Dacă până în săptămâna 32 de sarcină mergeai la obstretician o dată pe lună, de acum va trebui să ai în vedere că trebuie să mergi o dată la două săptămâni. Să vedem împreună ce se întâmplă cu corpul tău şi ce simptome ai, cum se dezvoltă bebeluşul şi de ce recomandări ar trebui să ţii cont.
Cât de mare e bebeluşul tău
Din creştet până în călcâi, copilul măsoară aproximativ 42 cm. Greutatea sa este de aproximativ 1,700 Kg la finalul săptămânii. Aşadar, are mărimea unei verze Kale.
Ce se întâmplă în corpul tău
Până în această săptămână ai cu 50% mai mult sânge în corp. Prin urmare, atât vasele tale de sânge, cât şi ale copilului, sunt foarte bine irigate.
Te gândeai cumva că ai acumulat suficient de multe kilograme în plus? Ei, bine, greutatea va continua să crească. Şoldurile ţi se lăţesc şi, prin urmare, te vei putea confrunta cu o durere acută în zona pelviană. De astfel, în ceea ce priveşte durerile pe care le poţi avea în această perioadă, nu trebuie să fie motiv de panică. Centrul de greutate ţi se modifica constant şi este firesc să acuzi dureri în partea inferioară a spatelui şi la nivelul feselor.
Pe de altă parte, poziţia normală a stomacului poate fi schimbată, ca rezultat al faptului că uterul mai mare în volum acum, îl poate împinge. Pe acest fond poţi acuza senzaţii de arsură în capul pieptului, pe care le poţi resimţi şi în spatele sternului.
Este vorba despre arsuri retrosternale pe care le poţi evita consumând mai multe mese pe zi (5-6) şi bând lichide între acestea. În mod obligatoriu, în aceeaşi idee, trebuie să eviţi produsele condimentate, pe cele grase şi pe cele prăjite. De asemenea, nu trebuie să consumi băuturi carbogazoase sau sucuri naturale preparate din citrice. Înainte de a merge să dormi, nu servi nicio masă mai devreme de o oră.
Dacă constaţi că niciunul dintre aceste sfaturi nu îţi este de folos, va trebui să mergi la medic. Acesta îţi poate recomanda un tratament permis în sarcina, care nu te va afecta nici pe tine şi nici copilul.
O altă problemă cu care te poţi confrunta acum este calitatea deficitară a somnului. Te agiţi, schimbându-ţi frecvent poziţia. În plus, îţi faci griji şi pentru că îţi deranjezi partenerul. Pentru a elimina cel puţin una dintre probleme, puteţi utiliza fiecare câte o pilotă sau puteţi dormi în paturi separate.
Atât tu, cât şi partenerul tău, aţi putea simţi dorinţa de a face dragoste. Nu aveţi niciun motiv să vă reţineţi dacă medicul care îţi supraveghează sarcina nu spune altceva. Sunt femei care fac sex în sarcină până când li se rupe apa.
Vei continua să ai scurgeri de colostru şi leucoree – aceea scurgere vaginală albicioasă. Nu ai niciun motiv să te temi. Sunt normale şi pot să crească în cantitate de acum.
Cum se dezvoltă bebeluşul tău
În continuare, copilul pe care îl porţi continuă să se dezvolte. Iată care sunt cele mai importante aspecte ale evoluţiei dezvoltării sale:
- la nivelul creierului în continuare se formează neuroni şi conexiuni neuronale, vitale pentru ca bebeluşul să poată să supravieţuiască în mediul exterior;
- după cum spuneam şi săptămâna trecută, unghiuţele de la degetele picioarelor sunt vizibile;
- mulţi dintre copii au mai mult păr pe cap, alţii nu, ci doar câteva fire;
- deşi scheletul este format complet, oasele sunt pliabile şi moi;
- începând cu această săptămână, lanugo (părul acela fin care acoperă corpul copilului) începe să cadă;
- are deja formată o rutină: sunt momente în care copilul se mişcă mult, fiind foarte activ, şi momente în care nu vei sesiza că se mişcă. De astfel, în această perioadă doarme aproximativ 95% din timp;
- pielea copilului se întinde şi în această perioadă.
