Săptămâna 40 de sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 758

Săptămâna 40 de sarcină

 

Tăticul, frăţiorii dacă este cazul, întreaga familie, prietenii şi, bineînţeles, tu, aţi ajuns în momentul în care veţi trăi o bucurie nemărginită motivată de venirea copilului pe lume. Putem spune că ai ajuns la capătul unui drum de nouă luni, pe parcursul căruia te-ai simţit bine şi mai puţin bine, însă putem spune şi că te afli la începutul unui alt drum care te va provoca să fii o mămică desăvârşită pe tot parcursul vieţii.

Cât de mare e bebeluşul tău 

sarcina 40 saptamani

În săptămâna 40 de sarcină cu o mărime comparabilă cu aceea a unui dovleac, bebeluşul tău este pregătit să vină pe lume. Are aproximativ 52 de centimetri şi o greutate de aproximativ 3,5 kg. Dacă este fetiţă, va fi un pic mai mică în comparație cu un băieţel, aceştia fiind mai voinicei, însă indiferent de sex, bebeluşul tău este pufos, 15 % din greutatea sa fiind grăsime. Acest ţesut adipos îi va asigura un confort termic optim după naștere.

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 40 de sarcina

Eşti preocupată. Te tot gândeşti dacă a venit momentul să naști sau nu. Nu ai cum să ştii în mod cert dacă a venit, pentru că nu te ajută nici calendarul și nici predicţia medicului. Organismul tău are un ceas biologic. Ştii cum spuneau bătrânii? “Vei naşte când ţi-o veni sorocul”.  Foloseau ei un limbaj nu foarte complicat, însă exprimau un mare adevăr. Aproximativ 30% dintre mămici pot depăşi termenul de 40 de săptămâni de sarcină. Altele durează mai puţin. Nu există posibilitatea de a se stabili cu exactitate ziua în care vei naşte, asta dacă vorbim despre o naştere normală.

Cu toate acestea, ziua în care îţi vei aduce pe lume copilul poate fi cumva prevestită, în ideea în care cervixul va începe să se dilate.  Când cervixul va ajunge să se dilate 10 cm, tu va trebui să ajuţi, să împingi. Când dilataţia va fi completă, va începe al doilea stadiu al travaliului. Între contracţii vei fi îndrumata de către medic să respiri activ. Pe de altă parte, în timpul contracţiilor, vei împinge, capul bebeluşului va progresa în bazin, timp în care vei avea senzaţia de micţiune şi scaun iminente – sunt doar senzații.

Pe de altă parte, când capul copilului va putea fi vizibil la nivelul orificiului vaginal, vei avea senzaţia de arsuri sau înţepături. În acel moment obstreticianul îţi va spune să nu mai împingi, deoarece riscul de ruptură perineală este mare, în consecinţă şi riscul de epiziotomie.

Ai citit mult despre momentul naşterii, cu atât mai mult dacă eşti la prima sarcină, şi ştii că este posibil să se rupă apa. Nu este 100% sigur că se va întâmpla, însă este posibil ca procesul să se declanşeze înainte de travaliu. Ce înseamnă, de fapt, să se rupă apa? În cele nouă luni de viaţă intrauterină copilul tău este înconjurat de un sac amniotic care, în 85% dintre cazuri, se rupe înainte de travaliu. Este vorba despre o scurgere lentă şi nu este cazul să te sperie ideea că se va întâmpla.

De cele mai multe ori, lichidul amniotic este incolor şi inodor, dacă constaţi că are culoarea galbenă şi miros de amoniac, este vorba despre urină. Pe de altă parte, dacă scurgerea are culoare verde sau o nuanţă de maron, este posibil ca meconiul să fi ajuns în uter – în acest caz, trebuie să suni urgent medicul şi să-l informezi, va trebui să ajungi la spital.

De regulă, travaliul durează între 8-10 ore şi vei trece prin următoarele stadii:

  • primul stadiu al travaliului este caracterizat de: scurtarea colului, subţierea şi dilatarea orificiului cervical, declanşarea contracţiilor regulate, posibil ca acum să se rupă membranele, capul bebeluşului începe să coboare;
  • al doilea stadiu al travaliului: contracțiile se înteţesc şi sunt dureroase şi are loc expulzia. Acest stadiu durează 30-45 de minute;
  • al treilea stadiu al travaliului: contracţiile sunt slabe, se expulzează placenta şi anexele fetale.

Copilul a venit pe lume. Îţi mulţumim că ne-ai permis să fim cu tine în toată această perioadă minunată din viaţa ta.

Cum se dezvoltă bebeluşul tău 

trimestrul 3 de sarcina

Copilul este pregătit pentru a veni pe lume şi a începe o călătorie magnifică. Stai liniştită, are provizii de hrană până la momentul primei alăptări.

Dacă naşterea va întârzia – este foarte posibil să se întâmple, după cum îţi spuneam şi anterior – va continua să piardă vernix caseosa. De asemenea, dacă se va naşte după 40 de săptămâni este posibil ca pielea să îi fie mai uscată.

În săptămâna 40 de sarcină reflexele sale sunt dezvoltate – în mod instinctiv îşi suge degetul -, are oasele dezvoltate, însă nu şi cele ale craniului – fontanelele permit bebeluşului să se nască uşor, fiind două zone moi care se întăresc după naştere (fontanela din faţa între lunile 8-15,  cea din spate între lunile 3-4).

Când se va naşte, bebelușul va avea o lungime de aproximativ 51 cm şi o greutate de aproximativ 3,4 kg – nu te panica dacă are o greutate cuprinsă între 2.5 kg şi 3.8 kg, este vorba despre o greutate sănătoasă.

Recomandări/Sfaturi

Nu eşti sigură, dar presupui că travaliul a început? Sună medicul, te va sfătui cu privire la ceea ce trebuie să faci. De asemenea, înainte de a naşte, vorbeşte cu medicul tău şi despre termenul depăşit în sarcină, travaliu indus şi operaţia de cezariană.

Presupunând că răceşti şi că faci febră înainte să naşti, evită să iei aspirină sau ibuprofen. Luând aspirină pot să apară sângerări la tine şi chiar la copil. Ambele medicamente pot provoca creşterea presiunii la nivelul vaselor din plămâni sau chiar un travaliu prelungit.

După ce naşti ai grijă de tine şi de copil. Poţi să faci şi exerciţii uşoare pentru început, te vei simţi foarte bine.

Sfaturi pentru tata

Nu-ţi propune să-ţi susţii partenera la provocarea travaliului, fără să discutaţi cu medicul obstretician. Există o varietate de tehnici, însă unele sunt pe nedrept promovate, putând face rău.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 36 si 40

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.