Bebelușul la 7 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 17031

Bebelușul la 7 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

bebe la 7 luni

Bebe la 7 luni este din ce în ce mai prezent în casă, mai activ și cu mai multe obiecte și accesorii, bebelușul tău începe să își contureze personalitatea, având deja propriile obiceiuri, moduri de a reacționa la persoanele din jurul său, jucării și jocuri preferate. Lumea lui se diversifică, începând cu alimentația și până la activități și deprinderi. Cel mic își conturează individualitatea și, ca părinte, observi trăsături specifice în comportamentul și felul său de a fi. Și în acest moment, grija pentru sănătatea, creșterea și dezvoltarea optimă a bebelușului tău este la fel de pregnantă, generează la fel de multe sau chiar mai multe neliniști părinților, pe măsură ce copilul se desprinde de poziția orizontală și devine din ce în ce mai autonom. Află din articolul de mai jos care sunt parametrii normali ai dezvoltării psiho-motorii pentru un bebeluș de 7 luni, cât trebuie să doarmă, cât și ce trebuie să mănânce, ce ar fi nevoie să îi administrezi suplimentar și ce abilități ar trebui să își fi dezvoltat până la această vârstă.

bebelusul la 7 luni

Somnul bebelușului la 7 luni

La aceasta vârstă, bebelușul doarme de regulă toata noaptea, neîntrerupt, având nevoie de 10-11 ore de odihnă pe timpul nopții. Se mai poate trezi ocazional pentru o masă de lapte sau mai multe în cazul bebelușilor alăptați. Somnul de după amiază este, de asemenea, deosebit de important, 2-3 ore fiindu-i necesare pentru refacerea energiei. Unii bebeluși dorm ziua chiar în două reprize. Este posibil să existe dureri legate de apariția primilor dințișori, deci nu te îngrijora dacă cel mic se mai trezește noaptea și cere lapte. Pentru bebeluși, contactul cu sânul mamei sau cu tetina acționează ca un masaj gingival. Pentru a înlătura orice pericol de sufocare, cel mic trebuie culcat în continuare pe spate în timpul somnului, nu pe burtică.

Te-ar mai putea interesa articolul: Somnul bebelușului: cum eviți problemele?

Ce mănâncă un bebeluș de 7 luni

După provocarea începerii diversificării alimentației din luna a 6-a, și această lună din viața bebelușului vine cu experiențe noi în privința hranei. Încă te mai lupți cu supa-cremă de legume sau ai reușit deja să îl faci să îi placă și să o accepte în rutina lui zilnică, indiferent de progresele tale în acest sens, trebuie să știi că luna a 7-a este o perioadă potrivită pentru a introduce în alimentația lui carnea (de pui, curcan sau găină), iaurtul gras și brânza de vaci grasă, precum și unele legume precum mazărea, conopida, roșiile, cartofii și broccoli. Fructe rase sau pasate (mere, pere, piersici, nectarine, avocado), supa de legume (dovlecel, țelină, păstârnac, pătrunjel rădăcină, ardei), prezente încă din luna a 6-a, vor fi treptat îngroșate pentru a obișnui bebelușul cu o consistență de piure.

Fiecare aliment se introduce progresiv, unul câte unul, pentru a nu suprasolicita sistemul digestiv al celui mic și totodată pentru a identifica o cauză a unor eventuale alergii și intoleranțe. Așteaptă cel puțin o zi după introducerea unui aliment nou și observă comportamentul copilului și semnalele de pe corpul său. Dacă apar umflături ale buzelor sau ale feței, erupții pe piele sau tulburări digestive, vărsături, diaree, constipație, consultă medicul pediatru și oprește administrarea noului aliment.

Bebelușul va avea în continuare o cantitate însemnată de lapte matern sau din formulă în alimentația sa. Laptele se poate da simplu sau în amestec cu cereale.

Mesele bebelușului la 7 luni

Bebelușul la această vârstă va avea în jur de cinci mese pe zi, o masă constând în piure de legume cu adaos de carne, brânzică de vaci sau iaurt gras simplu, cu biscuiți sau fructe proaspete adăugate, o gustare de fructe, banană, avocado, și două mese de lapte simplu sau combinat cu cereale. Cantitatea zilnică de lapte variază între 400 și 600 ml. Se recomandă continuarea alăptării unde este posibil, iar dacă mama nu mai are suficient lapte sau calitățile nutritive ale acestuia nu mai corespund, atunci se va recurge la formula de lapte praf. Necesarul de lapte pentru un bebeluș de 7 luni va fi stabilit în urma consultării medicului pediatru, care va face o recomandare în funcție de aportul de nutrienți primiți de copil din celelalte alimente, de greutatea corporală și de dezvoltarea acestuia.

Suplimente pentru bebelușii de 7 luni

Pentru buna funcționare a organismului, un sistem osos puternic și profilaxia rahitismului, se va administra bebelușului în continuare vitamina D, indiferent de anotimp. Unii bebeluși refuză anumite alimente, deci aportul de vitamina D poate fi variabil, iar expunerea la soare, atunci când anotimpul permite acest lucru, se face cu moderație, pentru a nu exista pericolele excesului de ultraviolete asupra pielii și stării de sănătate a copilului. De aceea, aportul de vitamina D din picături și suplimente este cea mai sigură soluție.

bebele la 7 luni

Activitățile bebelușului de 7 luni

În această etapă a dezvoltării sale, bebelușul ar trebui să poată desfășura activități și să fi dobândit deja abilități și deprinderi specifice vârstei sale.

  • Poate sta nesusținut în funduleț.
  • Se întinde și ajunge la o jucărie aflată în raza lui vizuală.
  • Poate consuma singur o gustare pe care să o țină în mână (biscuite). Se recomandă bineînțeles supravegherea unui adult.
  • Mută dintr-o mânuță în alta jucăriile, le izbește de suprafețe tari.
  • Reacționează când este strigat, își recunoaște numele, scoate țipete de plăcere când i se vorbește.
  • Încearcă să imite vorbitul atunci când îi aude pe cei din anturajul său vorbind, prin sunete bisilabice.
  • Se întoarce singur de pe o parte pe alta.
  • Începe să meargă de-a bușilea.

Uite și un video util:

Cât de independent este bebelușul tău și care sunt trăsăturile personalității lui pe care le poți observa de pe acum? Povestește-ne într-un comentariu ce năzbâtii face micuțul tău, ce jucării preferate are sau ce îl amuză cel mai tare acum. Ce grădiniță crezi că s-ar potrivi personalității lui, așa cum se conturează ea? Spune-ne și nouă ce ai alege și cum crezi că l-ar ajuta să se dezvolte armonios.

Ti-ar putea fi de folos următoarele articole:

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.