Dacă ești în săptămâna 4 de sarcină, înseamnă că deja ai aflat veștile. Este posibil ca simptomele de sarcină să nu-și fi făcut încă apariția. Asta depinde de corpul femeii. Totuși, dacă ești sigură că ești însărcinată, sau crezi că ești însărcinată, primul lucru ce trebuie să-l faci este o programare la medic pentru prima vizită prenatală.
Cât de mare este bebelușul tău
Dacă te întrebi cât de mare este bebe-ul în acest moment, află că acum este la un nivel microscopic, cam cât o boabă de mac! Vezi cum evolueaza in continuare in categoria – sarcina pe saptamani.
Ce se întâmplă în corpul tău
Aceeași hormoni care ți-au confirmat testul de sarcină, sunt responsabili și pentru simptomele ce le vei resimți în următoarele săptămâni. Dacă în săptămâna a patra nu experimentezi nici un simptom, nu te impacienta, acestea își vor face cât de curând apariția! Iată posibilele simptome ce își vor face apariația în ce-a de-a patra săptămână de sarcină:
- balonare – poți da vina pe hormonul progesteron. Senzația de balonare va fi tot mai prezentă, de aceea e bine să găsești cei mai confortabili pantaloni.
- crampe moderate – deși ai doar patru săptămâni de sarcină, crampele își pot face apariția. Acesta este un semn că nidația s-a făcut corect, iar sarcina este pe făgașul normal. Dacă crampele sunt puternice, îți recomandăm să consulți imediat un medic.
- sângerări ușoare – acestea au loc și sunt absolut normale pentru a patra săptămână de sarcină. Dacă sângerările sunt mai puternice, precum cele menstruale de exemplu, ar fi bine să consulți imediat un medic.
- schimbări de dispoziție – da, acestea sunt destul de frecvente, iar cauza este fluctuația nivelului de hormoni. Aceste schimbări de dispoziție sunt cel mai vizibile în primele 12 săptămâni de sarcină.
- grețuri matinale – deși nu toate femeile se lovesc de acest simptom, este destul de probabil ca tu să îl resimți. Între 50 și 90% dintre femei vor avea grețuri matinale la un moment dat.
- oboseală – unul dintre cele mai comune simptome este starea de oboseală. Corpul tău lucrează neîncetat pentru a crește acel mic bob din uterul tău.
- sâni sensibili – sânii tăi încep să crească în dimensiune, cu o sensibilitate crescută în jurul mameloanelor.
Cum se dezvoltă bebelușul tău
În acestă săptămânăare lor implantarea în peretele uterului, practic marcăm începutul perioadei embrionare. Totodată deja începe să se dezvolte placenta ce îl va hrăni pe bebelușpană la naștere.
Recomandări/sfaturi
Chiar dacă testul de sarcină indică o linie foarte palidă de sarcină pozitivă, atunci este destul de probabil să fii însărcinată. În principal, recomandarea noastră este de a se efectua mai multe teste, pe parcursul a câtorva zile de la data la care trebuia să aibă loc menstruația. În același timp este foarte important ca și testul cumpărat, să fie depozitat în condițiile specificate de producător. Astfel, dacă este depozitat într-o încăpere cu umezeală ridicată, este foarte posibil să dea rezultate false. De aceea, cel mai bine ar fi să utilizezi un test abia cumpărat. O altă recomandare este să faci testul de sarcină dimineață, când urina este mai concentrată.
Dacă încă nu ai început să iei vitamine prenatale, este foarte important să începi să faci asta, mai ales vitaminele ce conțin acid folic. A fost demonstrat faptul că acidul folic ajută fătul în dezvoltare, așa că este extrem de important să iei zilnic doza recomandată.
Acum ar fi și timpul să îți găsești medicul obstetrician și să-ți programezi primul control prenatal. Din nou, reiterăm faptul că trebuie să renunți la țigări și alcool.
Sfaturi pentru tată
Dacă deja ați aflat că sunteți părinți simțiți o bucurie nemarginită. Credem, de asemenea, că este un moment bun să vă gândiți când o să impărtășiți vestea cu familiile voastre și prietenii.
Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 1 si 9
Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com