Săptămâna 12 de Sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 1883

Săptămâna 12 de Sarcină

Te apropii de sfârșitul primului trimestru. Ești în săptămâna 12 de sarcină și pare că lucrurile se mai liniștesc un pic.

Cât de mare este bebelușul tău

Sarcina 12 saptamani

Cam cât o prună, atât de mare este fătul. Dacă e să fi mai preciși, măsoară aproximativ 5.5 cm și are o greutate de 14 grame (vezi intreaga evolutie in categoria KID.ro – sarcina pe saptamani).

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 12 de sarcina

Uterul tău a crescut îndeajuns încât să depășească oasele pelvisului. Medicul tău poate acum să simtă fundul uterului în partea inferioară a abdomenului. Presiunea asupra vezicii urinare nu mai este chiar atât de mare, motiv pentru care nu vei mai simți nevoia să mergi la fel de des la toaletă. Aceasta este însă o situație temporară pentru că urinarea frecventă va reveni în al treilea trimestru. Vei observa și că talia ta s-a îngroșat și ca apelarea la haine mai largi te vor face să te simți mult mai confortabil.

Dacă e să aduni greutatea fătului, a placentei, a lichidului amniotic, a volumului sanguin suplimentar produs de corp și alte lichide reținute de corp, se adună un kilogram în plus la greutatea ta. În ceea ce privește simptomele cele mai frecvente la care să te așteptepți în săptămâna cu numărul 12, acestea sunt:

  • grețuri – ar trebui să sesizezi că grețurile și vărsăturile au început să scadă în frecvență și intensitate. Dacă totuși ești însărcinată cu gemeni de exemplu, s-ar putea ca acest simptom să te mai însoțească o perioadă. Să ai la îndemână cuburi sau chipsuri de gheață pe care să le pui pe limbă, te vor ajuta enorm.
  • migrene și amețeli –cele mai multe femei sunt încercate în această perioadă de migrene și amețeli. Acestea sunt cauzate de schimbările hormonale, glicemia scăzută, stres și oboseală. Amețelile le poți preveni consumând apă și mâncând regulat. Când simți că ai amețeli, așează-te sau întinde-te. Dacă ai episoade cu amețeli severe, anunță imediat medicul!
  • scurgeri vaginale – în această săptămână, scurgerile sunt ceva mai accentuate decât în săptămânile anterioare. În mod normal acestea sunt transparente și ajută la protejarea vaginului de infecții. Dacă scurgerile sunt colorate (galbene, verzui, maronii etc) trebuie să anunți imediat medicul și să mergi la un control.
  • pete de sânge dacă ai întreținut raporturi sexuale, este foarte posibil ca petele de sânge să-și facă apariția. Dacă acestea apar, este bine să anunți medicul, pentru mai multă siguranță, chiar dacă ai întreținut sau nu raporturi sexuale.
  • arsuri retrosternale – dacă apare senzația de arsură sau durere la nivelul esofagului, e ceva normal. Multe femei experimentează pentru prima dată acest simptom al sarcinii de reflux gastroesofagian. Senzația de arsură poate fi în unele momente deranjantă, iar în alte cazuri destul de intensă și supărătoare. Încearcă să mănânci mai des și în înghițituri mici, evitând prăjelile, condimentele sau alimentele grase!
  • colorarea pielii – e posibil să iți apară pete neregulate maronii pe frunte și pomeți, iar areolele mamare să devină mai închise la culoare. Nu trebuie să-ți faci griji, e ceva normal, pielea revenind la culoarea obișnuită după naștere.

Cum se dezvoltă bebelușul tău

sarcina pe saptamani poze

Organele fătului sunt în mare parte formate și încep să-și exerseze funcțiile. Fața începe să fie și ea mai bine definită odată cu apariția bărbiei, iar nasul se apropie de forma cu care suntem obișnuiți. În săptămâna 12 de sarcină încep să se dezvolte unghiile fătului.

Ochii ce la început se formează în lateralele capului, încep să se apropie tot mai mult unul de altul, începând să ocupe poziția obișnuită.

Intestinele ce s-au dezvoltat până acum în apropierea cordonului ombilical, în afara abdomenului fetal, încep să se mute în cavitatea abdominală. Rinichii secretă urină, celule nervoase încep să se multiplice într-un ritm accelerat și încep să se formeze sinapsele (legăturile neurale la nivelul creierului).

Fătul începe să-și dezvolte acum reflexele. Învață cum să închidă și să deschidă pumnul, să-și miște degetele, își mișcă gura imitând suptul și își încordează mușchii oculari. Sigur, tu nu simți, dar fătul tresare la orice imbold dat prin burtică.

Recomandări/sfaturi

Între săptămânile 11-14 poți face screening de trimestrul 1 pentru depistarea de anomalii cromozomiale. Acest test se face prin recoltarea de sânge de la mamă și evaluarea a două substanțe, precum și efectuarea unei ecografii pentru determinarea translucenței nucale (zona din spatele capului fătului plină cu lichid). Prin aceste teste se evaluează gradul de risc pentru anumite anomalii genetice pe care le poate avea fătul și pot duce la recomandarea de a se face biopsie de vilozități coriale (se poate face în aceeași săptămână) sau amniocenteza (se face mai târziu).

Ecografia de evaluare a translucenței nucale ajută medicul să depisteze eventuale anomalii de dezvoltare ale fătului. Cunoscută și sub denumirea “morfologia de prim trimestru”, ecografia arată extrem de bine membrele inferioare și superioare (cu segmentele lor, cu mâinile și degetele), se evaluează coloana vertebrală a fătului, capul, orbitele, cristalinul, osul nazal, stomacul și vezica urinară.

Această ecografie este destinată măsurării translucenței nucale, aceasta fiind corelată cu celelalte teste, pentru a putea determina gradul de risc pentru probleme genetice, cum ar fi sindromul Down. Dacă rezultatul testelor indică posibile probleme, medicul ginecolog ți-ar putea recomanda efectuarea unei amniocenteze.

În această perioadă multe femei încep să facă exerciții Kegel. Aceste exerciții de întărire a mușchilor vaginali pot ajuta în timpul travaliului.

Alături de partener, e momentul să începeți să vă gândiți să faceți un buget separat pentru cheltuielile ce își vor face apariția după naștere. Haine, scutece, jucării, cărucior, mâncare etc. Deși par nesemnificative, aceste cheltuieli au un impact consistent asupra bugetului.

Sfaturi pentru tată

Pentru viitoarea mămică, chiar și cele mai simple lucruri sunt mai greu de făcut acum. O poți ajuta cu un masaj al mâinilor, picioarelor și al spatelui la sfârșitul zilei. Aceste mici atenții din partea ta o vor face să se simtă apreciată și va avea o atitudine mult mai pozitivă.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 10 si 15

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.