Simptome sarcina

Simptomele de sarcină sunt o preocupare a oricărei proaspete gravide, precum şi a oricărei femei care suspectează că este însărcinată. Tocmai ai primit rezultatul unui test de sarcină şi, până să ajungi la medic, vrei să îl confirmi cumva cu alte semne de sarcină pe care ţi le dă organismul? Ai fost la ginecolog şi ţi-a confirmat o sarcină dorită şi eşti fericită că, în ciuda a ce ţi-au spus mama şi prietenele, te simţi în formă maximă? Este posibil să te numeri printre femeile norocoase care nu au greţuri şi vărsături, însă nu te bucura prematur, este posibil să apară mai târziu simptome de sarcină. Parcurge articolele din subcategoria de faţă şi află la ce ar trebui să te aştepţi când eşti însărcinată, care sunt primele simptome de sarcină, dacă sunt adevărate semnele din bătrâni că eşti însărcinată şi cum evoluează simptomele de-a lungul sarcinii.

Primele simptome de sarcină

Pentru unele femei, primele simptome de sarcină debutează înainte de data la care trebuia să aibă loc menstruaţia şi înainte de orice confirmare printr-un test de sarcină sau o vizită la medicul ginecolog. Poţi observa semne că eşti gravidă începând chiar în primele săptămâni după concepţie. O căutare pe internet despre simptome sarcină prima săptămână sau simptome sarcină 2 săptămâni îţi va aduce mărturiii de la mămici care s-au confruntat de timpuriu cu astfel de simptome. Iată la ce ar trebui să te aştepţi:

 • Scurgerea vaginală maronie. Este primul semn care ar putea apărea înaintea datei la care trebuia să se producă menstruaţia şi indică nidarea ovului fecundat sau a embrionului în peretele uterin. Numită şi falsă menstruaţie, sângerarea aceasta se deosebeşte de sângele menstrual prin faptul că este redus cantitativ, iar culoarea este maronie sau roz, şi nu roşu intens, aşa cum este sângele normal. Este unul dintre primele simptome de sarcină, confundată iniţial de multe femei cu menstruaţia.
 • Absenţa menstruaţiei, percepută iniţial ca întârziere este un semn al dezvoltării unei sarcini, dar nu garantează prezenţa acesteia. Un test de sarcină sau vizita la ginecolog poate certifica dacă ai de-a face cu unul dintre multele semne că eşti gravidă.
 • Greaţa, numită şi greaţa matinală, deşi poate apărea în orice moment al zilei. Însoţită sau nu de vărsături, este unul dintre simptomele clasice, cunoscute din bătrâni, ale sarcinii. Stările de greaţă au drept cauză creşterea concentraţiilor de hormoni, estrogenul şi progesteronul, care fac ca stomacul să elimine mai greu alimentele. De asemenea, unul dintre semnele că eşti însărcinată este accentuarea simţului mirosului şi intoleranţa manifestată faţă de anumiţi stimuli olfactivi care pot accentua senzaţia de greaţă.
 • Creşterea în volum şi întărirea sânilor sunt simptome de sarcină care apar încă din primele săptămâni. Sânii devin grei, dureroşi şi sensibili la atingere. Deşi consistenţa sânilor se păstrează pe parcursul sarcinii, durerea va dispărea treptat.
 • Nevoia de a urina mai des. La începutul sarcinii, nevoia de a merge des la toaletă este dată de creşterea cantităţii de sânge din organism, care va determina rinichii să lucreze mai intens. Către finalul sarcinii, existenţa presiunii uterului crescut asupra vezicii urinare va mări frecvenţa urinărilor.
 • Oboseala este unul dintre simptomele de sarcină în prima lună, care pot persista pe tot parcursul primului semestru de sarcină sau chiar până la momentul naşterii. Explicaţiile constau în scăderea nivelului glucozei din sânge, creşterea producţiei de sânge şi scăderea tensiunii arteriale.
 • Poftele sau, dimpotrivă, aversiunea pentru anumite alimente sau preparate sunt semne că eşti însărcinată. Reacţionezi diferit la anumite mirosuri şi arome. Unele îţi pot provoca greaţă, de altele nu te mai poţi sătura.
 • Ameţeala. Este dată de dilataţia vaselor de sânge care face ca tensiunea arterială să fie mai scăzută.
 • Modificări ale dispoziţiei afective. Poţi trece cu uşurinţă de la râs la plâns, eşti mai sensibilă şi starea ta îi nedumereşte pe cei din jur. Schimbările hormonale sunt de vină şi modul în care organismul se adaptează la ele.
 • Constipaţia poate fi un semn de sarcină şi este cauzată de încetinirea ritmului de eliminare a hranei din corp. O pot agrava suplimentele cu fier introduse în dieta gravidei.
 • Balonarea şi întărirea abdomenului pot apărea tot din cauza tranzitului mai lent în această perioadă de transformări hormonale şi fiziologice.
 • Colorarea areolelor sânilor şi apariţia unei dungi verticale maronii între ombilic şi zona genitală sunt indicii ale unei sarcini.

