
În prezent, sarcina extrauterină reprezintă 2,7% din decesele cauzate de sarcină, având o prevalență estimată de la 1% până la 2%. Din cauza faptului că ovulul fertilizat nu reușește să ajungă în uter pentru a se dezvolta în parametri optimi, acesta ajunge să se blocheze în alte zone, cum ar fi în tuburile falopiene (trompelor uterine). Conform statisticilor, cele mai multe cazuri de sarcină ectopică se manifestă la nivelul tuburilor falopiene.
Ovulul se mai poate opri din traseul său către uter și în ovar, colul uterin sau cavitatea abdominală. Există o mulțime de factori de risc, pe care femeile trebuie să îi ia în considerare, pentru a anticipa o posibilă astfel de afecțiune și pentru a o trata în timp util. În ceea ce privește diagnosticul, acesta este stabilit doar de medicul obstetrician ginecolog, în urma efectuării unui examen ecografic fie abdominal, fie transvaginal. Spre deosebire de ecografia abdominală (care identifică prezența sarcinii ectopice abia în săptămâna a 5-a), cea transvaginală reușește să o identifice încă din săptămâna a 4-a.
Cum se realizarea diagnosticarea sarcinii ectopice?
Poate fi extrem de dificil să se depisteze prezența embrionului în afara uterului, mai ales când nici pacienta, dar nici medicul nu suspectează nimic în neregulă. Din acest motiv, este recomandat ca, odată ce ai aflat că ești însărcinată, să efectuezi toate analizele de sânge și investigațiile necesare.
La început, este extrem de dificil să se remarce prezența unei anomalii, pentru că sarcina ectopică este de dimensiuni extrem de reduse, însă, cu trecerea timpului, începe să devină vizibilă în cadrul ecografiei transvaginale. De asemenea, începi să experimentezi și anumite simptome specifice, în cazul în care nu ești o persoană asimptomatică. Dacă alături de simptome ai obținut și un rezultat pozitiv la testul de sarcină, ia în considerare efectuarea unor teste suplimentare.
Ecografia transvaginală
Diagnosticul final este obținut în cazul în care medicul a observat, prin intermediul ecografiei transvaginale prezența unei sarcini care nu se află în uter. Pentru efectuarea unei astfel de investigații, este necesar să introducă o sondă de mici dimensiuni în interiorul vaginului. Fiind foarte mică, nu va fi nevoie de aplicarea unei anestezii locale.
Datorită undelor emise de sondă, aceasta poate să creeze o imagine care reflectă în detaliu sistemul tău reproducător pe ecranul unui monitor. Dacă sarcina este suficient de mare, aparatul ecograf poate să identifice prezenta oului fertilizat care se află la nivelul trompei uterine și nu în uter, unde ar fi normal.
Efectuarea testelor de sânge
Pentru identificarea hormonului de sarcină (HCG) este nevoie de efectuarea testelor de sânge de două ori, la o distanță de 48 de ore, pentru a se monitoriza nivelul său. Deși nu este o metodă precisă de depistare a unei astfel de afecțiuni, este totuși o modalitate prin care sarcina ectopică este descoperită în cazul în care nu a fost suficient de vizibilă la examenul ecografic. Nivelul de HCG tinde să mai scăzut și să crească mult mai lent în cazul unei sarcini neobișnuite decât în cazul sarcinii normale.
Laparoscopie
Dacă medicul suspectează că ai o sarcină extrauterină pe care nu a reușit să o identifice în mod clar sau dacă este dificil de localizat, medicul poate să apeleze la varianta laparoscopiei, o intervenție chirurgicală care se efectuează sub anestezie generală. Aceasta constă într-o incizie de mici dimensiuni la nivelul abdomenului, prin intermediul căreia este introdus un tub cu o cameră video.
Laparoscopia este modalitatea prin care medicul poate să examineze în mod adecvat atât uterul, cât și trompele uterine, având posibilitatea de a oferi un diagnostic precis. Dacă în timpul intervenției medicul depistează prezența unei sarcini ectopice, acesta o va îndepărta folosind instrumente chirurgicale specifice. Astfel, se evită efectuarea unei operații ulterioare.
