Pubertatea

Nu sunt articole.

Pubertatea este una dintre cele mai dificile etape din viața unui adolescent, pentru că experimentează o mulțime de schimbări atât la nivel fizic și cognitiv, cât și la nivel emoțional, confruntându-se cu un haos din punct de vedere hormonal. Cei care nu știu deocamdată ce înseamnă pubertatea și care sunt etapele în care se desfășoară, pot citi mai departe pentru a se informa în mod corespunzător.

Primele semne ale pubertății își fac apariția în momentul în care creierul începe să producă hormonii sexuali. Din acest motiv, schimbările fizice încep să fie din ce în ce mai vizibile într-un ritm care diferă de la un copil la altul. De obicei, pubertatea la băieți începe la aproximativ 12 ani, iar pubertatea la fete își face apariția în jurul vârstei de 11 ani.

Ce fel de modificări apar la pubertate?

În ceea ce privește pubertatea la fetițe, există o mulțime de etape care trebuie să fie discutate în prealabil cu copilul, astfel încât să nu se teamă atunci când va fi pus în fața faptului împlinit. Printre aceste etape se numără și:

  • apariția transpirației – care necesită o igienă ireproșabilă;
  • lățirea șoldurilor și a pelvisului, începând ca treptat să capete particularitățile corpului de femeie;
  • primul ciclu menstrual – una dintre cele mai importante momente din perioada pubertății la fete este chiar prima menstruație, în jurul vârstei de 12-13 ani;
  • creșterea sânilor la fete – proces care este cunoscut și sub denumirea de „înmugurire” a sânilor constă în dezvoltarea sânilor la fete, contribuind semnificativ la conturarea corpului de femeie.

Nici pubertatea la băieți nu este mai prejos, pentru că vine la pachet cu o mulțime de schimbări fizice, care sunt, de cele mai multe ori, neplăcute. Printre acestea se remarcă și:

  • apariția părului pubian – inițial este lung și moale, localizându-se într-o zonă mică de la nivelul zonelor genitale;
  • creșterea scrotului, testiculelor și a penisului;
  • dezvoltarea considerabilă în înălțime – spre deoserbire de pubertatea la fete, băieții experimentează în această perioadă o creștere semnificativă în înălțime;
  • modificarea vocii – în jurul vârstei de 11-14 ani, băieții experimentează cunoscutul fenomen de schimbare a vocii, care, ulterior, pe măsură ce cresc, se mai stabilizează;
  • apariția transpirației – la fel ca în cazul fetelor, este important să se discute și cu băieții despre o igienă corespunzătoare;
  • experimentarea primei ejaculări, după un an de la creșterea penisului. Aceasta poate să fie experimentată oricând în intervalul 11 – 15 ani.

Modificările nu au loc doar la nivel fizic, ci și la nivel cognitiv, dezvoltându-se tot mai mult capacitatea de a gândi abstract atât în cazul fetelor, cât și în cazul băieților. Reușesc să-și stabilească obiective pe termen lung de care să țină cont și pentru care să muncească astfel încât să le îndeplinească. De asemenea, tot aceasta este vârsta la care și fetele, și băieții încep să se compare tot mai mult cu ceilalți, devoltându-și tot mai mult imaginea de sine, dar și standardele de frumusețe. Din acest motiv, au nevoie de fie învățați despre iubirea și respectul de sine, pentru că este totodată o perioadă în care depresia și anxietatea încep să încolțească în gândirea lor.