Factori de risc pentru sarcina extrauterina

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 7 minute Vizualizari: 80

Factori de risc pentru sarcina extrauterina

Sarcina ectopică se formează în momentul în care ovulul fertilizat se implantează în exteriorul cavității uterine, la aproximativ nouă zile după ovulație. În cele mai multe cazuri, ovulul se implantează în trompele uterine, situație care poate duce la ruperea acestora încă din primele săptămâni ale primului trimestru. În cazul în care sarcina ectopică nu a fost identificată din timp și nu a primit medicamentația necesară, se poate ajunge la o urgență medicală.

Odată ce trompa uterină a fost ruptă din cauza sarcinii, te poți confrunta cu o hemoragie internă de-a dreptul periculoasă, asupra căreia trebuie să se acționeze imediat, de urgență, pentru eliminarea factorului dăunător. În astfel de situații, șansa ca femeia să rămână gravidă din nou scade semnificativ. Accesează întreaga categorie de articole pe această temă pentru a afla cât mai multe informații legate de numărul femeilor care se confruntă cu o astfel de situație.

Statistici referitoare la factorii de risc ai sarcinii ectopice

În anii 1980 și 1990, conform cercetătorilor, incidența sarcinii ectopice în țările dezvoltate a ajuns la 100-175 la 1.000.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. S-au identificat mai mulți factori de risc din cauza cărora femeile pot fi puse într-o astfel de situație neplăcută, printre care se numără și boala inflamatorie pelviană, fumatul, sarcina ectopică anterioară, vârsta, istoricul chirurgical.

Cu toate acestea, nu există informații certe cu privire la acești factori, potrivit unui studiu realizat în Franța, între anii 1993 și 2000. Acesta a avut în centru 803 cazuri de femei care se confruntau cu sarcină ectopică și 1683 de femei care au avut nașteri normale. Conform studiului, principalii factori au fost: bolile infecțioase pelviene și fumatul, pentru persoanele care fumau mai mult de 20 de țigări pe zi.

Ceilalți factori s-au axat pe vârsta înaintată, avorturile spontane anterioare, problemele de infertilitate și folosirea în trecut a unui dispozitiv intrauterin. Pentru că medicii au remarcat legături între sarcina ectopică și infertilitate, dar și între sarcina ectopică și avortul spontan, trebuie să se țină cont de factorii comuni de risc pe care aceste afecțiuni le au împreună.

Factori cu risc ridicat pentru o sarcină extrauterină

Experimentarea în trecut a sarcinii ectopice

Conform studiilor, femeile care s-au confruntat în trecut cu o sarcină extrauterină, riscă de 17 ori mai mult să se confrunte în viitor cu o altă situație asemănătoare. Din acest motiv, medicii recomandă ca la următoarea sarcină, să se efectueze toate investigațiile necesare din timp, pentru a se preveni apariția unei astfel de complicații.

Anomalii la nivelul trompelor uterine

Anomaliile de la nivelul trompelor uterine se pot prezenta sub forma absenței sau a subdezvoltării acestora, situație care duce implicit la infertilitate sau la apariția unor sarcini complicate, cum este cea extrauterină. Din cauza unor astfel de anomalii, fenomenul implantării se poate manifesta la nivelul trompelor, ceea ce poate duce la complicații severe, mai ales dacă nu este identificat în timp util.

Administrarea medicamentelor pe bază de DES

DES (dietilstilbestrolul) este un medicament care este cunoscut pentru faptul că duce la apariția unor anomalii congenitale pentru fetele ale căror mame l-au consumat în timpul sarcinii. Din cauza lui, trompele uterine pot suferi deteriorări sau modificări semnificative, astfel încât să blocheze sau să încurce călătoria ovulului fertilizat către uter. Din acest motiv, medicii au încetat să recomande acest medicament pentru femeile însărcinate încă de la începutul anilor 1970.

Endometrioza

Endometrioza este o afecțiune dureroasă în care țesutul similar cu cel din interiorul uterului – endometrul – crește în afara sa. Aceasta afectează cel mai frecvent ovarele, trompele uterine și țesutul care căptușește pelvisul. Din acest motiv, femeile care se confruntă cu endometrioză se confruntă cu un risc foarte ridicat de a experimenta sarcina ectopică.

Intervenții chirurgicale anterioare la nivelul trompelor uterine

Dacă te-ai confruntat în trecut cu intervenții chirurgicale la nivelul trompelor uterine, cum ar fi ligatura trompelor, riști că dezvolți o sarcină ectopică. Astfel, asigură-te că îi comunici medicului tău acest aspect. Potrivit statisticilor, o treime din femeile care rămân însărcinate după o astfel de intervenție de confruntă cu o sarcină extrauterină.

