Diversificarea la bebeluşi

Diversificarea la bebeluşi este întotdeauna o etapă plină de provocări, în care bebeluşul primeşte progresiv în alimentaţia sa hrana solidă. Adaptarea se face treptat, introducând câte un aliment, la început o dată la două săptămâni sau săptămânal, apoi crescând frecvenţa şi modificând în acelaşi timp consistenţa de la lichid, la cremă, piure, până la hrana preparată aşa cum este ea în dieta sănătoasă a unui adult.

Oricât de mult ţi-ai dori ca bebeluşul tău să accepte din prima supele şi piureurile de bebe, acest lucru nu se va întâmpla şi este normal să fie aşa. Cel mic şi-a format obişnuitele lui, apreciază laptele pentru gustul şi consistenţa sa, dar şi pentru doza de răsfăţ la sânul sau în braţele mamei. Aşa că, oricâte eforturi şi dragoste ai pune în farfurioara lui, un refuz poate apărea oricând.

Momentele de progres vor alterna cu cele de stagnare sau de regres în acceptarea hranei din meniul diversificat. Află tot ce trebuie să ştii despre diversificare din articolele din această subcategorie şi ramificaţiile ei:

Meniuri, Tabel diversificare şi Reţete mâncare.

Urmărind pe site diversificarea pas cu pas, înarmându-te cu răbdare şi cunoştinţele necesare, vei obţine rezultatele dorite şi un bebeluş alimentat corespunzător, potrivit vârstei lui. Pentru bebeluşii hrăniţi exclusiv la sân, diversificarea la 6 luni este cea mai indicată soluţie de către medicul pediatru.

Pentru cei hrăniţi cu formulă, care au sistemul digestiv mai bine maturizat, se poate începe uşor diversificarea la vârsta de 4 luni şi jumătate – 5 luni. Consultă medicul pediatru şi vezi care este cea mai bună perioadă la care să începi diversificarea lui bebe.

Din momentul în care ai stabilit vârsta începerii diversificării, împreună cu pediatrul sau bazându-te pe propria experienţă în cazul în care nu eşti la primul copil, informează-te asupra nevoilor bebeluşului tău şi gândeşte-te din timp la meniuri. Se începe uşor cu supe de legume cât mai lichide ca şi consistenţă, dar nu numai zeama. Tabelul de diversificare de pe site îţi poate fi de mare ajutor, la fel şi reţetele, mai ales dacă eşti la primul copil.

Vei dori probabil să cumperi şi un set de diversificare pentru bebeluşi. Acesta conţine de regulă farfurie, cană, linguriţă, bavetă din plastic moale sau silicon, care îţi va salva bucătăria şi bebeluşul de la murdărire totală. Unele seturi au în componenţa lor diverse recipiente pentru depozitat mâncarea preparată în siguranţă, fie în frigider, fie pe parcursul unei călătorii.

Schema de diversificare cuprinde alimentele indicate a fi introduse în alimentaţia bebeluşului la o anumită vârstă, numărul de mese necesare, precum şi reţete deosebit de utile în viaţa ta cu bebeluşul. Un program bine stabilit al celui mic îţi poate fi de ajutor, astfel încât să te asiguri că la ora mesei îi este foame şi va primi cu mai multă deschidere şi uşurinţă fiecare aliment nou introdus.

Diversificarea este un proces complex, o etapă importantă în creşterea şi dezvoltarea bebeluşului, care necesită răbdare şi cunoştinţe temeinice din partea părinţilor. Cu blândeţe şi perseverenţă, cel mic va învăţa să aprecieze gusturi şi consistenţe noi ale alimentelor, astfel încât să beneficieze de toţi nutrienţii necesari într-o anumită etapă de creştere.