Săptămâna 15 de Sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 7 minute Vizualizari: 1748

Săptămâna 15 de Sarcină

Săptămâna 15 de Sarcină, trimestrul doi. Bebelușul crește și se dezvoltă incredibil de repede, iar tu tu simți extraordinar. Dacă cineva îți spune că strălucești, să știi că așa este. E acea perioadă a sarcinii când totul se aliniază.

Cât de mare este bebelușul tău

Sarcina 15 saptamani

Aproximativ 10 cm măsoară acum bebelușul și are o greutate cuprinsă între 50 și 70 grame. Ce înseamnă asta? Că e de mărimea unui măr mai mare (urmareste toata evolutia in categoria – sarcina pe saptamani).

Ce se întâmplă în corpul tău

Saptamana 15 de sarcina

Cel mai probabil cântărești cu două – trei kilograme mai mult ca la începutul sarcinii. Dacă ai luat mai mult de atât în greutate, nu e cazul să-ți faci griji. Fiecare femeie are propriul ritm. Atâta vreme cât nu greutatea nu depășește cu mult media recomandată, fiecare kilogram în plus poate fi chiar benefic pentru bebeluș. Greutatea medie acumulată la final de sarcină este de 13-14 kilograme. Ce reprezintă aceste kilograme? Dacă vrei, putem face un pic de matematică. Bebelușul cântărește 3,4 kilograme, uterul 900 grame, placenta 680 grame, lichidul amniotic 900 grame, grăsime / nutrienți / proteine – toate necesare alăptării – 3.2 kilograme, țesut mamar 900 grame, fluide suplimentare în tot corpul 1,8 kilograme, sânge suplimentar 1,8 kilograme. Toate acestea înseamnă aproximativ 13,6 kilograme dedicațe exclusiv bebelușului. În plus, la naștere se scad imediat 5 kilograme, iar restul kilogramelor se “topesc” odată cu alăptarea. Ba mai mult, dacă în timpul sarcinii faci exerciții fizice, după naștere vei intra în formă destul de repede.

Evident, nu scapi încă de simptomele sarcinii. Cel mai adesea în această săptămână vei observa următoarele:

  • nas înfundat – explicația este destul de simplă: se produce o cantitate mai mare de estrogen, care favorizează provocarea unui edem la nivelul mucoaselor, care la rândul lor produc o cantitate crescută de mucus. Din nefericire nu prea ai cum să rezolvi această problemă. Totuși, ajută dacă în casă există o umiditate optimă (poți achiziționa un umidificator). Nu achiziționa spray-uri nazale fără să întrebi în prealabil medicul.
  • sângerări nazale – s-ar putea să te impacientezi dacă observi sângerări nazale. Nu e cazul. E ceva obișnuit la femeile însărcinate. Se numește epistaxis, iar explicația este fptul că vasele mici de sânge sunt mai fragile în timpul sarcinii. Dacă sângerarea este ambundentă, consultă imediat un medic!
  • alergii și răceli – da, vei cunoaște îndeaproape răcelile și alergiile. Sistemul tău imunitar este mai slăbit pentru că toate resursele corpului tău sunt alocate dezvoltării bebelușului. Încearcă să te ferești de locurile foarte aglomerate unde poți lua ușor o răceală, spală-te des pe mâini, evită lucrurile la care știi că ești alergică (dacă dimineața strănuți, lăcrimezi și îți curge nasul, cel mai probabil va trebui să schimbi salteaua). Fumul de țigară, aerosolii, alcoolul și alte substanțe iritante îți pot afecta sănătatea, așa că ar trebui să te ferești de ele.
  • sângerări gingivale – motivul principal al acestor sângerări este faptul că gingiile se umflă și la cea mai mică atingere, acestea au tendința să sângereze. Este absolut normal. Achziționează o periuță de dinți mai moale pentru evitarea iritației gingivale!
  • sâni măriți – sânii tăi continuă să crească și chiar dacă nu mai sunt atât de sensibili ca la început, mameloanele vor fi destul de sensibile pe tot parcursul sarcinii.

Cum se dezvoltă bebelușul tău

sarcina pe saptamani poze

Bebelușul tău intră într-o nouă etapă. Încep să-i apară sprâncenele și fire de păr pe scalp. Dacă este brunet, tot în această perioadă se dezvoltă și pigmentul ce va da culoarea părului.

Principalele activități ale fătului sunt mișcarea și înghițirea lichidului amniotic. Asta îl ajută să dezvolte alveolele plămânilor și sistemul digestiv. Și pentru că tot vorbeam de mișcare, bebelușul poate mișca toate articulațiile membrelor și segmentele acestora. Picioarele cresc acum mai mult ca mâinile pentru a ajunge cât de curând la proporțiile obișnuite. Tot în această săptămână încep să se dezvolte și glandele sudoripare.

