Alimentaţie sănătoasă

Alimentația sănătoasă este o preocupare a oricărui părinte responsabil care vrea să îi asigure copilului o creștere și o dezvoltare armonioase. De la primii pași în diversificarea alimentației și până la grija pentru alcătuirea unui meniu echilibrat și respectarea programului de masă, principiile alimentației sănătoase trebuie să fie o constantă în viața părinților. Copilul va învăța din fragedă copilărie obiceiuri alimentare de urmat toată viața, pentru menținerea unei greutăți corporale adecvate, asigurarea nutrienților necesari activităților de zi cu zi și pentru menținerea unei calități optime a vieții și a stării de sănătate.

Ce trebuie să conțină alimentația sănătoasă pentru copii?

Alimentația sănătoasă a copiilor ar trebui să conțină produse din toate grupele alimentare, fructe și legume, cereale, pâine și paste făinoase, lactate, carne și pește, grăsimi de origine animală și vegetală, dulciuri. Aceste grupe de alimente, precum și proporția lor în cadrul meselor de peste zi le vei găsi detaliat în subcategoria Piramida alimentelor.

Copiii de orice vârstă ar trebui să aibă trei mese principale zilnice, micul dejun, prânzul și cina, repartizate într-un orar bine stabilit, și două gustări între acestea. Alege pentru cel mic la micul dejun alimente care îi pot da energie pentru activitățile de peste zi și care să îi păstreze senzația de sațietate pentru mai mult timp. Combinația dintre proteine, carbohidrați, fibre, vitamine și minerale este optimă. Un mic dejun sănătos poate conține: ou fiert cu legume proaspete și pâine integrală sau un iaurt cu fulgi de ovăz și fructe.

Prânzul poate fi alcătuit din carne cu garnitură de legume, supe, ciorbe, mămăligă cu brânză și smântână. Este indicat ca desertul să devină gustare de sine stătătoare. Acesta poate consta într-un iaurt cu fructe, fructe proaspete sau dulciuri sănătoase, batoane de cereale sau prăjituri cu ingrediente naturale gătite în casă.

Deși nu se recomandă foarte multe restricții alimentare pentru cei mici și nicidecum impunerea unei diete vegane sau raw-vegane, este bine să eviți alimentele procesate, precum mezelurile, produsele de fast food, chipsurile. Alege mai degrabă gustări din legume și fructe, semințe, fructe uscate și produse preparate în casă. Oleaginoasele fac parte din alimentația pentru un creier sănătos. Articolele din subcategoria Idei de mâncare sănătoasă îți pot fi de ajutor atunci când nu mai ai inspirație.

Cina va consta în mâncare mai ușoară care poate fi ușor digerată și nu va împovăra organele digestive pe timpul nopții. Ar trebui ca aceasta să aibă loc cu cel puțin trei ore înainte de culcare. Cartofi copți asezonați cu ierburi și condimente sănătoase, macaroane cu brânză, pește cu legume la cuptor, pește cu piure de cartofi, paste cu legume sau sos de roșii, supe creme cu crutoane și altele. Încearcă și ideile din subcategoria Reţete rapide care îți vor oferi o varietate de preparate sănătoase pe care să le poți găti rapid.

Citește articolele din subcategoria Alimentație sănătoasă pentru a înțelege rolul alimentației sănătoase în viața copiilor, ce înseamnă o alimentație sănătoasă și ce ar trebui să conțină meniul unui copil în funcție de vârstă și de necesitățile sale în fiecare etapă de creștere.