Săptămâna 38 de sarcina

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 1041

Săptămâna 38 de sarcina

 

In săptămâna 38 de sarcina realizezi că din moment în moment îţi poţi ţine copilul în braţe. Ce a fost mai dificil a trecut, partea cea mai frumoasă va începe în scurt timp. Şi dacă tot vorbim despre partea cea mai frumoasă, vei vedea cât de minunat este să îţi ţii pentru prima dată copilul în braţe.

Cât de mare e bebeluşul tău 

sarcina 38 saptamani

Măsurată din creştet şi până la tălpi, lungimea copilului este de aproximativ 49,5 cm, comparabilă cu cea a unui praz lung. Greutatea sa se apropie de 3 kilograme.

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 38 de sarcina

Este posibil ca din această săptămână (dacă nu s-a întâmplat până acum) să constaţi că apare colostrul. Acesta este precursorul laptelui, hrană bogată în proteine şi anticorpi pentru copil, de care acesta va beneficia în primele zile de viaţă.

Te poţi confrunta cu umflarea picioarelor şi a gleznelor. Explicaţia constă în faptul că uterul mărit pune presiune pe venele prin care sângele este transportat de la picioare către inimă. De asemenea, poţi avea senzaţia de furnicături şi amorţeală la nivelul membrelor superioare şi inferioare, asta pentru că edemul lor apasă pe nervi.

De astfel, compresia nervului mediat la nivelul încheieturii pumnului, cauzată de retenţia de lichide, poate duce la una dintre condiţiile frecvente în sarcina: sindromul de canal carpian, manifestat prin senzaţie de furnicături la nivelul degetelor, amorţirea acestora și senzaţie de slăbiciune musculară a mâinilor.

În mod special atunci când te trezeşti poţi să constaţi că ai fața şi pleoapele umflate. Este o condiţie determinată de retenţia lichidelor şi dilatarea vaselor de sânge. Atât timp cât tumefierea nu persistă şi în timpul zilei şi nu este severă, se poate vorbi despre normalitate. În caz contrar, nu trebuie să amâni vizita la medicul obstretician, pentru că poate fi vorba despre hipertensiune indusă de sarcină, o afecţiune care te poate afecta, sau chiar preeclamsie dacă se constată mai multe proteine în urină.

De cel puțin zece ori pe zi gândeşti că a venit momentul să naşti? Dacă vezi că în momentul în care faci câţiva paşi contracţiile dispar şi dacă acestea nu sunt regulate, cel mai probabil nu despre travaliu este vorba.

Cum se dezvoltă bebeluşul tău 

trimestrul 3 de sarcina

După cum îţi spuneam şi săptămâna trecută, copilul tău este gata să vină pe lume, având deja toate organele aproape dezvoltate:

  • creierul său cântăreşte aproximativ 400 de grame, însă până la naştere se va dezvolta în continuare;
  • plămânii continuă să se dezvolte, producând mai mult agent tensioactiv;
  • fătul continua să îşi regleze sistemul nervos;
  • pe de altă parte, unghiile de la picioruşe sunt deja la vârful degetelor.

Porţi un voinic în pântece. Nu crezi? Ai să crezi când vei vedea că la prima întâlnire va putea să îţi prindă mâna, pentru că da, poate să prindă deja cu degeţelele alea mici, cu putere.

Presupunând că ai mai născut şi a trebuit să faci cezariană, în mod evident şi acum tot despre cezariana va fi vorba. În cazul în care nu apare niciun indiciu care să grăbească naşterea, obstreticianul te va programa pentru saptămâna viitoare.

Aşa este că îţi vizualizezi în detaliu copilul? Foarte sigur, da! Închizi ochii şi îţi imaginezi cum va fi când îl vei ţine în braţe, cât păr are pe cap, cât de mare este şi, bineînţeles, ce culoare au ochii săi. Ei bine, culoarea ochilor necesită o discuţie. Foarte probabil este că dacă la naştere va avea ochi căprui, aşa să îi şi rămână, dar dacă ochii săi sunt albaştri sau gri, există o posibilitate semnificativă ca până la 9 luni să se transforme în verzi sau chiar căprui. Explicaţia consta în faptul ca irisul acumulează pigment până la această vârstă a copilului.

Vei şti exact cât măsoară copilul tău, imediat după naştere, pentru ca evaluarea necesităţii de îngrijiri imediate este determinată de mai multe măsurători, pe baza cărora se stabileşte scorul Apgar.

Recomandări/Sfaturi

Considerând că nu este vorba despre o sarcină prelungită, se poate spune că în această săptămână vei merge la ultima consultaţie prenatală, înainte de a ţi se naşte copilul. Este momentul să te informezi în detaliu, discutând cu medicul,  cu privire la următoarele aspecte:

  • modalităţile prin care se poate controla durerea în travaliu;
  • durata perioadei de spitalizare;
  • cum trebuie să se desfăşoare vizitele medicale ulterioare;
  • ce probleme de alăptat pot să existe;
  • ce dieta îţi este recomandată în timpul alăptării;

Tot în această săptămână poate fi necesar să se facă o ecografie care să confirme ceea ce medicul presupune, anume, prezentaţia pelviană, care poate fi:

  • francă:   atunci când capul copilului se află în partea superioară a uterului, iar fesele sunt poziţionate spre canalul de naştere, picioruşele fiind întinse în sus, în faţa corpului;
  • completă: atunci când capul copilului este poziţionat tot în partea superioară a uterului, dar picioruşele sunt îndoite din genunchi și se află în poziţie încrucişată, astfel încât tălpile sunt poziţionate foarte aproape de fese.

Dacă între săptămânile 32 şi 37 de sarcină, medicul nu a încercat să rotească copilul într-o poziţie normală, şi acesta rămâne în prezentaţia pelviană, va fi necesar să se facă cezariană. Aducerea copilului într-o poziţie normală se face prin aplicarea unei presiuni uşoare pe abdomen, prin împingere sau tragere.

Este posibil să ţi se recomande ca în perioada ultimelor săptămâni de sarcină să rămâi în maternitate pentru a ţi se face cardiotocograma. Este vorba despre testul fetal non-stres, prin care se monitorizează bătăile cordului fetal.

Sfaturi pentru tata

Faci parte din categoria taţilor care decid să rămână lângă parteneră cât mai mult timp, atunci când va naşte? În cazul ăsta pregăteşte-ţi şi tu bagajul. Nu uita aparatul de fotografiat şi camera de luat vederi. Poţi să surprinzi momente unice.

Pe de altă parte, te poţi gândi la cadouri pentru copil şi pentru partenera sa. E magic momentul în care copilul va creşte şi va înțelege că mingea sau păpuşa pe care le ţine în mână, au fost primele sale daruri. Pe de altă parte, partenera va putea să înţeleagă (a câta oară?!), cât de mult o apreciezi şi preţuieşti.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 36 si 40

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.