dietă care include suficient fier şi tine picioarele ridicate pe câteva perne atunci când te întinzi în pat. De asemenea, evită cofeina  şi exercițiile fizice înainte de a merge la somn.

Cum se dezvoltă bebeluşul tău 

trimestrul 3 de sarcinaNu doar tu eşti cea care trece printr-o serie de etape specifice sarcinii. Copilul tău continua să parcurgă etape importante în dezvoltarea sa:

încă moi şi pliabile, oasele bebeluşului s-au dezvoltat complet;

capul bebeluşului este din ce în ce mai mare, creierul şi simţurile sale se dezvoltă în continuare. La finalul săptămânii, în mare majoritate, copiii reacţionează la sunete şi lumină. Sunt sensibili la vocea mamei sau la alte zgomote;

papilele gustative au capabilitatea de a distinge unele arome;

copilul are deja păr pe cap;

organele sexuale au trecut prin etape care au dus la dezvoltarea lor. Testiculele au coborât la nivelul scrotului, iar clitorisul, pentru că nu este încă acoperit de labiile mici, are o formă proeminentă;

organismul bebeluşului poate să controleze din ce în ce mai bine temperatura corpului şi reglează producţia de ţesut adipos;

datorită nivelului la care ajung leucocitele în sânge, imunitatea creşte;

bebeluşul tău elimina aproximativ 50 ml urină/zi. Asta înseamnă că sistemul urinar funcţionează;

puful acela fin de pe corp, lanugo, despre care am mai amintit şi în săptămânile anterioare, începe să dispară. De astfel, în mare parte, lanugo se pierde înainte de naștere. Cu toate acestea, sunt cazuri în care bebelasii se nasc cu păr pe spate;

pliurile cordonului ombilical vor începe să fie acoperite de un lichid gelatinos, a cărui funcție este să împiedice comprimarea acestuia atunci când copilul este întors și răsucit; de acum, nu te va mai lovi doar cu picioruşele. Îşi va schimba poziţia şi te va lovi inclusiv cu genunchii şi coatele.

Reţine ca din această săptămână, în cazul naşterii premature, şansele de supravieţuire sunt foarte mari, dat fiind faptul că plămânii s-au dezvoltat suficient!

Recomandări/Sfaturi

Alimentaţia optimă este în continuare foarte importantă. Până în această săptămână de sarcină, în mod cert ţi-ai stabilit deja propriile linii directoare în materie de dietă. Specialiștii recomandă 5-7 mese/ zi, acestea incluzând şi gustările. Nu ar trebui să eviţi ouăle, brânza, carnea slabă sau peștele, leguminoasele sau cerealele integrale, alimente care contribuie cel mai bine la dezvoltarea copilului, motiv pentru care ar trebui să fie prezente la fiecare masă.

Ai în vedere să eviţi constipaţia. Am menţionat anterior ca uterul creşte, ceea ce înseamnă că va apăsa pe rect. Prin urmare, pe acest fond te poţi confrunta cu acest disconfort. Vestea bună este că poţi să previi constipaţia sau o poţi ameliora, respectând câteva sfaturi:

consumă produse alimentare cu un conţinut ridicat de fibre: cereale integrale, orez brun, pâine. Fructele şi legumele nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic;

consumă 2 litri de apă pe zi. Ai putea să bei un pahar cu apă caldă imediat după ce te trezeşti;

un pahar cu suc de prune, poate fi de asemenea eficient împotriva constipației;

sportu; este important: mergi pe jos, înoată, utilizează o bicicletă de cameră, fă yoga;

nu amâna să mergi la baie atunci când simţi că este necesar;

vorbeşte cu obstreticianul care îţi supraveghează sarcina să îţi recomande un tip de vitamine prenatale cu o formulă în care nu exista mult fier – în cazul în care nu ai anemie;

în final, dacă sfaturile anterioare nu se dovedesc eficiente şi pentru tine, comunică-i medicului. Acesta poate să îţi prescrie un laxativ uşor.

Participă la un curs dedicat. Poate că până acum nu te-ai înscris la un curs dedicat viitoarelor mămici. Este momentul! În cadrul unui astfel de curs vei învăţa inclusiv să alăptezi – un proces pe care dacă îl vei stăpâni bine atât tu, cât şi  bebeluşul vă veţi simţi confortabil.

Adresează-te unei doule. În primul rând, ce este doula? Termenul vine din greacă şi se traduce prin  „cea care îngrijeşte femeia”.Va fi persoana care te va sprijini în pregătirea pentru naştere.

Sfaturi pentru tata

Am ajuns şi la tine, tăticule! În mod cert, ai responsabilităţi şi trebuie să sprijini în continuare viitoarea mămică. În cazul în care nu se aleg serviciile unei doule, soţul/iubitul este cea mai potrivită persoană de sprijin pentru mamă.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 26 si 30

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.