Săptămâna 43 de sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 7 minute Vizualizari: 1124

Săptămâna 43 de sarcină

Deşi cazurile în care sarcina să ajungă la 43 de săptămâni sunt rare, nu este un fenomen care nu se poate intampla. Acestea poartă numele de sarcini cu postmaturitate. În general, sarcina nu ajunge în această etapă, dat fiind faptul că este riscant pentru bebeluş. În consecință se va opta pentru metode de inducere a travaliului.

Cât de mare e bebeluşul tău

sarcina 43 saptamani

În acest moment, bebeluşul tău arată asemeni unui pepene roşu, cântărind cel puţin 4 kg. Ca lungime, poate măsura aproximativ 56 cm.

Toată lumea abia asteptă să îl cunoască.

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 43 de sarcina

În general, este foarte dificil pentru medic să estimeze data exactă la care va veni pe lume un bebeluş care se preconizează că va fi născut natural. Atunci când obstreticianul le oferă părinţilor o dată anume, bebeluşul va sosi cu o săptămână înainte sau mai târziu, doar un procent de 4% respectând întocmai termenul.

Modalitatea prin care un doctor îţi oferă un termen de sarcină este prin calcularea a 40 de săptămâni începând de la prima zi a ultimei tale menstruaţii, urmând a se modifica ulterior în funcţie de decursul sarcinii (vezi mai multe pe acest subiect in categoria dedicata – sarcina pe săptămâni).

Majoritatea bebeluşilor sunt născuţi între săptămânile 37 şi 41. Excepţie făcând sarcinile multiple, în cazul cărora există şanse mari ca bebeluşii să se nască până la împlinirea celor 37 de săptămâni. În cazul în care depășești 41 de săptămâni, nu trebuie să te îngrijorezi – medicul care îți supraveghează sarcina va lua cea mai bună decizie pentru tine, dar şi pentru făt.

În situaţia în care starea actuală a sarcinii impune inducerea travaliului, medicul îţi va recomanda această procedură, urmând să propună o dată la care să aibă loc. În caz contrar, există riscul unor complicaţii ale sarcinii, care pot pune în pericol bebeluşul. Inducerea travaliului se face, în general, prin administrarea intravenoasă a oxitocinei, urmând ca în doar câteva ore să îşi facă efectul.

Cum se dezvolta bebeluşul

trimestrul 3 de sarcina

Având în vedere perioada de sarcină în care te afli, bebeluşul este complet dezvoltat. Este foarte important pentru sănătatea ta şi a copilului să rămâi încă relaxată şi să te bazezi pe încrederea faţă de medicul care îţi supraveghează sarcina. În săptămâna 43 de sarcină medicul îţi va verifica mult mai amănunţit bebeluşul în ceea ce priveşte starea lui şi felul în care s-a dezvoltat. Testele pe care le va utiliza pentru a monitoriza activitatea bebeluşului poartă denumirea de teste non-stres şi nu îl afectează pe cel mic.

Este foarte posibil să observi la naştere că bebeluşul tău are pielea relativ aspră, deshidratată sau chiar crăpată. Nu te îngrijora, deoarece acest aspect se va remedia pe parcurs. Acest lucru s-a întâmplat din cauza cantităţii reduse de lichid amniotic de care bebeluşul a dispus într-o etapă mai târzie a sarcinii.

Există cazuri în care bebeluşul născut în săptămâna 43 să aibă părul mai des şi mai lung decât l-ar avea în mod obişnuit un nou-născut. Diferenţe dintre un bebeluş născut acum şi un altul născut până la împlinirea a 40 de săptămâni se observă şi în ceea ce priveşte reacţia sa la noul mediu sau privind aspectul său – poate avea urechile puţin mai mari.

Toate cele menţionate se reglează în timp – tot ceea ce trebuie să te privească pe tine în acest moment este să ai un bebeluş sănătos care s-a născut în condiţii de siguranţă.

Recomandări/ Sfaturi

Aşa cum afirmam anterior, având în vedere etapa sarcinii tale, medicul îţi va propune vizite mai dese la cabinet. Sunt recomandate vizitele de cel puţin două ori pe săptămână după depăşirea a 40 de săptămâni de sarcină. În cadrul programărilor la medic, acesta va verifica starea generală a bebeluşului, precum şi cantitatea şi consistenţa lichidului amniotic utilizând un test fetal non-stres.