Utilizarea dispozitivelor intrauterine (steriletului)

Cu toate că steriletul se dovedește a fi o metodă contraceptivă eficientă, există și cazuri (mai rare) în care permite formarea unei sarcini. Din păcate, conform cercetătorilor, riscul ca sarcina care s-a format să fie extrauterină este suficient de mare, pentru că dispozitivul intrauterin are rolul de a bloca accesul ovulului fertilizat către uter și de a împiedica apariția unei sarcini. Conform cercetărilor realizate, riscul experimentării unei sarcini ectopice este de patru ori mai mare pentru femeile care au sterilet decât pentru cele care nu folosesc acest dispozitiv.

Factori de risc moderat pentru o sarcină extrauterină

Experimentarea în trecut a bolilor cu transmitere sexuală sau a bolii inflamatorii pelviene

Dacă te-ai confruntat în trecut cu o infecție contactată pe cale sexuală, există riscuri mari să suferi de o sarcină extrauterină. De asemenea, medicii au constatat că femeile care au suferit de boala inflamatorie pelviană riscă de două până la 10 ori să se confrunte cu o astfel de sarcină complicată.

Probleme de infertilitate

Femeile care au suferit de infertilitate trebuie să fie de două ori mai precaute în momentul în care află că sunt însărcinate. Din păcate, de multe ori, bucuria de la momentul aflării rezultatului pozitiv este înlocuită cu sentimentul de neputință, însă, este important ca sarcina ectopică să fie identificată în timp util, astfel încât să se aplice tratamentul adecvat. Cu cât se amână tot mai mult momentul aplicării acestuia, cu atât femeia își pune tot mai mult viața în pericol.

Parteneri sexuali multipli

Un număr mult prea ridicat de parteneri sexuali duce inevitabil la riscul de a contacta o boală cu transmitere sexuală. Din acest motiv, nu trebuie să fie omisă sub nicio formă utilizarea prezervativului, pentru o protecție maximă. Conform studiilor, femeile care s-au confruntat în trecut cu o astfel de boală sunt mai predispuse la experimentarea unei sarcini extrauterine.

Fumatul activ sau pasiv

Fie că este vorba despre fumatul activ sau pasiv, adevărul este că trebuie să te ferești cât de mult poți de fumul de țigară atât înainte de momentul conceperii unui copil, cât și în timpul sarcinii. Femeile care fumează se confruntă cu un risc de 4 până la 20 de ori mai mare de a experimenta o sarcină ectopică, potrivit studiilor.

Factori de risc scăzut pentru o sarcină ectopică

Dușurile vaginale

Există medici care consideră ca dușurile vaginale ar putea favoriza apariția bacteriilor anormale, care se pot extinde până la tractul reproducător. Din cauza acestora, te poți confrunta cu o inflamare severă a trompelor, care poate bloca sau întrerupe călătoria ovulului fertilizat către uter.

Experimentarea în trecut a intervențiilor chirurgicale la nivelul abdominal

Există studii conform cărora femeile care au suferit în trecut o laparotomie sau o apendicectomie riscă să experimenteze avortul spontan sau sarcinile ectopice. Din acest motiv, este de-a dreptul importantă monitorizarea regulată a evoluției fătului din momentul în care ai afla că ești gravidă.

Vârsta

Vârsta înaintată este factorul de risc atât al infertilității, cât și al manifestării sarcinii extrauterine. Astfel, femeile care rămân însărcinate după vârsta de 40 de ani trebuie să se asigure că efectuează toate investigațiile necesare pentru a afla din timp dacă există complicații sau nu.

Avorturile elective

Avortul electiv constă în întreruperea sarcinii înainte de săptămâna a 20-a, la solicitarea femeii. Din păcate, cele care au avut mai mult de două avorturi elective se confruntă cu un risc crescut de sarcină ectopică, deși cercetările efectuate până în prezent nu au adus dovezi concludente în această direcție.

Există o mulțime de factori posibili care pot favoriza apariția sarcinii ectopice, în funcție de gradul de risc al acestora. Din acest motiv, este de-a dreptul important ca femeile care află că sunt însărcinate să efectueze toate demersurile și investigațiile necesare pentru a se asigura că se bucură de o sarcină sănătoasă.

Citește următorul articol pentru a afla cum se poate diagnostica sarcina extrauterină.

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.