Săptămâna 20 de Sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 1622

Săptămâna 20 de Sarcină

Poți să sărbătorești! Săptămâna 20 de sarcină marchează ajungerea la mijlocul sarcinii. Ești încă în trimestrul doi și te simți plină de energie. Bucură-te de aceste momente! E perioada cea mai frumoasă a sarcinii.

Cât de mare este bebelușul tău

Sarcina 20 saptamani

Începând cu această săptămână, bebelușul se măsoară diferit, de la creștet până la călcâi (fiecare parte a corpului – cap, torso,picioare – se măsoară separat și se adună), nu de la creștet până la partea inferioară a coloanei vertebrale cum s-a făcut până acum. Bebelușul atinge acum o lungime de 25 cm și cântărește aproximativ 300 grame. E de mărimea unei anghinare (vezi intreaga evolutie in categoria – sarcina pe saptamani).

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 20 de sarcina

Dacă evoluția sarcinii este una normală, probabil ai luat deja 4-5 kilograme în greutate. Începând cu această săptămână te poți aștepta să câștigi săptămânal încă 250-500 grame. În funcție de greutatea ta înainte de sarcină, și kilogramele acumulate în timpul sarcinii pot fi mai multe sau mai puține. Oricum, dacă este necesar, medicul îți va spune că trebuie să ajustezi greutatea (în plus sau în minus), pentru ca sarcina să nu fie afectată. O schimbare apare și la nivelul uterului. Vârful acestuia este acum la nivelul ombiliului. Pentru că sarcina este tot mai evoluată, tot mai multe simptome își vor face apariția. Printre acestea se vor regăsi:

  • sforăit – probabil refuzi să crezi când partenerul îți spune că sforăi, dar spune adevărul. Nivelul de estrogen este ridicat și cauzează edemul la nivelul mucoasei nazale care stimulează și producția de mucus. Încearcă să dormi pe o parte și eventual pune o pătură sub picioare pentru a le ține ușor mai sus. În multe cazuri ajută la oprirea sforăitului.
  • crampe musculare –  acestea se vor face simțite mai ales la nivelul gambelor. Întinde piciorul afectat, mergi câteva minute pentru a pune mușchii la treabă. Ajută și un duș fierbinte sau un masaj cu gheață.
  • arsuri retrosternale – acest simptom este foarte deranjant. Un mod de a evita aceste arsuri este să mănânci puțin și des, astfel încât să iei 5-6 mese pe zi. Între mese consumă și multe lichide, preferabil apă plată. Evită mâncărurile grase și picante! Dacă aceste arsuri ale pieptului continuă, poți să vorbești cu medicul pentru a-ți recomanda un tratament sigur pentru sarcină.
  • confort scăzut în timpul somnului – e din ce în ce mai greu să găsești poziția care să-ți asigure cel mai liniștit somn. Cel mai probabil te foiești chiar și inconștient pentru a găsi cea mai bună poziție. În general este de preferat să încerci să dormi pe partea stângă, eventual cu o pernă între picioare, sau pe o pernă special creată pentru femei însărcinate. Poți încerca să dormi și cu o pernă sub burtică pentru a ușura presiunea exercitată. Cert e că vei avea nevoie de multe perne în timpul sarcinii.

Cum se dezvoltă bebelușul tău

sarcina pe saptamani poze

Dacă până acum nu ai simțit mișcarile bebelușului în această săptămână ar trebui să le experimentezi. Noteaza-ți prima dată când ai simțit mișcarea fătului și comunică-i medicului la prima consultație.

Sub vernix (substanța albicioasă și alunecoasă care protejează pielea bebelușului) pielea începe să se îngroașe și să dezvolte mai multe straturi. Aceste straturi sunt epidermul (cel mai superficial strat), dermul (ocupă cam 90% din grosimea pielii) și hipodermul (un strat compus majoritar din grăsime). Deși este încă destul de subțire, din această cauză fiind și destul de transparentă, ea devine tot mai opacă pe măsură ce se îngroașă. Încep să-i crească unghiile, părul și începe să semene tot mai mult cu un bebeluș. Mâinile și picioarele sunt deja dezvoltate, are sprâncene și păr pe cap.

Bebelușul înghite acum tot mai mult lichid amniotic, acest proces ajutând și la pregătirea sistemului digestiv pentru a fi complet funcțional cât mai repede. Lichidul înghițit ajunge în stomac, apoi în sistemul circulator, la rinichi, iar apoi este elimininat prin urină înapoi în lichidul amniotic. Nu trebuie să-ți faci griji, totul este steril și nu afectează în nici un fel bebelușul. Tot în această săptămână, fătul produce meconiu, o substanță lipicioasă și opacă, compusă din celule moarte, secreții digestive și lichid amniotic înghițit. Meconiul va fi eliminat doar după naștere, reprezentând primul scaun al bebelușului.

Recomandări/sfaturi

Poți începe să te gândești cum vei naște. Te poți consulta și cu medicul în această privință. Dacă e necesar poți naște prin cezariană, poți naște natural, acasă sau la spital. Multe femei aleg să nască în apă. Opțiuni sunt multe, iar tu trebuie să o alegi pe cea care ți se potrivește. Important este să ții cont și de recomandările medicului care se ocupă de sarcina ta, pentru că el știe cel mai bine care sunt eventualele riscuri sau complicații ce pot să apară în timpul sarcinii.

Continuă să mănânci sănătos! Sigur, uneori îți poți satisface și pofte culinare ce nu intra la alimentație sănătoasă, dar este important ca acestea să fie doar excepțiile ce confirmă regula. Consumă alimente bogate în fier cum este carnea roșie, pâinea integrală, mazăre, fasole sau linte, legume verzi, alune caju etc.

Sfaturi pentru tată

Dacă știți deja sexul copilului, poți decide împreună cu partenera ta cum veți decora camera copilului. Poți începe să cumperi lucrurile esențiale așa cum este scaunul de mașină, pătuțul pentru copil. Nu strică să începi să faci și o reorganizare în dulapuri, șifoniere etc, pentru a face loc lucrurilor ce sunt necesare bebelușului.

În principiu trebuie să fii atent la nevoile mamei și să planifici totul astfel încât și nevoile imediate ale bebelușului după naștere să fie acoperite. Sarcina a ajuns deja la jumătatea termenului. Practic, începe numărătoarea inversă.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 16 si 20

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.