Săptămâna 39 de sarcina

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 544

Săptămâna 39 de sarcina

Dacă vei naşte în această săptămână, va fi perfect normal. Pe de altă parte, dacă vei naşte mai târziu, nu ai motive de îngrijorare. Să nască între 37 şi 42 de săptămâni, este  comun pentru majoritatea femeilor însărcinate.

Cât de mare e bebeluşul tău 

sarcina 39 saptamani

Copilul tău are o lungime de 50 cm şi o greutate de 3,3 kilograme (băieţeii au o greutate puţin mai mare în comparaţie cu fetiţele), putând fi comparat cu un pepene mai mic. 

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 39 de sarcina

Haide să vedem cum eşti în această săptămână de sarcina:

  • in săptămâna 39 de sarcina te poţi simţi neliniştită. Care sunt cauzele care îţi pot provoca o astfel de stare? Bineînţeles, toate sunt legate de sarcină: te poţi îngrijora că vei avea o sarcină prelungită, te poţi nelinişti pentru că nu găseşti poziţii de somn să te poţi odihni bine în timpul nopţii şi din multe alte motive. Ce trebuie să ştii este că:  este absolut normal să naşti mai târziu decât ţi s-a spus, după cum perfect normal este să-ţi găseşti cu mult mai greu decât înainte o poziţie optimă pentru somn;
  • colul se pregăteşte pentru naştere – am vorbit despre acest aspect săptămâna trecută;
  • vei simţi, poate, că organismului tău îi lipseşte echilibrul. Te aşezi cu dificultate pe un scaun şi tot cu dificultate te ridici din pat;
  • sânii îţi sunt mai mari, mai grei şi, poate, mai sensibili decât  în perioada anterioară sarcinii;
  • continui să ai senzaţia de a merge frecvent la baie;
  • te dor picioarele, fața şi mâinile sunt mai umflate.

Cum se dezvoltă bebeluşul tău 

trimestrul 3 de sarcina

Ce se întâmplă cu copilul tău în această săptămână? Sunt câteva aspecte semnificative pe care trebuie să le reţii:

  • are un torace mai proeminent;
  • preia din placenta anticorpii formaţi, care îl vor proteja de infecţii după ce se va naşte;
  • unghiile nu se opresc din creştere, după naştere vor fi mai lungi decât vârful degetelor;
  • oasele craniului nu au fuzionat;
  • stratul de ţesut adipos continuă să se formeze, motiv pentru care, după naştere, organismul copilului îşi poate regla temperatura;
  • plămânii continuă să se dezvolte, dar sunt pregătiţi să respire în mediul extern;
  • despre sistemele endocrin şi digestiv, şi despre rinichi, se poate spune că vor avea o dezvoltare completă doar după naşterea copilului.

Recomandări/Sfaturi

Începând cu această săptămână relaxarea este un termen pe care trebuie să îl iei cât mai serios în calcul. Nu contează că vei da naştere primului copil sau că ai mai născut de câteva ori până acum, din momentul în care te vei întoarce acasă cu nou născutul îţi va fi mai dificil să te relaxezi.

În această idee, permite-le celor apropiaţi –  mamă, soţ, copii mai mari – să te ajute la treburile casnice, să te răsfeţe chiar. Poate că ai foarte mulţi prieteni care vor să te vadă înainte să naşti, nu încerca să faci pe gazda perfectă, nu stă în bucătărie să pregăteşti diverse şi nu stă în poziţii în care te simţi inconfortabil pentru mult timp – pe scaun, de exemplu.

Dacă îţi sunt prieteni buni şi le pasă, nici după ce naşti nu te vor solicita imediat, prin vizite nesfârşite sau imediat cum ajungi acasă. Atât tu cât şi copilul aveţi nevoie de linişte, de o perioadă în care să vă cunoaşteţi bine.

Ia în calcul o formă uşoară sau chiar mai grea de depresie şi informează-te pentru a şti cum să elimini riscurile. Este normal să te confrunţi cu o labilitate emoţională imediat după ce naşti. Poate că vei plânge din senin, poate că dispoziţia ţi se schimbă extrem de repede. În cel mult trei săptămâni, ar trebui să îţi revii, dar dacă ajungi să experimentezi depresia postpartum, vorbim despre cu totul altceva. Nu sta pe gânduri şi mergi la medic pentru a urma un tratament corect, care să te ajute să te bucuri de copilul tău aşa cum trebuie.

Ia în calcul sarcina peste termen. Deşi frecvent se întâmplă ca naşterea să treacă de termenul aşteptat, de regulă, nu este anormal să se întâmple. Cu toate acestea, în astfel de situaţii, medicul trebuie să verifice atent starea de sănătate a copilului, inclusiv prin:

  • verificarea bătăilor inimii;
  • examen cu ultrasunete cu scopul observării lichidului amniotic din jurul fătului şi pentru a determina cât de mult se mişca acesta.

În cazul în care medicul constata în urma examinărilor unele rezultate anormale, poate să inducă travaliul.

Dacă te întrebi cât de sigur este să foloseşti un smartphone sau un monitor de computer, laptop sau tabletă,  în sarcină, îţi oferim răspunsurile în cele ce urmează:

  • pentru a funcţiona, smartphone-urile utilizează microunde cu frecvenţă joasă, despre care până acum nu există studii certe care să demonstreze că afectează fătul.  Cu toate acestea, e potrivit să ai în vedere să nu ţii smartphone-ul pe abdomen şi nici în imediata ta apropiere atunci când nu îl foloseşti;
  • pe de altă parte, utilizarea unui monitor de calculator nu este nocivă pentru făt, pentru că asemenea televizorului şi radioului, emite doar un nivel foarte scăzut de radiaţie electromagnetică neionizantă;
  • Dacă îţi este mai uşor să foloseşti un laptop sau o tabletă, şi nu un computer, ai în vedere să nu le ţii pe abdomen. Te poţi confrunta cu hipertemie, iar creşterea temperaturii corpului mai mult de 38,9 0C,  poate să afecteze copilul.

În situaţia în care totuşi utilizezi un computer, ia unele măsuri care să te protejeze:

  • fă pauze de câte 10-15 minute la fiecare oră. Dacă simţi nevoia să faci astfel de pauze mai des, nu sta pe gânduri;
  • ai în vedere o postură corectă: ochii la acelaşi nivel cu partea de sus a monitorului, antebraţele pe cât posibil orizontale, spatele sprijinit pe spătarul scaunului, picioarele pe podea sau pe un obiect special.

Sfaturi pentru tata

Continuă să îţi ajuţi partenera la treburile casnice. Susţine-o psihic, are nevoie. Discutaţi despre cum ar dori să decurgă vizitele după ce va naşte. Îşi doreşte să fie singură o perioadă sau îşi doreşte prietenii şi toată familia aproape? Stabiliţi toate aceste aspecte înainte de a naşte, pentru a evita toate cauzele ulterioare de stres.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 36 si 40

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.