Diagnostic pe baza simptomelor neobișnuite
Medicul începe să suspecteze prezența unei sarcini ectopice în momentul în care pacienta se confruntă cu sângerare vaginală și/sau durere abdominală, având un test de sarcină pozitiv. Accesând acest link vei putea citi mai multe despre cele mai des întâlnite simptome ale sarcinii extrauterine. Iată care sunt simptomele mai puțin obișnuite care pot anunța o astfel de sarcină, conform specialiștilor:
- avort spontan;
- hematom subcorionic, care constă într-o sângerare subcorionică, generată de detașarea placentei din locul inițial al implantării;
- patologie cervicală, uterină sau vaginală, cum ar fi polipul cervical;
- boală trofoblastică gestațională, care constă în secretarea unui nivel prea ridicat de HCG în sânge.
După identificarea sursei de sângerare (fie că este vaginală sau cervicală), medicul trebuie să își confirme sau infirme suspiciunea prin efectuarea unui examen ecografic. Dacă sarcina ectopică este suficient de evoluată, va fi ușor de depistat. Lucrurile se complică în situația în care aceasta este dificil de descoperit, din cauza dimensiunii semnificativ reduse.
Cu toate acestea, trebuie să știi că durerea manifestată în partea inferioară a abdomenului poate să fie generată și de alte afecțiuni precum: pietre la rinichi, infecții ale tractului urinar, apendicită, chist ovarian, ruptură de chist ovarian. Spre deosebire de acestea, sarcina neobișnuită începe să fie suspectată atunci când simptomele sunt însoțite de rezultatul pozitiv al testului de sarcină.
Cum decurge evaluarea pentru identificarea sarcinii ectopice?
Orice pacientă gravidă care experimentează dureri abdominale însoțite de sângerare vaginală trebuie să fie consultată atent, pentru că există șanse majore ca aceasta să sufere de sarcină ectopică. Principalele etape și obiective ale evaluării sunt:
- confirmarea sarcinii;
- evaluarea pacientei pentru a se verifica dacă suferă de instabilitate hemodinamică. Pentru că sarcina extrauterină poate provoca o ruptură a organului în care se implantase, de regulă o ruptură a tubului falopian, pacienta se poate confrunta cu o hemoragie internă, care este extrem de periculoasă. În cazul în care sarcina nu este identificată la timp, înainte de ruptură, șansele femeii de a muri cresc semnificativ. Astfel, asigură-te că efectuezi toate investigațiile necesare, pentru a identifica din timp această afecțiune;
- determinarea tipului de sarcină – dacă este intrauterină sau extrauterină. Există și cazuri foarte rare în care pacienta se poate confrunta cu o sarcină heterotopică, adică prezența simultană a două sarcini: una în interiorul uterului și alta în afara sa.
Consultă acest articol pentru a afla mai multe despre tipurile de sarcini extrauterine care există.
Diagnosticul formelor necomplicate de sarcină extrauterină
Criterii clinice
Conform criteriilor clinice, sarcina extrauterină poate să fie anunțată prin modificări ale uterului și discordanța dintre durata amenoreei și mărimea uterului. Sarcina ectopică cervicală este prezentată atât sub formă complicată, cât și necomplicată. Prezența acesteia în formă necomplicată începe să fie suspectată în momentul în care se depistează prezența unui volum crescut de cervix. Pe de altă parte, la tușeul vaginal, se remarcă prezența unui cervix cu o consistență redusă în comparație cu uterul.
Forma necomplicată a sarcinii ectopice heterotopice apare, de regulă, după fertilizarea in vitro și este suspectată în cazul unei dureri abdominale sau în cazul uterului mărit.
Criterii anamnestice
În ceea ce privește criteriile anamnestice, sarcina ectopică este suspectată atunci când pacienta se confruntă cu amenoree, metroragie (orice sângerare care apare în afara ciclului menstrual) de o culoare negricioasă, care are o cantitate redusă, durere în partea inferioară (stânga sau dreapta) a abdomenului.
Diagnosticul formelor complicate de sarcină extrauterină
Criterii anamnestice
Conform criteriilor anamnestice, se suspectează acest diagnostic atunci când pacienta acuză prezența unor metroragii de culoare negricioasă, dureri în abdomenul inferior, lipotimie, amenoree, instabilitate hemodinamică (șoc hemoragic).
În cazul sarcini ectopice cervicale în formă complicată, pacienta se poate confrunta cu sângerare puternică, durere la nivelul abdomenului inferior, sângerare abundentă la deschiderea orificiului cervical extern alături de celelalte probleme identificate la forma necomplicată.
Cu alte cuvinte, diagnosticarea sarcinii ectopice solicită efectuarea multor teste și investigații pe baza cărora medicul poate să identifice un diagnostic real. Din păcate, nu în toate cazurile este ușor de depistat, lucru care duce la apariția complicațiilor.
Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com