Test de sarcină negativ

Testul de sarcină negativ poate fi un prilej de tristeţe şi dezamăgire atunci când îţi doreşti un copil, şi un motiv de bucurie, atunci când nu eşti pregătită să fii mamă. Pentru a spulbera emoţiile şi îndoiala, ai făcut un test de sarcină. Aştepţi cu înfrigurare rezultatul, iar prezenţa unei singure liniuţe roşii în dreptul literei C îţi arată că testul este negativ. Dacă îţi doreşti un copil, vei fi, desigur, dezamăgită, iar dacă apreciezi că momentul sau partenerul nu este potrivit, te vei bucura, cu siguranţă. Citeşte articolul de mai jos şi află de ce nu este bine să tragi concluzii pripite în cazul înregistrării unei rezultat negativ al testului de sarcină.

Experienţe de genul “Am simptome de sarcină, dar testul e negativ” sunt destul de des întâlnite şi pot fi bulversante pentru orice femeie. Trebuie să ştii că sunt mult mai frecvente testele de sarcina cu rezultate fals negative decât un test de sarcină fals pozitiv.

Poţi să ai test negativ şi să fii însărcinată?

Categoric, da. Testele de sarcină negative nu îţi garantează faptul că nu eşti însărcinată, ci doar absenţa hormonului HCG (gonadotropină corionică umană) din urină. Iată care sunt cauzele care pot duce la un rezultat negativ, deşi poţi fi însărcinată:

  • efectuarea testului prea devreme. Se recomandă ca testul să fie făcut la o săptămână distanţă de la data la care ar fi trebuit să apară menstruaţia sau la 10-14 zile de la data ultimul contact sexual neprotejat. Specialiştii spun că orice test efectuat mai devreme, chiar şi cele care promit că pot depista o sarcină la 8 zile de la concepţie, poate avea rezultate neconcludente. Un test de sarcină la 5 săptămâni de la concepţie, de exemplu, ar trebui să iasă indubitabil pozitiv, dacă eşti însărcinată.
  • nerespectarea instrucţiunilor în materie de durată până la vizualizarea rezultatului. Graba sau emoţia pot duce la calculul greşit al timpului necesar până la citirea rezultatului. Ulterior citirii şi în intervalul maxim indicat în prospect poate să apară să a doua liniuţă, care atestă sarcina, dar poate deja ai aruncat testul.
  • concentraţia slabă a urinei poate duce şi la cantităţi extrem de mici, nedecelabile, de HCG, ceea ce implică un rezultat negativ. Se poate întâmpla atunci când nu recoltezi proba din prima urină de dimineaţă şi ai consumat deja multe lichide.

Ce e de făcut în cazul unui test de sarcină negativ?

Dacă ai făcut testul prea devreme, repetă-l peste câteva zile ţinând seama de recomandările referitoare la momentul în care îl poţi folosi, în raport cu data concepţiei. Utilizarea primei urine, de dimineaţă, poate asigura o concentraţie mai mare a acesteia şi respectiv şi a hormonului HCG. Este posibil ca următorul test să fie pozitiv.

Dacă ai respectat recomandările în privinţa momentului în care ai făcut testul, precum şi pe cele din instrucţiunile de folosire, testul iese în continuare negativ, menstruaţia este absentă şi ai sau nu şi alte simptome de sarcină, este timpul să mergi la medic. La cabinetul acestuia vei putea face un test de sânge care să verifice existenţa HCG în corpul tău. Vei afla cu certitudine dacă eşti sau nu eşti însărcinată, precum şi cauza absenţei menstruaţiei.