Boli copii – iată un subiect care îi sperie pe cei mai mulți dintre părinți. Oricât de mult l-ai proteja pe cel mic, prin alimentație sănătoasă, igienă riguroasă și preocupare pentru sănătatea lui afectivă, la un moment dat copilul va suferi de una dintre bolile frecvente ale perioadei copilăriei. Oricât de mult ți-ai propune să îl ferești, oricâtă atenție ai acorda igienei și curățeniei, tot se vor ivi probleme de sănătate. Și este normal să fie așa, pentru că este cea mai bună modalitate prin care cel mic își fortifică sistemul imunitar pentru a fi pregătit să facă față toată viața provocărilor unui mediu care nu este niciodată lipsit de pericole pentru sănătate.
Citește articolele din categoria Boli copii și află care sunt cele mai frecvente afecțiuni de care poate suferi copilul tău și ce trebuie să faci pentru a trece mai ușor pentru aceste perioade mai delicate.
Boli copii frecvente
- Roșul în gât este o afecțiune care se întâlnește des la cei mici, începând de la vârsta de câteva luni. Se manifestă prin durere în gât, intensificată la înghițire, iritare și roșeață în gât, inflamarea amigdalelor, febră, secreții nazale abundente, dureri de cap. De obicei trece în 7-10 zile, fără complicații, cu administrarea unui tratament ușor pentru ameliorarea simptomelor, hidratare corespunzătoare și odihnă. Medicul îți poate spune dacă este roșu în gât sau o infecție respiratorie mai severă.
- Răceala este provocată de un virus și îl indispune pe bebeluș sau copil pentru câteva zile. Cei mici pot avea până la 6-8 răceli pe an. Congestionarea nasului, strănutul, lăcrimarea, durerea în gât, rareori însoțită de febră sunt simptomele răcelii, care se ameliorează după 2-3 zile, dar secrețiile nazale pot persista până la 7-10 zile.
- Otita este o infecție la nivelul urechii care se dezvoltă de obicei în urechea medie și este strâns legată de nasul înfundat și acumularea secrețiilor, precum și de particularitățile urechii copilului mic. Vizita la medic este necesară pentru a determina dacă este o simplă infecție virală care va trece în 2-3 zile sau există complicații, care se tratează cu antibiotic.
- Bronșiolita este o infecție respiratorie cauzată de obicei de un virus în sezonul rece. Pe lângă febră, nas înfundat, secreții nazale, boala are ca simptom principal tusea, care poate fi supărătoare pentru copil și îngrijorătoare pentru părinți. De obicei, boala este provocată de un virus și va trece fără antibiotic, cu hidratare optimă și odihnă. Medicul de familie sau medicul pediatru îți va recomanda cele mai bune soluții.
- Bolile copilăriei sau bolile infecțioase. În această categorie intră rujeola, rubeola, oreionul, varicela sau vărsatul de vânt, eritemul infecțios și roseola infantum. Debutează cu febră, urmată de erupții pe piele. În caz de vărsat de vânt la copii, bubițele pot provoca mâncărime. Neștiind cu ce se confruntă, părinții caută adesea pe internet pojarul la copii poze. Experiența unui medic poate deosebi bolile copilăriei între ele, după simptome și aspectul erupției.
Articolele din subcategoria Boli copii îți pot fi de ajutor pentru a distinge în caz de febră între răceli și viroze, pe de o parte, și boli infecțioase precum varicela la copii sau pojarul la copii, pe de altă parte.