Nici sistemul osos nu stă pe loc. Oasele și măduva osoasă sunt în continuă dezvoltare, la fel și mușchii. Papilele gustative iau și ele startul în cursă. La naștere, doar un simț nu este complet dezvoltat, acesta fiind vederea. În rest, auzul, percepția gustativă, simțul tactil și mirosul sunt complete.

Pielea este încă foarte subțire, prin ea văzându-se vasele de sânge. Din acest motiv fătul va apărea destul de roșu.

Recomandări/sfaturi

În această săptămână nu prea ai teste de făcut. Eventual, dacă medicul ți-a recomandat să faci o amniocenteză, această poate fi făcută  între săptămânile 15 și 20. Acest test nu ar trebui să te îngrijoreze, pentru că marea majoritate a rezultatelor sunt pozitive. Amniocenteza depistează anomaliile genetice sau cromozomiale. Medicul îți poate spune cum să te pregătești pentru acest test.

Un alt test recomandat a se face între săptămânaă 15 și 20, este testul triplu sau cvadruplu dacă se mai analizează și inhibina A. Poți discuta cu medicul dacă vrei să îl faci. Rezultatele testului pot scoate în evidență anumite anomalii genetice sau anomalii congenitale.

Un lucru pe care trebuie să-l știi și de care să te ferești sunt infecțiile. Acestea nu sunt neapărat specifice acestei săptămâni ci pot să-și facă apariția oricând de-alungul sarcinii. Ce infecții pot să apară și cum să te ferești de ele afli în următoarele rânduri.

Micoze

Acestea sunt infecții frecvente la femeile însărcinate. Micozele sunt cauzate de ciuperci sau fungi. Deși nu poate afecta fătul, aceste infecții pot cauza disconfort mamei. În plus, dacă ai o astfel de infecție pe calea vaginală în timpul nașterii, această infecție poate fi transmisă bebelușului. Infecția poate fi tratată ușor și poate fi detectată printr-un examen de secreție vaginală.

ITU sau infecții ale tractului urinar

Sunt cele mai frecvente infecții bacteriene la femeile însărcinate. Aceste infecții sunt favorizate de un nivel ridicat de progesteron ce împiedică golirea vezicii și relaxează tractul urinar. ITU sunt periculoase pentru sarcină pentru că pot duce la nașteri premature și infecții ale rinichilor.

Ca și simptome trebuie să fii atentă la dureri abdominale sau la nivelul pelvisului, urina poate fi tulbure, poți avea micțiuni imperioase (nevoia urgentă de a goli vezica). Dacă resimți aceste simptome, adresează-te imediat medicului pentru tratament.

Vaginită bacteriană (VB)

Vaginita bacteriană poate fi rezultatul creșterii în exces a bacteriilor care există în vagin. Această infecție poate fi atât simptomatică cât și asimtomatică. Mulți medici confirmă faptul că această infecție poate declanșa o naștere prematură.

Printre simptome se regăsește o secreție albă sau gri, urât mirositoare (miros mai intens dupa un act sexual), iritație sau mâncărimi la nivelul vaginului sau vulvei. Trebuie să știi că jumătate dintre femeile cu această infecție nu prezintă nici un fel de simptom. Vaginita bacteriană poate fi detectată prina analiza secreției vaginale.

Cum previi infecțiile

– dormi fără lenjerie intimă
– poartă haine comode, preferabil din bumbac
– evită pantalonii strâmți
– evită să faci dușuri sau băi lungi, evită jacuzzi-ul și nu sta mult într-un costum de baie umed
– evită săpunurile parfumate, gelurile de duș parfumate, spay-urile și detergenții parfumați
– mănâncă iaurt ce conține Lactobacillus Acidophilus pentru că te ajută la echilibrarea florei vaginale
– bea cel puțin opt pahare cu apă
– consumă suc de merișor – ajută la stoparea înmulțirii bacteriilor
– urinează când simți nevoia
– când urinezi, apleacă-te în față pentru a permite golirea completă a vezicii urinare

Sfaturi pentru tată

Fii alături de ea! Vorbește cu ea, deschide teme de discuție! Fiți deschiși unul cu altul, exprimați-vă îngrijorările și așteptările. În felul acesta viitoarea mămică va ști că ești complet implicat, că ești acolo pentru ea când are nevoie. Acest sentiment de siguranță pentru ea este mai important decât toate asigurările date de alte persoane din viața ei, oricât de aproapiate sunt de ea.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 10 si 15

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.