Recomandări/Sfaturi
Vizite mai frecvente la medic. În mod normal, plecând de la ideea că până acum nu te-ai confruntat cu probleme, ai mers la medic o dată pe lună. Ei bine, de acum, este bine să mergi la fiecare două săptămâni, ca începând cu ultima lună de sarcina să mergi săptămânal.
Travaliul prematur. Dacă, din păcate, anterior ai pierdut o sarcină, ai nevoie să ştii ce poţi face dacă intri în travaliu prematur. Discută cu medicul despre asta. Poate că va fi necesar să naşti prin operaţie de cezariană, care va trebui să fie planificată din timp.
Contracţii. Deşi am mai adus în discuţie contracţiile Braxton Hicks (vezi toate articolele din sarcina pe săptămâni), poate că tu le vei experimenta începând cu această săptămână. Prin urmare, pentru a le ameliora şi a te simţi mai confortabil, modifică poziţia corpului, bea un pahar sau două de apă, un pahar cu lapte/ceai cald şi fă o baie cu apă călduţă. În cazul în care nu rezolvi nimic printr-o asemenea abordare, contactează medicul.
Metode pentru o naştere mai uşoară. Durerile din timpul naşterii sunt semnificative, însă le poţi controla intensitatea. Iată ce poţi face:
- cursurile Lamaze: vei învaţa cum să te mişti şi cum să respiri în timpul travaliului, astfel încât să gestionezi durerea fără medicamente;
- cursuri Bradley: în mod similar tehnicii Lamaze, te învaţă să respiri corect;
Semnele de preeclampsie. Ai în vedere că dacă picioarele ţi se umfla brusc şi foarte mult, ţi se tumefiază fața, ai dureri mari de cap, dureri abdominale şi greţuri, poate fi vorba despre preeclampsie. Nu pierde timp şi contactează imediat medicul.
Evită disconfortul. În mod cert, în ultimele săptămâni de sarcină vei simţi într-un mod mai accentuat disconfort. Te poţi simţi mai bine dacă vei beneficia de masaj, vei învăţa şi aplica tehnici de relaxare, vei face mişcări de stretching şi exerciţii fizice uşoare, vei avea grijă să ai o postură corectă şi vei urma o dietă corectă.
Evită stările de anxietate. Nu trebuie să-ţi spună cineva că eşti mai nervoasă şi mai anxioasă decât de obicei. Vei înţelege şi singură. Presupunând că nu poţi face față acestor stări care îţi perturbă confortul, le poţi cere ajutorul celor de lângă tine şi, bineînţeles, poţi să ceri ajutor specializat dacă situaţiile te depăşesc.
Evită oboseala. Mişcarea, la modul general, contribuie la o calitate mai bună a vieţii. Cu toate acestea, în această perioadă evită să faci activităţi care te obosesc. Pune-le în aşteptare până când vei naşte. În schimb, nu renunţa să te plimbi, înoată şi fă orice altă activitate care nu necesită un efort susţinut.
Sfaturile de la medic sunt cele mai importante:
- să iei medicamente fără ca medicul să ţi le prescrie este total greşit. Doar medicul este cel care îţi poate prescrie corect un tratament în cazul în care este necesar;
- tot medicul este cel căruia trebuie să îi ceri sfatul în cazul în care constaţi că durerile de spate se înrăutăţesc. De astfel, medicul obstretician poate să te asigure că nu este vorba despre o naştere prematură sau dimpotrivă;
- ai luat mai multe kilograme în plus, ceea ce poate determina probleme în ceea ce priveşte circulaţia în zona inferioară a corpului. Concret, pot să apară venele varicoase, hemoroizii şi cârceii. Medicul te va îndruma corect şi în această situaţie.
Centura de siguranţă. Având burtica mare, te poţi gândi să nu mai utilizezi centura de siguranţă. Faci o greşeală! Este periculos să nu o porţi şi pentru tine şi pentru copil.
Sfaturi pentru tată
Continui să îţi ajuţi partenera, oferindu-i sprijin de câte ori activităţile necesar de efectuat sunt mult prea obositoare pentru ea. Poţi să dai cu aspiratorul, să ridici obiecte grele s.a.m.d.
În această săptămână, dacă nu aţi făcut asta până acum, este momentul să pregătiţi camera bebeluşului. Presupunând că nu va avea o cameră separată, stabiliţi un loc în camera în care să instalaţi pătuţul, dulăpiorul pentru haine etc.
Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 31 si 35
Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com