Cum îți revii după sarcina extrauterină?

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 8 minute Vizualizari: 3575

Cum îți revii după sarcina extrauterină?

Sarcina ectopică, cea în care ovulul fertilizat se implantează în afara uterului, este una dintre problemele cu care se confruntă tot mai multe femei în prezent. Cele mai frecvente cazuri de implantare au loc în cadrul trompelor uterine, fiind cunoscute și sub numele de sarcini tubare, însă implantarea poate avea loc și la nivelul colului uterin, ovarului sau regiunii abdominale.

Sarcina extrauterină este o afecțiune care implică o mulțime de complicații, cea mai periculoasă fiind chiar decesul femeii, în cazul în care nu s-a intervenit la timp. Rata de incidență a crescut semnificativ în ultimii 50 de ani, ajungând la un procent de 1% până la 2%. Din fericire, progresul tehnologic din ultima vreme în ceea ce privește tratamentul și diagnosticarea s-au îmbunătățit semnificativ. Astfel, femeile sunt expuse într-un număr cât mai redus la moarte.

În cazul în care sarcina nu a fost identificată în timp util, este posibil să fie necesară intervenția chirurgicală, care constă în îndepărtarea ovulului fertilizat, înainte ca acesta să provoace daune severe. De cele mai multe ori, sarcina ectopică apărută la nivelul uneia dintre cele două trompe uterine poate provoca apariția rupturii acesteia, ceea ce înseamnă că este necesară, totodată, și salpingectomia, o intervenție chirurgicală care presupune înlăturarea trompei afectate.

Poate supraviețui sarcina ectopică?

Din păcate, sarcina extrauterină, cea care s-a format în afara uterului, nu poate să se dezvolte în continuare într-o sarcină normală. Aceasta trebuie să fie îndepărtată cât mai curând, pentru ca femeia să nu se confrunte cu diverse complicații severe. Pentru a afla exact despre ce complicații este vorba, ai la dispoziție articolul următor. Iată cum te poți pregăti de operație, în cazul în care îți este recomandată de către medicul obstetrician ginecolog.

Ce trebuie să știi despre intervenția chirurgicală pentru sarcina extrauterină?

Înainte de operație, o să ți se aplice o anestezie generală și nu îți vei mai aminti nimic din ce s-a petrecut în timpul intervenției. Apoi, îți va fi introdus în trahee un tub endotraheal, numit și tub de respirație, pentru a respira în parametri optimi. De regulă, durata operației este între 45 și 90 de minute, în funcție de severitatea sarcinii.

Incizia

Medicul chirurg o să realizeze una sau mai multe incizii la nivelul abdomenului, câte sunt necesare pentru a putea să vadă cât mai clar unde este localizată sarcina și pentru a o elimina adecvat. Din fericire, dimensiunea inciziei efectuate în cadrul laparoscopiei este de mici dimensiuni, însă, la nevoie, se poate realiza și o laparotomie, care presupune efectuarea unei incizii mari. Prin intermediul acestor intervenții, medicul poate să vadă clar trompele uterine în interiorul cărora se află sarcina.

Salpingectomia

Trompele uterine care conțin sarcina ectopică vor fi îndepărtate parțial sau total cu ajutorul diferitelor instrumente chirurgicale, în cazul în care sunt grav afectate.

Salpingostomie

Salpingostomia constă în efectuarea unei incizii la nivelul trompei în care se află sarcina, pentru a o îndepărta, fără ca trompa să fie îndepărtată în întregime. Ulterior, țesutul înlăturat poate fi trimis la un laborator de patologie pentru a confirma diagnosticul de sarcină tubară.

După operație

Tubul de respirație va fi îndepărtat și vei fi dusă într-o cameră de recuperare. După ce te trezești, o asistentă medicală îți va monitoriza semnele vitale și te va ajuta să gestionezi mai bine simptomele postoperatorii obișnuite, cum ar fi durerea și greața. Ulterior, când medicul consideră că te afli într-o stare suficient de bună, vei fi externată.

În ce constă procedura de recuperare și cum să te pregătești de aceasta?

De regulă, pacienții își pot relua activitățile normale în aproximativ o săptămână de la intervenția chirurgicală laparoscopică pentru eliminarea sarcinii ectopice. O laparotomie, pe de altă parte, necesită o perioadă de recuperare de două până la șase săptămâni.

În perioada de recuperare este normal să experimentezi dureri abdominale. Tocmai din acest motiv este recomandat să continui să iei analgezicele indicate de medic. De asemenea, este foarte important să păstrezi o legătură strânsă cu acesta, astfel încât să îi comunici orice problemă pe care o întâmpini.

Alimentația este iarăși un factor important care contribuie la o recuperare rapidă și fără complicații. Astfel, consumă alimente ușoare, cum ar fi pâinea prăjită, supă de pui, legume și fructe cu proprietăți antiinflamatorii. Este posibil să te confrunți și cu sângerări vaginale timp de 1 până la 4 săptămâni după operație. Tot în perioada de recuperare este posibil să ți se recomande să renunți la tampoane, pentru a preveni apariția infecțiilor.

