Copilul între 2-3 ani

Copilul la 2-3 ani este într-o etapă accelerată de creștere, dezvoltare și explorare a mediului înconjurător plină cu descoperiri și progrese fascinante atât pentru el, cât și pentru părinți. Este o perioadă în care își dezvoltă propria personalitate, în care devine autonom în mișcări, de la deprinderea mersului, însușirea primelor cuvinte, legate apoi în propoziții, renunțarea la scutec și folosirea oliței, și până la mersul la creșă sau grădiniță. Este o perioadă delicioasă în existența copilului, plină de bucurii, dar și provocări pentru părinți.

Copilul la 1 an face primi pași, mai întâi susținut, apoi merge singur și se deplasează către locuri și obiecte pe care dorește să le exploreze. Este o perioadă deosebit de solicitantă pentru părinții care îl încurajează să descopere lumea și îl protejează în același timp de pericole. Instinctul conservării nu funcționează foarte bine la un copil de 1 an, iar căzăturile și loviturile sunt frecvente.

Atât la copilul de 1 an, cât și la copilul la 2 ani, se dezvoltă voința, iar frustrările pentru lucruri la care nu poate ajunge sau îi sunt interzise se ivesc la tot pasul, ceea ce duce la adevărate crize de furie și tantrumuri, dificil de gestionat ca părinte.

Viața alături de copilul de 3 ani devine din ce în ce mai frumoasă, pe măsură ce progresele lui în cunoașterea lumii, în vorbire, înțelegere și manifestarea afecțiunii te fac mândru de puiul tău și îți oferă momente unice în relația cu el.