Botezul

Botezul este una dintre cele mai importante ceremonii din viaţa bebeluşului, cu toate că implică un proces de organizare suficient de stresant şi obositor pentru proaspeţii părinţi, care abia încep să îl cunoască pe noul membru al familiei lor. Deşi bebeluşul nu poate să participe în mod activ la petrecerea închinată în cinstea lui, toate amintirile sunt imortalizate în albumele de familie, pe care le va răsfoi cu drag când va mai creşte.

Tradiţia românească a botezului

La bază, botezul este o ceremonie religioasă care se dovedeşte a fi de o încărcătură spirituală uriaşă atât pentru părinţi, cât şi pentru toţi cei care se alătură frumosului eveniment. Conform obiceiurilor româneşti, hăinuţele de botez ale băieţeilor şi fetiţelor în care au fost aduşi la biserică, nu trebuie să fie schimbate până la apusul soarelui.

Bineînţeles, tot tradiţia spune că nou-născutul nu trebuie să fie pupat până în a doua zi. Ulterior, când ceremonia religioasă se sfârşeşte, bebeluşul este uns de părinte cu un beţişor parfumat la subraţ, pe picioruşe, dar şi după urechiuşe.

Cum se desfăşoară botezul?

Există două etape conform cărora botezul se desfăşoară, astfel încât ceremonia să îndeplinească toate obiceiurile creştine.

Prima etapă constă în lepădări, unde naşii de botez declară că se „leapădă de Satana”. În tot acest ritual, copilaşul este ţinut cu faţa către Apus. După ce Taina Sfântului Botez s-a realizat, bebeluşul este întors cu faţa spre Răsărit, situaţie în care naşul îi pronunţă numele şi declară să acesta se uneşte cu Hristos, rostind Crezul de 3 ori.

A doua etapă constă în sfinţirea apei, procedură care este înfăptuită de preot, după care este turnată într-o cristelniţă de untdelemn, care este şi aceasta, la rândul ei, sfinţită, fiind etapa care are cea mai multă semnificaţie şi importanţă din toată ceremonia. Ulterior, bebeluşul este afundat în interiorul acelei cristelniţe de botez de trei ori. Pentru a te asigura că totul decurge în parametri optimi, poţi opta cu încredere pentru un aranjament de cristelniţe, în funcţie de preferinţele tale.

Odată ce ritualul afundării copilului în apa din cristelniţă a fost efectuat, trebuie să fie înfăşurat într-o pânză albă curată, care se găseşte în setul de trusou pregătit de naşi. Preotul continuă să rostească alte rugăciuni, iar, după aceea, urmează ritualul de ungere a trupului nou-născutului cu Sfântul Mir, în timp ce rosteşte „Pecetea harului Duhului Sfânt”. Apoi, urmează tradiţia de tuns a perilor capului în semnul Sfintei Cruci, semnificând faptul că s-a lepădat de omul vechi şi l-a însuşit pe cel nou. Ulterior, bebeluşul este îmbrăcat şi este împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos, moment în care ceremonia ia sfârşit.

Cum trebuie să se pregătească părinţii în mod adecvat pentru botez?

Părinţii trebuie să se asigure că se pregătesc în mod adecvat pentru ceremonia de botez, astfel încât totul să descurgă plăcut şi organizat. Printre aspectele de care trebuie să ţină cont şi obiectele pe care trebuie să le aducă se numără şi:

• cadou simbolic pentru naşi sub formă de mărturie de botez;
• certificatul de naştere a copilaşului;
• foarfecă şi cutie în care o să introducă părul tăiat al bebeşulului de către preot;
• haine pentru botez de băieţei sau fetiţe, în funcţie de sexul copilului.

Pe lângă atenţia oferită naşilor, părinţii mai trebuie să se pregătească şi cu mărturii pentru botez de băiat sau mărturii pentru botez de fată, pe care să le ofere celorlalţi invitaţi în semn de mulţumire că au participat la unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa copilaşului lor.

Cum trebuie să se pregătească naşii de botez?

După ce Taina Sfântă a Botezului se încheie, iar bebeluşul ajunge acasă, naşa trebuie să îl treacă pragul şi să i-l dea mamei în braţe spunând de trei ori: „Ţi-am luat un păgân, ţi-am adus un creştin.” Îmbăierea bebeluşului are loc a doua zi şi este un alt ritual care trebuie să fie realizat de naşă, având lumânarea de botez aprinsă. Pentru ritualul de îmbăiere, naşa are nevoie de un prosop, ulei, şampon, hainuţele în care va fi îmbrăcat ulterior, o păturică şi jucării. Conform obiceiurilor româneşti, apa în care bebeluşul este îmbăiat trebuie să conţină flori de tei, petale de trandafir, un ban de aur sau de argint, grâu, busuioc, orez, miere, zahăr, mentă.

După ce micuţul a fost spălat, nu se aruncă apa, ci se pune la rădăcina unui copac sau a unei plante. De asemenea, tot de datoria naşilor este să cumpere un trusou complet, pe care bebeluşul îl va îmbrăca după botez. Pe lângă toate acestea, mai trebuie să mai aducă: un cadou pentru noul născut, o iconiţă (care urmează să fie sfinţită de preot, ca, mai apoi, să fie oferită bebeluşului), lumânarea pentru botez, o sticlă de vin şi o sticlă de ulei.

Totul trebuie să fie pregătit adecvat, astfel încât evenimentul să decurgă în parametri optimi şi să se respecte toate tradiţiile şi obiceiurile româneşti.