Monitorizarea pacientei cu sarcină extrauterină

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 4 minute Vizualizari: 202

Monitorizarea pacientei cu sarcină extrauterină

Sarcina ectopică este considerată o urgență care pune în pericol viața femeii care o experimentează, întâlnită frecvent de către medici, în care diagnosticarea este dificil de stabilit. Orice femeie care se află la vârsta reproductivă, care se confruntă cu dureri abdominale inferioare sau sângerări vaginale trebuie să solicite investigările necesare pentru identificarea unei posibile sarcini extrauterine, pe care le poți găsi la acest link. Astfel, aceasta poate să prevină apariția complicațiilor sau, în cazuri mai rare și mai grave, poate să prevină moartea.

În trecut, această problemă era diagnosticată pe baza simptomelor clinice, cum ar fi sângerarea vaginală și durerea abdominală la nivel inferior, însă nu putea fi descoperită în timp util. Astfel, multe dintre femei ajungeau să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală. Este important de menționat și faptul că diagnosticul era dificil de stabilit și în ceea ce privește hemoragia internă.

Din fericire, în prezent, tehnologia medicală a avansat suficient de mult încât depistarea sarcinii extrauterine nu mai este atât de dificil de realizat. Cu toate acestea, atunci când se află în faza incipientă, oricât de performant ar fi aparatul ecograf, tot este necesar ca sarcina să ajungă la săptămâna a 4-a pentru a fi identificată.

Concentrația de beta-hCG din corp

La începutul sarcinii, nivelul de beta-hCG ar trebui să se dubleze aproximativ la fiecare 48 de ore. După un avort spontan, acesta scade foarte repede. În cazul în care hormonul de sarcină crește lent sau rămâne în jurul aceluiași nivel în tot acest interval de timp, înseamnă că sunt șanse mari ca pacienta să se confrunte cu o sarcină extrauterină.

Din păcate, identificarea nivelului de concentrație de beta-HCG din sânge nu reușește și să localizeze sarcina, ci poate doar să confirme existența sa. La fel ca în cazul testului de sarcină, care anunță imediat daca în corpul femeii se află hormonul sarcinii.

Concentrația de progesteron

Pacientele care au sarcini intrauterine au un nivel de progesteron mai mare de 20 ng/ml, media fiind de 30,9 ng/ml. În cazul pacientelor care se confruntă cu sarcini ectopice, nivelul de progesteron este mai mic de 15 ng/ml, media fiind de 5,7 ng/ml, conform studiului „Serum progesterone levels as an aid in the diagnosis of ectopic pregnancy” elaborat de CP Matthews, PB Coulson, RA Wild.

Spre deosebire de concentrația de beta-HCG, nivelul progesteronului este stabil în primele 8-10 săptămâni. Conform experților, pacientele care au un nivel de progesteron mai mic de 10 ng/ml, iar o concentrație de beta-HCG sub 1500 mIU/L, au șansa de a experimenta o sarcină ectopică spontană. Cu alte cuvinte, există șanse mari ca sarcina să se elimine singură, fără să mai fie nevoie de alte intervenții sau tratamente.

Determinarea VEGF (factor endotelial de creștere vasculară)

Factorul endotelial de creștere vasculară acționează ca un modulator al creșterii vasculare în endometru, fiind esențial și în timpul dezvoltării vasculare în embrion. Valorile serice ale VEGF sunt mult mai ridicate în sarcina extrauterină, ajungând la 227,2 pg/ml, în timp ce la o sarcină normală sunt de 107,2 pg/ml.

Concentrația de creatinkinază (CK)

Conform rezultatelor obținute în urma unui studiu la care a participat 40 de femei, un nivel ridicat de creatinkinază poate fi un motiv de suspectare a prezenței sarcinii extrauterine. Toate cele 40 de femei cu SE s-au confruntat cu un CK ridicat în comparație cu femeile care aveau sarcini intrauterine.

Ecografia transvaginală

Ecografia transvaginală este o modalitate imagistică de monitorizare, prin intermediul căreia se poate depista prezența sarcinii ectopice. Aceasta reușește să depisteze existența anomaliei în jurul săptămânii a patra, când sarcina începe să devină mai vizibilă. Bineînțeles, dacă pacienta se confruntă și cu simptomele specifice, șansele ca aceasta să sufere de o astfel de problemă cresc substanțial.

Ce trebuie să faci când te confrunți cu simptomele specifice ale sarcinii extrauterine?

Citește acest articol pentru a avea o perspectivă clară asupra simptomelor sarcinii extrauterine. Primul lucru pe care trebuie să îl clarifici când suspectezi că te confrunți cu o astfel de situație este să știi sigur dacă ești gravidă sau nu. Ai nevoie doar de un test de sarcină. Dacă acesta este pozitiv și te confrunți cu simptome ușor ieșite din comun, cum ar fi sângerările vaginale sau durerile abdominale, cel mai bine ar fi să mergi la un medic și să îi comunici ce ai aflat. Din fericire, pentru că este o afecțiune cu care s-au confruntat multe femei de-a lungul timpului, există metode eficiente de tratament care să nu te pună în pericol.

Tot ce contează este ca sarcina ectopică să fie identificată din timp și să fie monitorizată în mod corespunzător prin teste regulate de sânge și prin ecografii frecvente. Testele de sânge pot identifica nivelul de HCG din corp. Dacă te confrunți cu un nivel de HCG care se află în scădere, este posibil ca sarcina să se elimine de una singură. Pe de altă parte, ecografia transvaginală este eficientă pentru localizarea sarcinii. În cazul în care aceasta nu se elimină de la sine, sunt necesare alte intervenții sau tratamente stabilite de medic.

În concluzie, pacienta trebuie să fie monitorizată în mod adecvat dacă se confruntă cu o sarcină extrauterină și să se aplice tratamentul adecvat, astfel încât să fie în siguranță și să aibă ocazia de a se mai bucura de sarcini sănătoase în viitor.

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.