Atenţia suplimentară nu va veni doar din partea medicului, ci şi din partea ta. Este important să îi comunici obstetricianului mişcările pe care le simţi din partea bebeluşului – poate fi nevoie chiar să le numeri în decursul a 1-2 ore. Numărul mişcărilor ar trebui să fie de aproximativ 10 în acest interval.

Sfaturi pentru tată

Mămica are nevoie de suport moral şi acum, aşa cum s-a întâmplat pe tot parcursul sarcinii. Este posibil ca ea să fie îngrijorată cu privire la întârzierea naşterii. Aşadar, va avea nevoie de odihnă şi de relaxare, chiar şi de activităţi care să îi distragă atenţia, precum pregătirea completă a bagajului pentru maternitate, plimbări în aer liber, seri de film în doi sau discuţii prin care să o încurajezi.

Despre post partum, cu înțelegere, răbdare și asumare

Controlul vaginal este recomandat la 6 luni de la naştere. Dacă ai născut prin cezariană, se recomandă la o saptamană-două. În cazul în care apar diverse complicaţii, te poţi vedea şi mai devreme cu medicul tău.

Contactul sexual este interzis timp de aproape 2 luni. Nu contează prin ce metodă naşti. Muşchilor pelvieni le trebuie o perioadă de repaos în care trebuie să se vindece. Este obligatoriu să te protejezi pentru că poţi rămâne gravidă foarte uşor.

Ce se întâmplă după cezariană

Sperăm că nu ai născut prin cezariană. Deşi, dacă ai făcut-o, îţi ţinem pumnii să te mobilizezi cât mai repede şi să depăşeşti episoadele dureroase cu brio. Sperăm că ştii că nu ai voie să ridici nimic – nici bebelușul. Este recomandat să ceri ajutorul celor din jur pentru a putea face faţă activităţilor zilnice. Mersul calmează durerile, deci te poţi plimba, dar totuşi, nu foarte mult. Vei merge la control la una-două săptămâni de la naştere pentru ca medicul să îţi scoată firele sau copcile.

Fii atentă la semnele de infecţie, cum ar fi scurgeri de lichid, miros urât sau roşeaţă. Să ştii că sângerările vaginale de după naştere sunt mai rozalii la cezariană decât cele de la naşterea naturală. La cezariană, există un risc mai mare să apară cheaguri de sânge. Dacă ţi se umflă picioarele sau dacă ţi se înroşesc şi simţi că îţi ard, sună-ţi rapid medicul!

Cum ești din punct de vedere mental

Se pare că hormonii nu vor să stea la locul lor şi îşi fac puţin de cap. O să treci prin diverse stări, spre exemplu, poţi să râzi şi să plângi în acelaşi timp. Se numesc stări „baby blues” şi apar la 24 de ore după naştere. Pot dura chiar şi o săptămână. Dacă aceste tulburări durează mai mult de două săptămâni, atunci se poate vorbi deja despre depresia postnatală.

Aproape 25% dintre femeile care tocmai au născut sunt afectate de depresia postnatală. Aceasta apare cel mai des atunci când proaspătă mămica nu se bucură de suportul celor dragi sau atunci când nu are un suport financiar aşa cum şi-ar dori. Şi cele care au un istoric depresiv pot ajunge să se confrunte cu depresia postnatală.

Simptomele depresiei postnatale sunt următoarele:

  • somn puţin sau prea mult;
  • plânsul fără motiv;
  • anxietate;
  • gânduri rele atât în ceea ce o priveşte, pe ea cât şi pe copil;
  • oboseală.

Să ştii că unele femei nu îşi recunosc aceste sentimente, pentru că în sinea lor se simt vinovate. Şi este absolut normal. Dacă vei trece prin asta, deşi nu dorim nimănui, nu trebuie să te fereşti să vorbeşti. Depresia postnatală este o boală care presupune un tratament. Îl urmezi şi nu vei mai avea probleme. Nu te îngrijora, totul va fi bine! Vorbeşte ori de câte ori simţi nevoia şi cere sfatul unui specialist!

Pentru a putea avea grijă de familia ta, trebuie mai întâi să ai grijă de tine!


Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.