Simptomele de sarcină extrauterină

Iniţial, sarcina extrauterină sau ectopică nu prezintă diferenţe de sarcina normală, aceleaşi simptome fiind experimentate de la debutul perioadei de graviditate. Sarcina extrauterină se dezvoltă în exteriorul uterului, de regulă la nivelul unei trompe uterine. Pe măsură ce sarcina creşte, pot apărea următoarele simptome de sarcină extrauterină care ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare pentru care vizita la medic nu trebuie amânată:

 • scurgere vaginală anormală, atât ca aspect, cât şi din punct de vedere al cantităţii;
 • dureri abdominale în zona pelviană;
 • dureri în regiunea lombară;
 • crampe localizate pe o parte a pelvisului.

Acestea sunt primele simptome care pot indica existenţa unei sarcini extrauterine. Creşterea acesteia în interiorul trompei poate determina ruperea acesteia, însoţită de dureri intense şi sângerări abundente. Se mai pot simţi în această fază:

 • durere intensă şi bruscă în zona pelviană;
 • durere de umăr;
 • senzaţie de ameţeală şi leşin.

În această situaţie, dacă te confrunţi cu astfel de simptome în timpul sarcinii, este vorba despre o urgenţă medicală, deci trebuie să ajungi la spital şi orice moment de întârziere poate fi fatal.

Vizita la medic de la primele semne de sarcină, imediat după efectuarea unui test de sarcină care are un rezultat pozitiv, împiedică dezvoltarea unei sarcini extrauterine şi te fereşte de un astfel de pericol. În urma examinării, medicul îşi poate da seama dacă sunt simptome normale, simptome de sarcină oprită din evoluţie sau de sarcină extrauterină. Simptomele unui avort spontan (pierderea unei sarcini de până la 23 de săptămâni) includ: sângerarea vaginală, crampe la nivelul abdomenului inferior, pierderea în greutate, dispariţia simptomelor sarcinii.

Complicaţii se mai pot ivi în sarcina cu trompe legate. Simptomele acesteia pot fi asemănătoare cu ale sarcinilor normale. În mod obişnuit, sarcina cu trompele legate este un risc al acestei metode de contracepţie care constă în legarea trompelor uterine pentru a împiedica accesul spermatozoizilor către ovul. În timp legătura se poate slăbi şi canalul poate permite pătrundere spermei. Este o sarcină cu riscuri, întrucât există un risc foarte mare pentru dezvoltarea embrionului chiar pe trompe, deci de sarcină extrauterină.

Medicul îţi poate spune şi care sunt simptomele că sarcina merge bine în primul trimestru. Dacă există semnele amintite mai sus în timpul sarcinii şi pacienta nu experimentează dureri şi sângerări anormale, şansele ca sarcina să se dezvolte normal sunt mari. Evoluţia sarcinii trebuie urmărită permanent de un medic ginecolog care va indica şi analizele şi investigaţiile necesare astfel încât sarcina să se dezvolte normal, iar bebeluşul tău să vină pe lume la termen, în cele mai bune condiţii atât pentru mamă, cât şi pentru copil.