Săptămâna 37 de sarcina

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 956

Săptămâna 37 de sarcina

 

Avem o veste minunată. Dacă vei naşte în această săptămână, se consideră că naşti la termen, deoarece organele sale care fac posibil acest lucru.

Cât de mare e bebeluşul tău 

sarcina 37 saptamani

În săptămâna 37 de sarcină, de fapt, la finalul săptămânii, copilul tău măsoară 48,5 cm din tălpi şi până în creştet şi are o greutate de peste 2,9 kg. Mărimea sa este cea a unei sfecle elveţiene (mangold) cu frunze.

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 37 de sarcina

Presupunând că înainte de a fi însărcinată aveai o greutate sănătoasă, acum ai între 11 şi kg în plus. Practic, kilogramele acumulate în plus sunt justificate, adunându-se greutatea copilului, a placentei, lichidului amniotic, la care se mai adauga greutatea sânilor şi uterului care s-au mărit, volumul de sânge şi acela al fluidelor.

În această săptămână, poţi observa cum se înteţesc contracţiile Braxton Hicks. Pe lângă faptul că sunt mai frecvente, vei putea să constaţi că au şi o durată mai mare. De asemenea, scurgerea vaginală poate fi mai mare.

În luna a noua de sarcină, alungirea şi subţierea cervixului sunt procese normale, deoarece acesta se pregăteşte pentru naştere. Cu cât colul uterin este mai subţire, cu atât se va dilata mai uşor în timpul naşterii. De astfel, medicul obstretician care urmăreşte evoluţia sarcinii, verifică ştergerea colului în procente, în luna a opta şi în luna a nouă de sarcină (considerand sarcina pe săptămâni, incepe verificarea in jurul saptamanilor 32-34 )

De reţinut următorele aspecte:

  • „colul este 25%, 50% sau 75% şters”;
  • 0% arata o lungime aproximativă a cervixului de 3-4 centimetri, acesta fiind şi  foarte gros;
  • înainte de naşterea copilului, colul trebuie să fie în totalitate subţiat – ceea ce înseamnă că este 100% şters.

Dopul acela de mucus format la nivelul cervixului, al cărui rol era să protejeze fătul de bacterii şi să „sigileze” canalul cervical, se va elimina înainte de declanşarea travaliului – poate fi vorba de câteva minute, câteva ore sau câteva zile. În timpul eliminării sale se poate pierde şi puţin sânge, câteva firicele – este un aspect normal. Ai în vedere, însă, că dacă observi că pierzi o cantitate mare de sânge, pete mari  sau chiar sângerări abundente, trebuie să mergi imediat la obstretician.

Este important să vorbeşti cu medicul obstretician despre rezultatul testului pe care l-ai făcut pentru streptococul de grup B. Acest streptococ este periculos pentru copil în cazul în care i se transmite în timpul sarcinii. În situația în care îl porţi, ţi se va administra un taratament cu antibiotice în timpul travaliului, pentru a evita transmiterea la copil.

Pe de altă parte, probabilitatea ca în această săptămână să nu poţi dormi bine este semnificativă. Îţi va fi dificil să găseşti o poziţie optimă pentru somn în timpul nopţii. În situaţia în care mai mult ca niciodată, dimineaţa când te trezeşti, îţi vin în minte visele intense pe care le-ai avut, nu trebuie să îţi faci griji. Subconştientul lucrează, poţi fi anxioasa pentru că te gândeşti că urmează să treci prin travaliu sau doar la gândul că îţi vei ţine copilul în braţe foarte curând.

Nu în ultimul rând, monitorizează în continuare mişcările fătului. În cazul în care observi că se răresc, anunţa imediat medicul.

Cum se dezvoltă bebeluşul tău 

sarcina pe saptamani poze

Îţi spuneam anterior ca fătul are deja organele pregătite să ia contact cu mediul extern uterului. Pe de altă parte, înainte de travaliu, cu câteva săptămâni, fătul se aşează de regulă într-o poziţie care îi permite să iasă mai întâi cu capul din canalul de naştere. De ce “de regulă”? Pentru că există şi situaţii în care fesele sau picioruşele copilului să iasă mai întâi din canalul de naştere – prezentaţie pelviană.

Copilul are capul acoperit de păr – 1cm /2 cm, chiar şi 3,5 cm. Cu toate acestea, lipsa totală a părului de pe cap nu este motiv de îngrijorare. În ceea ce priveşte culoarea părului, nu este obligatoriu ca aceasta să fie identică cu a unuia dintre părinţi. Nu este imposibil ca un copil cu părinţi bruneţi să se nască blond.

Lanugo şi vernix caseosa dispar în mare parte. Perişorul acela pufos şi învelişul care îl acoperea vor fi înghiţite de făt, pentru a fi eliminate prin primul scaun după naştere – meconium.

Recomandări/Sfaturi

Ai intrat deja pe ultima sută de metri şi, cel mai probabil, eşti pregătită să îţi ţii copilul în braţe. Pentru aţi fi mai uşor în momentul în care te întorci cu copilul de la maternitate, poţi să ai în vedere să laşi curat şi chiar să pregăteşti câteva preparate culinare şi să le congelezi.

Dincolo de aceste acţiuni care îţi vor prinde foarte bine, ai în vedere şi următoarele aspecte:

  • vei constata cât de util îţi va fi să ai pregătit şi pus la îndemâna bagajul pentru maternitate.
  • foarte importantă este pregătirea fratelui mai mare pentru întâlnirea cu bebeluşul. Fratele mai mare trebuie să înțeleagă că va fi la fel de important pentru părinți, cum afost și până acum;
  • continuă să mergi la înot, este unul dintre sporturile foarte benefice în sarcina. Practicarea înotului în sarcina nu-ţi va creşte temperatura corpului şi are o mulţime de alte avantaje.

Sfaturi pentru tata

Dacă nu ai făcut-o până acum, zugrăveşte camera copilului şi asamblează-i pătuţul. Invită-ţi soţia la o cină în doi şi, nu în ultimul rând, informează-te cu privire la rolul pe care îl vei avea în perioada postnatală. Este deosebit de important ca partenera să simtă că îi eşti alături şi că o sprijini aşa cum poţi. Se va simţi protejată şi chiar mai puternică, pregătită psihic să facă faţă perioadei care urmează.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 36 si 40

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.