Săptămâna 41 de sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 1198

Săptămâna 41 de sarcină

 

Eşti deja în săptămâna 41 de sarcină şi ai început să îţi faci griji. Îţi sugerăm să te linişteşti, totul este sub control atât timp cât ai un medic obstetrician aproape care să te susţină până când bebeluşul tău va veni pe lume. Poate că sarcina nu a fost calculată corect, există posibilitatea asta.

Pe de altă parte, dacă există certitudinea că a fost calculată corect, pentru a nu trece de termenul limită şi a se elimina riscul unei infecţii, sarcina îţi poate fi provocată sau ţi se va propune operaţia de cezariană. Prin urmare, nu trebuie să îţi faci griji, pentru că soluţii există. Ştiai că 50% dintre bebeluşi se nasc mai târziu şi că doar până în 5% vin pe lume la termen?

Cât de mare e bebeluşul tău

sarcina 41 saptamani

În acest moment mărimea bebeluşului din pântecul tău se aseamănă cu cea a unui pepene galben sau a unui dovleac, măsurând aproximativ 42-50 cm.

Există studii conform cărora bebeluşii născuţi în perioada la care facem referire au şanse destul de ridicate să măsoare prea mult în greutate, însă nu este o regulă generală. Mai mult, dacă medicul care îți supraveghează sarcina te-a asigurat că totul este sub control, nu există motive de îngrijorare.

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 41 de sarcina

Simptomele pe care le ai în această săptămână de sarcină pot fi destul de neplăcute. Luând în considerare poziţia fătului în această etapă a sarcinii, există şanse să simţi un disconfort în zona inghinală, anume: senzaţie de arsură, înţepături sau presiune. Rezistenţa la temperaturile ridicate va fi din ce în ce mai mică şi vei începe să transpiri chiar dacă nu depui un efort considerabil. Având in vedere aceste aspecte, îţi recomandăm să te hidratezi corect şi să profiţi de cât mai multe momente de odihnă.

Travaliul apare în mod natural, fiind declanşat chiar de bebeluş. Nu te stresa cu privire la momentul în care ţi se va rupe apa – atunci când bebeluşul va emite prin creier anumite semnale chimice, hormonii tăi vor fi stimulaţi. În acest moment va avea loc travaliul mult aşteptat, a cărui intensitate se va afla în creştere până la naştere.

Este important să nu te gândeşti prea mult la clipele în care se vor întâmpla cele menţionate, ci să laşi organismul să îşi desfăşoare activitatea în mod natural, fără a lăsa așteptarea să te neliniștească.

Simptome în săptămâna 41 de sarcină

  • Vei urina mai frecvent: luând în considerare poziţia bebeluşului în această etapă a sarcinii, va apăsa mai mult decât o făcea înainte pe vezica urinară;
  • Diaree: sunt şanse destul de mari ca acum să ai scaune moi, apoase, din cauza relaxării muşchilor care se pregătesc pentru naştere;
  • Întâmpini oboseală sau energie dusă la extreme: indiferent care este starea ta, vei avea nevoie de odihnă pentru perioada care va urma;
  • Stare de disconfort: dacă simţi presiune în zona pelviană, evită efortul şi stai relaxată în pat, cu picioarele susţinute de câteva perne;
  • Ştergerea sau dilatarea colului uterin: colul uterin se dilată pe parcursul sarcinii la anumite mămici, însă la altele se poate întâmpla într-un singur moment. Este esenţială supravegherea atentă de către medic, pentru a fi la curent cu starea colului tău;
  • Uşoare sângerări sau eliminarea dopului gelatinos: ambele simptome sunt semnalele apropierii momentului naşterii – nu te îngrijora;
  • Mişcările fătului sunt mai rare: lucru destul de întâlnit în această perioadă, având în vedere spaţiul tot mai redus de care dispune bebeluşul în uter – cu toate astea, este normal să îţi simţi copilul de cel puţin 10 ori în decursul unei ore.

Cum se dezvoltă bebeluşul tău

trimestrul 3 de sarcina

În săptămâna 41 de sarcină, bebeluşul măsoară aproape 50 cm şi este pregătit să vină pe lume. Aşadar, trebuie să te aştepţi în orice moment la simptomele travaliului. Nu te îngrijora că bebeluşul tău nu s-a născut încă –sarcină depăşită de termen este considerată cea care trece de săptămâna 41. Cu toate astea, urmează sfatul medicului şi rămâi relaxată.

Recomandări/ Sfaturi

Aşa cum afirmam anterior, este foarte important să urmezi întocmai sfatul medicului care îţi supraveghează sarcina. De aceea, dacă acesta îţi recomandă operaţia de cezariană, nu este un motiv de îngrijorare. Este recomandat să te informezi înainte despre metodele de naştere, optând pentru cea mai potrivită ţie şi copilului tău. Acceptă propunerea medicului privind operația de cezariana în detrimentul naşterii normale – important este ca bebeluşul să se nască sănătos şi în condiții de siguranţă.

Este esenţial ca odată ce s-au împlinit cele 41 de săptămâni de sarcină, să ai deja pregătită geanta pentru maternitate. Altfel, rişti să nu ai acces la toate cele necesare în momentul în care bebeluşul va hotărî să vină pe lume. Este recomandat ca geanta să fie pregătită cu răbdare, calculat şi atent, pentru a nu omite ceva.

Pe de altă parte, până la momentul naşterii, pentru o stare cât mai bună a ta şi a bebeluşului, nu subestima importanța pe care o are alimentaţia. Hrăneşte-te corect şi sănătos, consumând cât mai multe fructe şi legume.

Cât despre momentul naşterii, va trebui să decizi înainte dacă îţi doreşti ca partenerul tău de viaţă să îţi fie alături. Aşadar, asigură-te că maternitatea permite acest lucru.

Sfaturi pentru tată

În această perioadă destul de dificilă şi stresantă pentru mămică, evită pe cât posibil să aibă acces la toate întrebările şi informaţiile venite din exterior, protejând-o şi oferindu-i gândurile bune şi afecţiunea de care are nevoie. De asemenea, oferă-i timp, atenţie şi îndeamn-o spre odihnă.

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.