Bebelușul la 3 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 3717

Bebelușul la 3 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

bebe 3 luni

Te-ai obișnuit deja cu rutina zilnică a unui părinte de bebeluș, deja micuțul tău își dezvoltă obiceiuri din ce în ce mai clare și ați învățat să comunicați și să îi identifici nevoile. Nu te mai sperie necunoscutul ca în primele săptămâni de viață. Totuși, viața de părinte nu e ușoară și apar permanent noi provocări, noi incertitudini, noi întrebări. Oare se dezvoltă bine, a luat suficient în greutate, laptele pe care îl ia de la sân sau formula îi asigură o hrănire corespunzătoare, ce activități ar trebui să aibă la această vârstă, cât trebuie să doarmă bebe la 3 luni? Sunt întrebări pe care și le pune orice mămică și orice proaspăt tătic, indiferent dacă sunt la primul copil sau au mai trecut prin aceste experiențe.

De multe ori, comparațiile cu frații mai mari în perioada de creștere corespunzătoare sau cu bebeluși de aceeași vârstă generează alte întrebări și neliniști. De aceea, este important să știi că nu toți bebelușii se comportă la fel și pot avea ritmul propriu al dezvoltării. Parcurge articolul de mai jos și află care sunt principalele aspecte și recomandări privind somnul, hrănirea, aportul de suplimente nutritive și activitățile bebelușului la 3 luni.

bebelusul la 3 luni

Somnul bebelușului la 3 luni

La această vârstă bebelușul nu mai plânge atât de mult ca la început și doarme mai puțin decât în etapa de nou-născut. Perioadele de somn prelungit în timpul zilei sunt înlocuite cu intervale în care este mai activ, se mișcă tot mai mult din mâini și din picioare și este atent la ce se întâmplă în jurul lui. Acum este momentul în care se consolidează obiceiurile de somn și rutina zilnică a somnului. Încep să facă diferența între noapte și zi, iar eforturile părinților de a le institui anumite obiceiuri precum dormitul în pătuț pot începe să dea roade.

Verifica acum articolul cu top 5 produse pentru somnul bebelușului care elimină problemele

Ce mănâncă un bebeluș de 3 luni

Bebelușul va consuma în continuare exclusiv lapte matern sau formulă. Laptele matern asigură toate nevoile nutriționale ale micuțului, iar compoziția acestuia se adaptează conform cerințelor organismului bebelușului. Este bogat în proteine, cu peste 1000 de compuși de acest tip, care contribuie la creșterea efectivă a organismului celui mic, la activarea sistemului imunitar și la dezvoltarea legăturilor neuronale ale sistemului nervos. Nucleotidele, în cantitate mai mare seara sau în timpul nopții, îl ajută pe bebe să aibă un somn mai odihnitor. Formulele de lapte praf sunt concepute după modelul laptelui matern pentru a asigura creșterea și dezvoltarea adecvate ale bebelușului. Medicul neonatolog sau pediatrul va recomanda cea mai potrivită formulă în funcție de nevoile nutriționale ale bebelușului.

Mesele bebelușului la 3 luni

La aproximativ 3 luni de la naștere, bebelușul își va micșora ritmul meselor, ajungând la cinci mese pe zi la intervale de 4-5 ore. Treptat, poate renunța și la mesele din timpul nopții, ceea ce nu trebuie să constituie un motiv de îngrijorare, deoarece bebelușul tău mănâncă din ce în ce mai consistent în timpul zilei, odată cu dezvoltarea stomacului și mărirea capacității acestuia. Este posibil ca bebelușii alăptați să mănânce mai des decât cei hrăniți cu formulă. Uneori pot suge de sete, alteori ca modalitate de a se liniști la sânul mamei. Episoade de supt vor apărea, la cerere, și pe timpul nopții.

Suplimente pentru bebelușii de 3 luni

Este importantă administrarea vitaminei D la bebeluși întrucât ea asigură buna funcționare a organismului și absorbția calciului. Dacă cel mic nu beneficiază de suficientă vitamina D, deficitul de calciu poate duce la boala numită rahitism, manifestată prin deformări ale oaselor. Laptele matern are în compoziția sa vitamina D, dar producția acesteia depinde de cantitatea de compus din corpul mamei. Formula de lapte praf nu asigură în totalitate nevoile bebelușului. De asemenea, expunerea la soare poate fi periculoasă la această vârstă fragedă. Se recomandă ca aceasta să fie făcută cu moderație, la ore sigure, mai ales în sezonul cald, dimineața până la ora 10.00 și după ora 17.00, când pericolul insolației și al arsurilor solare este mai scăzut.

bebele la 3 luni

Activitățile bebelușului de 3 luni

Bebelușul a devenit din ce în ce mai prezent, mai curios, mai atent și mai activ, ceea ce înseamnă că vă puteți juca, puteți interacționa din ce în ce mai mult, iar comunicarea să fie însoțită de acum de feedback din partea lui. La vârsta de 3 luni, micuțul tău poate avea ca activități și abilități:

  • Poate să își susțină bine capul când este ridicat.
  • Recunoște fețele părinților și ale persoanelor apropiate.
  • Își miscă energic picioarele și mâinile, pedealează, deschide și închide pumnii.
  • Poate să țină în mânuțe obiecte, dar încă nu apucă.
  • Se întoarce după sursele de zgomot.
  • Se manifestă vocal când i te adresezi, zgomotos și cu bucurie.
  • Recunoaște vocile și diferite obiecte.
  • Reacționează diferit față de părinți și față de persoanele străine.

Uite și exemple video de activități:


Ai recunoscut deja o parte dintre obiceiurile și activitățile bebelușului tău? Lasă un comentariu și spune-ne ce întâmplări haioase sau expresii caraghioase ale feței face bebelușul tău acum. În ce activitate sunteți implicați în acest moment? Te-ai gândit deja ce grădiniță i s-ar potrivi celui mic? Nu este niciodată prea devreme să te informezi și să plănuiești cel mai frumos viitor pentru copilul tău.

Ti-ar putea fi de folos următoarele articole:

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.