Îngrijirea rănilor

Întreabă-l pe medicul chirurg când îți poți face duș după intervenția chirurgicală, pentru a nu afecta sau inflama rănile. De asemenea, asigură-te că te speli foarte ușor la locul inciziei și că folosești întotdeauna un prosop curat. Evită să aplici pudre sau loțiuni la nivelul inciziilor pentru o perioadă. În schimb, aplică pansamente noi de fiecare dată când observi că cele vechi se usucă, pentru a proteja rana în mod adecvat.

Reluarea activităților obișnuite

Pentru o perioadă recomandată de medic, va trebui să eviți înotul, băile sau activitatea sexuală. De asemenea, evită să conduci până când te oprești din administrarea medicamentelor pentru durere, pentru că îți pot afecta vigilența.

În ceea ce privește întoarcerea la serviciu, cel mai probabil vei avea nevoie de 2 până la 6 săptămâni să te recuperezi după ce ai suferit o laparotomie și doar de o săptămână după ce ai suferit o laparoscopie. Bineînțeles, nu efectua exerciții fizice solicitante și nu ridica mai mult de 10 kg până când locul inciziei este vindecat complet.

După operație, este indicat să mergi la un control de rutină, pentru ca medicul să verifice incizia, să îndepărteze copcile și să te monitorizeze, pentru a vedea dacă există unele complicații. De asemenea, în cazul în care experimentezi dureri anormale față de cele pe care ți le-a comunicat medicul, mergi de urgență la cabinet, pentru că există riscul ca rana să se fi infectat și să aibă nevoie de îngrijiri medicale.

Îngrijirea pe termen lung

În cazul în care ai trecut printr-o salpingostomie, medicul trebuie să te monitorizeze în continuare și să verifice dacă mai este prezent în corp hormonul sarcinii (hCG). Acest lucru trebuie să fie repetat în fiecare săptămână, până când este sigur că nivelul acestui hormon scade la zero, adică până când se asigură că țesutul de sarcină nu mai este prezent deloc în trompele uterine.

Țesutul de sarcină este reținut în aproximativ 4% până la 15% din cazurile de salpingostomie. Acest lucru poate fi tratat cu o altă intervenție chirurgicală sau prin administrarea unei doze de metotrexat. Dacă ai trecut printr-o salpingectomie, nu mai sunt necesare alte măsurători, pentru că, odată cu eliminarea trompei uterine, se elimină și dubiul că ai mai putea avea țesut de sarcină.

Dacă îți dorești să ai copii în viitor, cel mai bine este să discuți cu medicul și să aștepți pentru momentul potrivit în care să încerci să rămâi însărcinată. Conform studiilor efectuate până în prezent, nu există date exacte cu privire la o anumită perioadă pe care trebuie să o astepți până să încerci să concepi din nou, însă se recomandă ca acest lucru să se întâmple după ce te-ai vindecat complet.

Odată ce rămâi din nou însărcinată, comunică-i imediat acest aspect medicului ginecolog și fii atentă la simptomele și semnele sarcinii ectopice. Pentru că femeile care au avut o sarcină ectopică prezintă un risc crescut de a experimenta o nouă sarcină extrauterină, este posibil ca medicul să te consulte din timp, pentru a verifica dacă în interiorul uterului se formează sau nu o sarcină.

Recuperarea emoțională

De multe ori, se pune accent pe vindecarea fizică și se neglijează complet vindecarea emoțională. Nu există un mod corect sau greșit în care să te simți după o astfel de experiență traumatizantă. Este important să îți acorzi suficient timp pentru a procesa sentimentele cu care te confrunți după o sarcină ectopică. Conform statisticilor, femeile se confruntă adesea cu șoc, durere și tristețe, dar și stres, anxietate.

Șoc

Sarcina ectopică este, de multe ori, o experiență cu un impact emoțional uriaș pentru o femeie, mai ales pentru că toate lucrurile se desfășoară într-o manieră agitată și rapidă. Femeia nici nu apucă să se acomodeze cu gândul că sarcina este nereușită, fiind necesară aplicarea imediată a  tratamentului, fie că este medical sau chirurgical, pentru a-i fi salvată viața.

Tristețe și durere

Pierderea unui copil este cu adevărat o situație care poate schimba perspectiva unei femei. În cazul unei sarcini ectopice, atât apropiații, cât și medicii se concentrează strict pe sănătatea fizică. Tot ce trebuie să știi, însă, este că tristețea, durerea și neputința pe care le simți sunt complet normale. Nu ezita să apelezi la ajutor de specialitate pentru a depăși perioada de durere mult mai rapid și pentru a te pregăti sufletește de o nouă sarcină.

Stres și anxietate

Stabilirea unui diagnostic este, de multe ori, un lucru dificil. Inițial, medicul poate doar să suspecteze prezența unei sarcini ectopice până când efectuează toate investigațiile necesare și are un răspuns cert. În această perioadă este normal ca nivelul de stres și anxietate să crească, mai ales cu privire la fertilitatea care îți este pusă în pericol. Din acest motiv, comunică orice teamă sau nelămurire pe care o ai cu medicul.

În concluzie, sarcina extrauterină necesită atât o recuperare din punct de vedere fizic, cât și o recuperare din punct de vedere emoțional, pentru a putea să te pregăștesti adecvat de o nouă sarcină. Fiind o afecțiune pe care o experimentează anual un număr ridicat de femei, există suficient de multe metode de tratament, astfel încât viața ta să nu fie pusă în pericol.

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.