Chiar dacă nu pare și în ciuda dimensiunilor, în burtica ta este un bebeluș complet format. E doar săptămâna 13 de sarcină dar totul se desfășoară acum într-un ritm mult mai accelerat. Partea bună e că ești la finalul celei de-a treia luni de sarcină, această săptămână anunțând finalul primului trimestru.
Cât de mare este bebelușul tău
În doar o săptămână, fătul a crescut enorm, cu o treime fată de săptămâna trecută. Acum are aproximativ 7.6 cm și o greutate de 20 grame. Este cam cât o mandarină (vezi evolutia detaliata in categoria – sarcina pe saptamani).
Ce se întâmplă în corpul tău
Cele mai multe femei însărcinate consideră că în această perioadă se intră în cele mai frumoase luni de sarcină – cele din trimestrul doi. Riscul de avort spontan coboară spre cote minime, iar grețurile matinale sunt pe final dacă nu au dispărut deja. Cele mai multe femei așteaptă această perioadă pentru a anunța sarcina celor din jur și nu e de mirare: riscul de avort spontan este foarte scăzut, iar de acum va începe să se observe și burtica. Poate nu ai încă nevoie de haine speciale pentru femei însărcinate, dar în mod sigur te simți mai confortabil în haine lejere.
În mod normal, până acum, sânii s-au mărit și îi simți probabil mai noduroși. Asta din cauza ductelor mamare ce încep să se pregătească pentru producerea laptelui. Chiar dacă până la naștere mai sunt multe săptămâni, sânii tăi au început deja să producă colostrul, un lichid bogat în substanțe nutritive, care va hrăni bebelușul în primele zile după naștere. Colostrulul este precursorul laptelui, acesta având mai multe proteine și mai puține grăsimi și zahăr. Acest lichid abundă în anticorpi, ceea ce va ajuta sistemul imunitar al bebelușului. Unele femei vor observa picături din acest lichid gălbui în ultimele luni de sarcină, în timp ce la alte femei vor apărea mai devreme sau chiar deloc.
Începând cu această săptămână vei observa schimbări majore. În primul rând, după mult timp începi să te simți plină de energie și extrem de tonică. E ca și cum ți s-a făcut o infuzie de fericire. E posibil să observi și o creștere a libidoului, o stare ce va fi prezentă pe parcursul întregului trimestru doi. Activitatea sexuală este permisă dacă nu există probleme, de aceea cel mai bine este să vorbești și cu medicul despre acest aspect. Ar trebui să te abții de la raporturi sexuale dacă ai avut în trecut avort spontan, daca ai avut travaliu sau naștere prematură, dacă ai risc de naștere prematură, ai scurgeri sau sângerări vaginale inexplicabile, dacă suferi de placenta previa sau placenta ta este situată foarte jos, dacă cervixul tău este dilatat.
Cum se dezvoltă bebelușul tău
Toate organele sunt deja formate și parte din ele sunt funcționale. În plină dezvoltare este acum sistemul nervos, sistem ce va coordona activitatea bebelușului.
Fătul este complet format acum, capul ocupând o treime din dimensiunea totală. Ochii și urechile sunt acum în poziție definitivă, pleopele sunt lipite pentru a proteja ochii, iar nasul și gura sunt complet formate.
Osificarea începe acum la nivelul craniului și a toracelui. Inițial oasele sunt cartilagioase, dar odată cu trecerea timpului, acestea se vor întări. Fătul se mișcă deosebit de des acum, dând din membre și îndoindu-le de la nivelul genunchilor și a coatelor. Acum poate să strângă și să deschidă pumnul, iar un fapt interesant este că în acest moment, amprentele sale unice sunt deja formate. Pielea este în continuare transparentă și cu o tentă roșiatică din cauza venelor de sub ea.
Fătul înghite acum lichid amniotic, ceea ce înseamnă că unele reflexe sunt deja complet dezvoltate. Faptul că înghite lichid amniotic nu trebuie să te îngrijoreze. Acesta ajunge în stomac și este absorbit de organism. Rinichii filtrează acum sângele și produc urina ce este eliminată prin tractul urinar. La nivelul gurii se formează acum mugurii viitorilor dinți și corzile vocale.
Recomandări/sfaturi
Să mănânci pentru doi este o figură de stil. Nu trebuie să mănânci o cantitate dublă de mâncare. Practic, o femeie însărcinată are nevoie de doar 300kcal în plus față de momentul când nu era însărcinată. Ce este foarte important este să ai o alimentație sănătoasă, să nu apelezi la fast food, sa bei doar sucuri naturale și nu carbogazoase, sa mănânci pâine integrală de exemplu.
Cei mai importanți nutrienți în această perioadă sunt calciul, proteinele și fierul.
Fătul dezvoltă acum sistemul osos și are nevoie de calciu. Patru porții de lactate pe zi vor asigura necesarul de calciu. Dacă nu consumi suficiente alimente bogate în calciu, fătul va “trage” acest nutrient din sistemul tău osos și vei ajunge să ai deficit de calciu.
Fierul este foarte important pentru că poate preveni apariția anemiei de sarcină. Fierul din produsele de origine animală este mai ușor absorbit de corp decât cel din plante. Recomandabil ca sursă de fier este carnea roșie slabă. Dacă ești vegetariană, apelează la spanac sau linte.
Pentru proteine, cele mai bune produse sunt ouale, carnea slaba, produsele lactate, fasolea, produsele din soia și nucile. Și peștele este o sursă importantă de proteine, dar mai bine evitați acest produs pentru că în general, peștii au un conținut ridicat de mercur.
Chiar dacă iei vitamine, acestea nu înlocuiesc o alimentație sănătoasă. Fructele și legumele sunt importante pentru portul de fibre de exemplu, ajută la digestie și la evitarea constipației, o problemă cu care se confruntă multe femei însărcinate.
În această săptămână încă poți face testul de screening de trimestrul 1 pentru anomalii cromozoidale. Acest test constă în recoltarea de sânge de la mamă și evaluarea a două substanțe și o ecografie pentru determinarea translucentei nucale. Numit și bitest sau testul dublu, acesta relevă gradul de risc al fătului pentru anumite anomalii genetice și pot îndruma mama pentru a face biopsia de vilozități coriale.
Tot în această săptămână se poate face și ecografia morfologică cu ajutorul căreia medicul poate avalua dezvoltarea organelor și a sistemelor fătului. Se poate observa dezvoltarea creierului, se văd plămânii, se măsoară frecvența cardiacă, se vizualizează stomacul, intestinele și vezica urinară. În același timp se analizează și membrele – mâinile și picioarele. Dacă doriți să aflați și sexul bebelușului, acesta este un moment în care medicul ecografist poate preciza dacă este băiat sau fată.
Sfaturi pentru tată
Un lucru ce multă lume omite să-l spună e că mirosul de combustibil (benzină, motorină) pur și simplu nu prea este suportat de femeile însărcinate. Dacă partenera ta merge cu mașină, un gest frumos ar fi să te asiguri care întodeauna carburant îndeajuns în rezervor, pentru a nu fi nevoită să meargă la benzinărie.
Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 10 si 15
Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com