Ce medicamente pot interfera cu rezultatele testului de sarcină?

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 1200

Ce medicamente pot interfera cu rezultatele testului de sarcină?

Crezi că ești însărcinată, dar nu ești sigură? Prezinți simptomele specifice și menstruația ți-a întârziat? Singurele modalități prin care poți afla dacă ești gravidă sau nu este să efectuezi un test de sânge sau un test de urina, prin intermediul căruia afli cu certitudine care este situația în care te afli. Cu toate acestea, există o mică diferență între cele două tipuri de teste de sarcină: primul îți poate oferi o informație clară și este efectuat la un cabinet specializat, pe când al doilea poate să mai ofere și rezultate false dacă este defect sau dacă instrucțiunile de utilizare nu sunt respectate corect. 

Există, de asemenea, și câteva medicamente care pot influența semnificativ rezultatul, motiv pentru care, indicat ar fi să cumperi mai multe teste de sarcină pe care să le faci în zile diferite pentru a verifica dacă rezultatul se repetă. Despre interpretarea corectă a testului de sarcină afli mai multe aici pentru a te asigura că știi care este rezultatul pe care ți-l afișează. 

Modul lor de funcționare este simplu: au capacitatea de a identifica prezența hormonului sarcinii, denumit și hCG (gonadotropina corionica umana) secretat într-o cantitate mult mai mare în corp decât este normal, care anunță prezența unei sarcini. Din fericire, rareori astfel de teste efectuate la domiciliu dau greș, dar nu este imposibil, iar unul dintre motive consta chiar în medicamentație. 

Medicamente pentru fertilitate

Există anumite medicamente care sunt utilizate în timpul procesului de fertilizare in vitro și care pot interfera cu hormonul hCG. Această medicamentație poate genera apariția unui rezultat fals pozitiv. Din păcate, multe femei se află într-o astfel de situație, însă medicii le oferă speranță prin intermediul tratamentelor care le ajută să-și recapete fertilitatea, având o șansă mult mai crescută de a concepe un copilaș. 

În procesul tratamentului, există riscul ca rezultatul testului să fie influențat din cauza schimbărilor masive care au loc la nivelul organismului. Dacă și tu te regăsești în cele menționate anterior, asigură-te că repeți testul și peste câteva zile, pentru a verifica dacă rezultatul este același sau s-a modificat. De regulă, durează aproximativ 10 zile de la tratament în care hCG-ul se eliberează atât în sânge, cât și în corp, motiv pentru care se recomandă să aștepți o anumită perioadă de timp, aproximativ două săptămâni, până la efectuarea testului.

Conform sfatului medicilor, este indicat ca după ce a trecut perioada de așteptare să vii la cabinetul medical pentru efectuarea testelor de sânge. Cu toate că și acestea au capacitatea de a detecta hCG, chiar și într-o cantitate foarte mică, testele de sânge oferă rezultate mult mai sigure decât cele de urină.

Medicamente hMG (gonadotropina umana de menopauza)

Un alt tip de medicament injectabil, cunoscut sub numele de gonadotropină umană de menopauză (hMG), poate fi utilizat pentru a ajuta la ovulație. HMG este alcătuită din doi hormoni: hormonul luteinizant (LH) și hormonul de stimulare a foliculilor (FSH). Atunci când este utilizat în cadrul în cadrul procesului de fertilizare in vitro, componenta LH poate declanșa un rezultat fals pozitiv. 

Teste de sarcină fals negative

Dacă ai făcut un test de sarcină și crezi că rezultatul negativ este greșit, cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faci este să aștepți cel puțin două zile și să te testezi din nou. În cazul în care testul este făcut prea devreme, nivelurile de hCG sunt prea scăzute pentru a putea fi detectate. De obicei, medicii recomandă să aștepți ca nivelul de HCG să se dubleze. 

Dacă, pe de altă parte, urmezi un tratament de fertilizare, cel mai bine este să urmezi instrucțiunile medicului și să aștepți rezultatele analizelor de sânge. Deși așteptarea rezultatelor poate fi un adevărat carusel emoțional, testul fals pozitiv este mult mai dezamăgitor decât un rezultat corect.

Mai există și alte tipuri de medicamente care influențează rezultatul testului?

Conform studiilor de specialitate, există informații care afirmă că următoarele medicamente pot provoca, de asemenea, rezultate fals pozitive sau negative:

  • medicamentele folosite împotriva anxietății;
  • antipsihoticele;
  • anticonvulsivantele;
  • medicamente pentru boala Parkinson;
  • diuretice;
  • antihistaminicele;
  • metadonă.

Ce să faci dacă suspectezi că un medicament îți modifică rezultatele testului de sarcină?

Dacă suspectezi că medicamentele pe care ți le administrezi pot afecta rezultatele testului de sarcină, trebuie să te consulți de urgență cu medicul obstetrician ginecolog. Acesta poate efectua un test de sânge și o ecografie transvaginală pentru a-ți putea oferi un răspuns sigur. Dacă iei medicamente pentru tratarea problemelor de fertilitate, este important să ții o legătură strânsă cu medicul specialist.

Când să îți suni medicul?

În cazul rezultatelor fals pozitive sau fals negative, trebuie să îți consulți în cel mai scurt timp medicul. Știai că unele rezultate false ale testelor de sarcină ar putea fi rezultatul unui dezechilibru hormonal, inclusiv SOPC (sindromul ovarelor polichistice), o sarcină chimică sau ectopică, risc mare de avort spontan sau oprirea sarcinii din evoluție? Asigură-te că urmezi corect instrucțiunile testului pentru a evita orice eroare de utilizare și apelează urgent la medicul obstetrician ginecolog în momentul în care ceva nu funcționează în parametri normali. 

Cu alte cuvinte, dacă îți planifici să rămâi însărcinată în perioada următoare și îți dorești ca totul să funcționeze ca la carte, nu omite vizitele la cabinetul medical pentru o investigare amănunțită. Eficiența testelor de urină poate atinge 97%, însă mai există și erori în urma cărora se pot obține rezultate false. Din acest motiv, după efectuarea testului de urină trebuie să se realizeze și cel de sânge, pentru confirmarea sau infirmarea rezultatului primit inițial.

unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.