Bebe la 10 luni vine cu noi provocări în viața ta de părinte, pe măsură ce bebelușul explorează tot mai mult, nu mai are un spațiu al lui delimitat și găsește puncte de interes prin toată casa, pe care va și încerca să le descopere. Noile lui cuceriri sunt însoțite de multă bucurie și tot atâtea riscuri. Până acum nu ai realizat că poți avea o locuință plină de pericole, ceea ce presupune noi măsuri de siguranță și supravegherea continuă, cu vigilență sporită, a celui mic. Citește articolul de mai jos și pregăteşte-te pentru această perioadă astfel încât să nu ai suprize. Află ce trebuie să știi despre hrana bebelușului, orele de somn, ce suplimente trebuie să îi administrezi și de ce este capabil cel mic din punct de vedere al dezvoltării psiho-motorii.
Somnul bebelușului la 10 luni
Necesarul de somn scade puțin la această vârstă, bebelușul având nevoie de 10-12 ore pe noapte. Crește însă calitatea somnului, întrucât dispar trezirile nocturne. Dacă încă se mai trezește noaptea, încearcă să îi faci un ritual al somnului bine stabilit, astfel încât să îi creezi condițiile necesare unui somn liniștit. Nici ziua nu mai doarme atât de mult, abia însumând două ore de somn împărțite în două reprize. Este din ce în ce mai activ și plin de energie în timpul zilei.
Verifica acum articolul cu top 5 produse pentru somnul bebelușului care elimină problemele
Ce mănâncă un bebeluș de 10 luni
O mulțime de alimente intră în meniul bebelușului la această vârstă și opțiunile pentru mesele zilei îți permit multe combinații sănătoase. Meniul va ține cont, desigur, și de preferințele bebelușului și de gusturile cu care este deja familiarizat. Se păstrează regula de la introducerea alimentelor noi în alimentație. Fiecare ingredient nou va fi urmat de o perioadă de o zi-două pentru a-i urmări reacțiile la el. La 10 luni, bebelușul a gustat deja aproape toate legumele, carne de pui, curcan, vită, pește, iaurt și brânză de vaci, toate fructele în afară de fructele de pădure și kiwi, cereale. Va avea în continuare nevoie de lapte, simplu sau amestecat cu cereale pentru bebeluși, griș, orez.
Ca alimente noi, poți introduce în meniul bebelușului puțin unt și smântână. Este pregătit să mănânce acum și castravete, porumb, anghinare. De asemenea, îi poți da paste, un aliment ușor de combinat cu cele amintite mai sus.
Mesele bebelușului la 10 luni
Bebelușul are nevoie de trei mese principale cu alimente solide, într-un meniu cât mai echilibrat și diversificat, care să îi asigure necesarul de nutrienți și energie suficientă pentru activitățile sale de explorare a mediului înconjurător. Nu trebuie să lipsească din alimentația lui laptele, care probabil nu va mai fi suficient ca masă de sine stătătoare, ci va trebui combinat cu cereale pentru sațietate sau va fi o simplă gustare dacă este încă alăptat. Gustările pot fi introduse ori de câte ori bebelușul cere sau are nevoie și pot consta în fructe, biscuiți, iaurturi, consumate simplu sau în diverse amestecuri și combinații.
Suplimente pentru bebelușii de 10 luni
Vitamina D sub formă de picături nu trebuie să lipsească din ritualul de îngrijire a bebelușului la 10 luni, indiferent de aportul de vitamină din alimente sau ca urmare a expunerii la soare. Cercetările arată că sursele naturale din acest compus nu sunt suficiente, iar aportul și asimilarea vitaminei D nu pot fi cuantificate astfel, de aceea administrarea de picături înlătură riscul apariției deformării oaselor cauzate de rahitism. Vorbim de un organism tânăr, în continuă schimbare determinată de creștere, ceea ce înseamnă că are un necesar crescut de calciu și vitamina D.
Activitățile bebelușului de 10 luni
Așa cum spuneam, este o perioadă plină de noi provocări, în care bebelușul tău își dezvoltă abilitățile, coordonarea, forța de susținere a mușchilor, de aceea atenția ta trebuie să fie sporită în orice moment al zilei în preajma celui mic. Vor fi îndepărtate obiectele periculoase, eliminate din decor obiectele din sticlă și porțelan, fixate corpurile grele de mobilier. Iată ce trebuie să urmărești în activitatea bebelușului tău și în dezvoltarea abilităților sale:
- cel mic poate să stea în picioare și este dornic să facă pași. Deocamdată se poate deplasa doar susținut și de-a lungul mobilei sau al peretelui.
- poate să bată din palme și o face cu plăcere. De asemenea, este capabil să își ia la revedere cu mânuța ridicată.
- merge deja bine de-a bușilea și prinde viteză.
- mișcările mâinii se definesc bine și poate prinde obiectele între degetul mare și arătător.
- repetă gesturi și acțiuni care atrag atenția, aruncă intenționat obiectele, închide și deschide dulapuri, apasă pe butoanele jucăriilor ș.a.
Uite și un video util:
La 10 luni, bebelușul umple spațiul locuinței cu prezența sa, explorând totul în jur, încercând să descopere lumea și propriile abilități. Spune-ne într-un comentariu cum ai regândit spațiul în care se mișcă bebelușul tău și la ce obiecte a trebuit să renunți pentru a îndepărta eventualele pericole. Așa cum ai observat deja, timpul trece repede atunci când ai copii, de aceea poate fi un moment prielnic să cauți o grădiniță bună pentru cel mic. Spune-ne și nouă ce ai ales și ajută astfel alți părinți să se hotărască!
Ti-ar putea fi de folos următoarele articole:
- Aspirator nazal pentru bebelușul tău: manual sau electric, ce alegi?
- Somnul bebelușului: cum eviți problemele?
- Top 8 electronice folositoare pentru camere de bebe
Sursa foto:
https://unsplash.com