Esti in săptămâna 33 de sarcină! Realizezi cât de puţin mai ai de aşteptat până vei aduce pe lume un pui de om? O femeie însărcinată e mai frumoasă decât în orice altă perioadă din viaţă. Aşa eşti şi tu! Emani fericirea pe care o simţi şi eclipsezi prin tot ceea ce înseamnă “mamă”.
Cât de mare e bebeluşul tău
Are mărimea unui ananas mai mare. Din creştet şi până la călcâie măsoară aproximativ 44 cm şi are o greutate de aproximativ 1.9 kg.
Ce se întâmplă în corpul tău
Uterul de dimensiuni mai mari acum, pune presiune pe venele de la nivelul membrelor inferioare prin care sângele este transportat înapoi către inimă. Pe acest fond, picioarele şi gleznele se umflă, creându-ţi disconfort.
Edemul de la nivelul membrelor inferioare şi superioare, poate să pună presiune pe nervi. Prin urmare, vei simţi furnicături şi vei avea senzaţia de amorţeală.
Sindromul de canal carpian este o condiţie clinică comună în sarcină. Te poţi confrunta cu astfel de probleme atunci când retenţia de lichide duce la comprimarea nervului median la nivelul încheieturii membrelor superioare sau al canalului carpian. Pe acest fond vei simţi dureri, amorţeală şi furnicături la nivelul degetelor, însă şi o slăbiciune musculară la nivelul mâinilor.
Tot retenţia de lichide şi faptul că vasele de sânge se dilatează pot avea ca rezultat tumefierea feței şi pleoapelor. Poţi sesiza astfel de probleme cel mai frecvent dimineaţa, după ce te trezeşti. Într-un astfel de context abordarea corectă constă în a consuma mai multe lichide şi nu mai puţine. După cum îţi spuneam şi săptămâna trecută, dacă edemul feței persistă câteva zile şi se asociază cu dureri de cap, poate fi vorba despre preeclampsie – contactează urgent medicul!
Este foarte posibil să observi că pe burtă ai o dungă care dă senzaţia că îţi împarte abdomenul în două părţi. Este vorba despre linea nigra, care capătă o culoare din ce în ce mai închisă. Este inutil să-ţi faci griji, la câteva săptămâni de la naştere dispare.
Poţi să observi, de asemenea, ca buricul se afla mult mai în exterior decât înainte. Firesc! Uterul îl împinge. Dacă pielea acestuia se irită frecându-se de haine, poţi utiliza puţin balsam pentru piele iritată. După ce naşti, buricul va reveni la forma iniţială.
Cum se dezvoltă bebeluşul tău
Copilul tău continuă să parcurgă paşi importanţi pentru dezvoltarea sa:
- atunci când la nivelul ochilor identifica o sursă de lumină prin peretele uterului mai subţire acum, bebeluşului i se contractă şi dilată pupilele. Când doarme închide ochii şi când se trezeşte îi deschide;
- la 33 săptămâni de sarcină, copilul poate fi pregătit pentru întâlnirea cu mediul exterior. Se întoarce cu capul în jos şi poate să treacă prin canalul dintre colul uterin şi orificiul vaginal, pentru că oasele care formează craniul nu au fuzionat încă, ceea ce înseamnă că acesta este suficient de pliabil. 95% dintre bebeluşi se nasc cu capul înainte, înclinat spre stânga;
- oasele care formează scheletul s-au întărit;
- pielea nu mai este foarte ridată, pentru că se întinde cu repeziciune;
- i se dezvoltă sistemul autoimun, producând proprii anticorpi;
- având în vedere că până acum copilul a înghiţit mult lichid amniotic, intestinul său este plin cu meconiu, o substanţă vâscoasă care va reprezenta primul scaun după naştere.
Recomandări/Sfaturi
Monitorizează mişcările bebeluşului
Nu toţi bebeluşii se mişcă la fel intrauterin, însă tu trebuie să cunoşti activitatea lui şi frecvenţa mişcărilor. Este important să-i monitorizezi mişcările o dată pe zi, cel puţin. Deşi medicul îţi poate recomanda cum să numeri mişcările bebeluşului tău, poţi avea în vedere şi modalitatea pe care o dezvoltăm în cele ce urmează:
- trebuie să alegi o perioadă din zi în care copilul este mai activ;
- întinde-te pe partea stângă şi relaxează-te;
- cronometrează timpul în care copilul se mişca de zece ori: te loveşte, se răsuceşte sau tresare;
- uneori în două ore ar trebui să simţi că micuţul se mişca de cel puţin zece ori, alteori în doar zece minute poţi simţi toate acele zece mișcări;
- dacă în două ore nu simţi că micuţul se mişcă, contactează medicul. De asemenea, contactează medicul dacă micuţul se mişcă mai încet sau diferit.
Spală hăinuţele pe care le-ai cumpărat pentru copii
Probabil că până acum ai cumpărat sau ai primit hăinuţe pentru bebeluş sau lenjerii de pat pentru acesta. Spală-te pentru a fi pregătite pentru utilizare. Acestea vor intra în contact direct cu pielea nou-născutului pe care o pot irita dacă nu sunt spălate anterior. Utilizează detergenţi delicaţi,hipoalergenici, optimi pentru pielea sensibilă.
Fă exerciţii de întindere şi yoga
Exerciţiile de întindere pe care le poţi face înainte de a naşte, pot să contribuie la ameliorarea durerilor de spate şi ajută la tonifierea corpului. Le poţi face înainte de culcare, pentru un somn mai confortabil şi pentru a evita simptome precum crampele musculare. Te poţi mişca şi face mişcări de întindere şi în alt moment al zilei.
Pe de altă parte, yoga prenatala şi yoga hatha sunt alegeri foarte potrivite în perioada în care eşti însărcinată. Pentru o bună abordare a ceea ce înseamnă yoga în sarcină contactează un instructor care te poate ajuta.
Discută cu obstreticianul despre epiziotomie
Într-o altă idee, este momentul în care să vorbeşti cu obstreticianul despre epiziotomie – incizie care se realizează pentru lărgirea canalul vaginal, în cazul în care este necesar, pentru a ajuta la naştere. Cu toate acestea, este bine să ştii că procedură este contestată de unii medici. Mai mult, au fost realizate studii din care a rezultat că rupturile perineale naturale sunt mai puţin severe în comparaţie cu incizia presupusă de epiziotomie.
De astfel, epiziotomia este înlocuită de cele mai multe ori cu tehnici care au în vedere profilaxia rupturilor perineale în timpul naşterii: exerciţii Kegel, masaj perineal, comprese calde când se declanşează travaliul.
Sfaturi pentru tată
Despre două aspecte îţi vom vorbi azi:
- contracepţia după naştere: nu este devreme să vorbeşti cu partenera ta despre acest aspect. Faptul că va alăpta nu exclude apariţia unei noi sarcini. Pe de altă parte, iubita ta nu va putea folosi nici anumite metode contraceptive. La naştere, partenera ta a trecut prin travaliu, iar uterul şi cervixul au suferit modificări însemnate. Prin urmare este necesar să aşteptaţi o anumită perioadă până când să faceţi din nou dragoste – 6 săptămâni de la naştere este o perioadă suficientă;
- declararea naşterii copilului: va trebui să te pregăteşti încă de acum pentru acest proces pe care îl vei realiza la Primăria pe raza căreia are loc naşterea.
Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 31 si 35
Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com