Investigații/teste pentru depistarea sarcinii extrauterine

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 137

Investigații/teste pentru depistarea sarcinii extrauterine

O sarcină sănătoasă și normală se dezvoltă în uterul mamei, însă, există și cazuri ieșite din comun, aproximativ 2%, în care embrionul se implantează în alt loc; de obicei, acesta se implantează la nivelul trompelor uterine și, mai rar, în ovare, cavitatea abdominală, colul uterin sau cicatricea provocată de o naștere prin cezariană. Dacă te confrunți cu o astfel de afecțiune, trebuie să știi că poartă denumirea de sarcină ectopică sau extrauterină și poți afla mai multe despre ea accesând acest link.

Dacă nu sunt tratate la timp, sarcinile extrauterine pot duce la apariția hemoragiilor interne din cauza ruperii trompelor uterine. Din fericire, dacă problema a fost identificată la timp, se poate urma tratamentul necesar care ajută la ameliorarea situației fără să existe complicații. Iată care sunt investigațiile și testele pe care le poți efectua pentru a identifica prezența unei astfel de probleme în cazul în aceasta există.

Ecografia organelor pelviene

Examinarea ecografică reușește să identifice prezența unei sarcini ectopice abia la finalul primei luni de dezvoltare a sa, pentru că abia atunci reușește să devină vizibilă. Prin intermediul ecografiei transvaginale (realizată în interiorul vaginului), neregulile pot fi identificate în săptămâna a 4-a, în timp ce ecografia abdominală reușește să o identifice abia în săptămâna a 5-a. Din fericire, nu este necesar să faci pregătiri minuțioase pentru o astfel de monitorizare, trebuie doar să ții cont de indicațiile medicului specialist, pentru a te asigura că totul decurge conform planului.

Detectarea nivelului de HCG în sânge (hormonul sarcinii)

Conform acestei analize, medicul poate să identifice dacă ești însărcinată sau nu prin prezența sau, după caz, absența hormonului HCG în sânge. În cazul în care sarcina este prezentă, pe baza istoricului medical și a factorilor de risc, medicul poate să suspecteze că te confrunți de fapt cu o sarcină ectopică. Acesta devine și mai sceptic în momentul în care concentrația de HCG crește mai lent decât în timpul sarcinii normale.

Efectuarea testelor de sarcină acasă

La fel ca la o sarcină normală, și cea ectopică favorizează apariția hormonului sarcinii în sânge, ceea ce înseamnă ca vei obține un rezultat pozitiv în urma efectuării testului. Din păcate, un astfel de test nu este la fel de sensibil ca cele performante, folosite în cabinetele de specialitate, și, deși depistează prezența unei sarcini, acesta nu poate să determine care este concentrația de HCG secretată în sânge.

Astfel, dacă ai mai avut cazuri în familie care s-au confruntat cu sarcini ectopice, nu amâna vizita la cabinetul medicului obstetrician ginecolog imediat ce ai aflat că ești însărcinată, pentru a o monitoriza în mod corespunzător. Cu cât este identificată mai din timp, cu atât problema va fi mai ușor de tratat.

Laparoscopia

Laparoscopia este o investigația pe care medicii specialiști o realizează în momentul în care suspectează că pacienta suferă de o hemoragie internă cauzată de sarcina ectopică. Trebuie să te asiguri că știi care sunt semnele principale care anunță prezența unei hemoragii interne: dureri insuportabile manifestate la nivelul abdomenului inferior, amețeli profunde și, în final, pierderea cunoștinței. Află mai multe despre simptomele sarcinii extrauterine, accesând acest articol, care cuprinde informații complete și prezentate pe înțelesul tuturor.

Intervenția trebuie să se realizeze după ce a fost utilizată o anestezie generală și îi permite medicului să examineze cu atenție organele pelviene (trompele uterine, ovarele, uterul), folosind o cameră video special concepută pentru o astfel de situație. Aceasta se introduce prin abdomen, însă, din fericire, se vindecă rapid după intervenția chirurgicală.

Tot laparoscopia îl ajută pe medic să distingă clar prezența unei sarcini ectopice de prezența chisturilor ovariene sau chiar de endometrioză. Aceste afecțiuni au simptome asemănătoare. În cazul în care medicul identifică prezența sarcinii ectopice, acesta începe procedura de extirpare a embrionului care este implantat greșit și remediază sângerarea abundentă.

Când poate să fie confirmat diagnosticul?

Existența sarcinii extrauterine este confirmată în momentul în care identifică, prin intermediul investigațiilor efectuate, prezența:

  • sacului gestațional localizat în afara uterului; acesta poate să fie identificat prin intermediul ecografiei transvaginale;
  • hormonului HCG în sânge, fără să se observe niciun embrion la nivelul uterului.

Pentru o prezentare amplă a diagnosticării sarcinii extrauterine, îți stă la dispoziție acest link.

Este posibil ca sarcina ectopică să se elimine singură?

Din fericire, există și cazuri în care femeile nu au nevoie de niciun tratament sau intervenție chirurgicală pentru eliminarea sarcinii ectopice, pentru că nu rezistă de la sine. Acest lucru se întâmplă, mai ales, în cazul în care fătul este de mici dimensiuni. Cu cât sarcina evoluează, cu atât va fi mai multă nevoie de ajutor din exterior. Înainte de a decide că metoda așteptării nu te pune în pericol, medicul obstetrician ginecolog verifică următoarele aspecte:

  • spațiul de la nivelul tuburilor falopiene este mai mic de 3 cm și jumătate;
  • nu te confrunți cu dureri;
  • testul de sânge identifică o scădere a nivelului de HCG din sânge;
  • ești de acord să accepți monitorizarea necesară în cadrul spitalului.

Pentru ca medicul tău să se asigure că nu ești expusă niciunui risc, trebuie să efectueze în mod regulat analize de sânge, până când hormonul sarcinii nu mai este detectat. Cu toate acestea, este recomandat să soliciți în continuare ajutorul în cazul în care te confrunți cu simptome neobișnuite.

Conform unui studiu, între 7 și 9 persoane din 10 au succes cu metoda așteptării, fără să mai fie nevoie de alte tratamente complexe. Bineînțeles, această metodă nu funcționează la toate femeile, ci doar la cele care îndeplinesc criteriile menționate anterior. În caz contrar, se ajunge și la intervenția chirurgicală, dacă este necesară.

Ce se întâmplă dacă obții rezultatul negativ la testul de sarcină?

Există o mulțime de femei care obțin un rezultat negativ la testul de sarcină, deși se confruntă cu simptome evidente ale sarcinii ectopice. Conform cercetărilor realizate până în prezent, sarcina ectopică are simptome asemănătoare cu alte afecțiuni, cum ar fi chisturile ovariene sau endometrioza. Dacă te afli într-o astfel de situație, ia legătura în cel mai scurt timp cu medicul obstetrician ginecolog, pentru a descoperi care este problema cu care te confrunți și cum o poți ameliora.

În concluzie, sarcina extrauterină este o problemă frecvent întâlnită în rândul femeilor și care poate fi de-a dreptul periculoasă. Din acest motiv, este important să fie identificată din timp, astfel încât medicul să poată aplica toate procedurile necesare de ameliorare a situației.

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

 

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.