Monitorizarea pacientei cu sarcină extrauterină
Autor: Maria Ene Timp citire: 4 minute Vizualizari: 283
Investigații/teste pentru depistarea sarcinii extrauterine
Autor: Maria Ene Timp citire: 5 minute Vizualizari: 137
Evaluarea. Suspiciunea de sarcină extrauterină
Autor: Maria Ene Timp citire: 5 minute Vizualizari: 116
Are sau nu sarcina extrauterină un impact negativ asupra fertilității?
Autor: Maria Ene Timp citire: 4 minute Vizualizari: 69
Tratamentul sarcinii extrauterine (ectopice)
Autor: Maria Ene Timp citire: 5 minute Vizualizari: 314
Tipuri de sarcini extrauterine. Sarcini ectopice cu localizări neobișnuite
Autor: Maria Ene Timp citire: 5 minute Vizualizari: 66
Sarcina extrauterină, denumită şi sarcină ectopică, este una dintre cele mai periculoase patologii cu care o femeie se poate confrunta, care îi poate pune în pericol sănătatea şi care, de multe ori, nu poate fi descoperită în timp util, mai ales dacă medicul nu o suspectează pentru a efectua o serie de teste. Femeile care nu ştiu ce înseamnă sarcina extrauterină, pot citi în continuare pentru a descoperi ce presupune, care sunt cele mai frecvente simptome întâlnite şi care este cea mai potrivită soluţie.
În termeni simpli, sarcina extrauterină constă în implantaţia ovocitului în afara cavităţii uterine, adică la nivelul ovarelor, cavităţii abdominale, pelvine, colului uterin sau trompelor uterine. Cu alte cuvinte, ovulul care a fost fertilizat începe să se dezvolte în afara uterului şi trebuie să fie depistat din timp, astfel încât situaţia să fie remediată în mod corespunzător. O astfel de sarcină poate să fie depistată doar de medicul specialist, în urma efectuării unei serii de analize şi investigaţii amănunţite.
Multe femei se întreabă dacă sarcina extrauterină iese la test, însă specialiştii susţin că nu se pot obţine rezultate precise chiar de la primul test de sarcină. Din acest motiv, este recomandat ca după ce testul de sarcină a ieşit pozitiv, să te adresezi medicului ginecolog pentru efectuarea unor investigaţii amănunţite şi pentru a te asigura că te confrunţi cu o sarcină normală, care se dezvoltă în condiţii normale.
Important de ştiut despre sarcina extrauterină
Testul de sarcină depistează sarcina extrauterină?
Aceasta este una dintre multiplele întrebări pe care mămicile le adresează medicilor imediat ce au obţinut un rezultat pozitiv la testul de sarcină. Din păcate, răspunsul este nu. Testul de sarcină reuşeşte doar să identifice dacă în urină îşi face apariţia hormonul HCG, cel care se regăseşte în corpul femeilor gravide, dar nu poate să şi identifice locul în care sarcina s-a format. De asemenea, există şi hormonul HCG în sarcina extrauterină. Din acest motiv este esenţial să te adresezi medicului specialist, astfel încât să verifici dacă totul decurge în parametri optimi.
La câte luni se depistează sarcina extrauterină?
Specialiştii spun că este necesar ca femeile, după ce află că sunt însărcinate, să ia legătura imediat cu medicul ginecolog pentru depistarea anomaliilor într-un timp util, dacă acestea există, şi pentru a pune în aplicare soluţii adecvate. Există posibilitatea ca această anomalie să apară în primele patru săptămâni (respectiv o lună) de sarcină. Din nefericire, cele care se întreabă dacă sarcina extrauterină se vede la test, nu se pot baza pe un astfel de dispozitiv, având nevoie de o examinare mai detaliată.
Pentru identificarea sarcinii extrauterine, ecografia transvaginală se dovedeşte a fi una dintre cele mai eficiente şi exacte investigaţii, pentru obţinerea unor rezultate sigure. Cu toate acestea, în 20% dintre cazuri există riscul ca sarcina ectopică să nu poată fi identificată din timp, atunci când este la început, de dimensiuni foarte mici. Din fericire, medicul poate să se ghideze după nivelul hormonului HCG secretat în corp. În cazul în care are valorile cuprinse între 1500 – 2000 mIU/l, iar sarcina nu poate să fie găsită prin intermediul ecografului la nivel intrauterin, există riscul să te confrunţi cu o sarcină extrauterină.
Care sunt simptomele frecvente ale sarcinii extrauterine?
Când vine vorba de sarcina extrauterină, simptomele sunt suficient de asemănătoare sarcinii normale, sănătoase, mai ales când te confrunţi cu simptomele sarcinii extrauterine în prima lună. Printre acestea se numără şi:
- stări profunde de oboseală în corp;
- sâni cu un grad ridicat de sensibilitate;
- senzaţii de greaţă;
- absenţa menstruaţiei.
Cu cât aceasta evoluează, te vei confrunta şi cu alte simptome, care ajută la identificarea mai facilă a anomaliei. Dacă te confrunţi şi tu cu una sau mai multe situaţii prezentate în rândurile de mai jos, asigură-te că te adresezi urgent medicului specialist:
-
- sângerare vaginală sau secreţii anormale de culoare maronie;
- dureri la nivelul abdomenului inferior, în zona pelvisului sau chiar crampe severe abdominale;
- senzaţii de disconfort şi dureri la nivelul umărului;
- febră;
- stări de ameţeală;
- slăbiciune experimentată la nivelul muşchilor;
- scăderea sesizabilă a tensiunii arteriale;
- stări de leşin şi chiar leşin.
Poţi sesiza astfel de simptome la o sarcină extrauterină de 5 săptămâni, când fătul începe să se dezvolte tot mai mult.
La sarcina extrauterină îţi vine ciclul?
O altă întrebare pe care femeile o adresează medicului ginecolog este dacă au menstruaţie în momentul în care se confruntă cu o sarcină ectopică. Răspunsul este da. Din cauza faptului că ovulul nu este plantat în uter, există posibilitatea ca menstruaţia să vină normal. De asemenea, apare şi în cazul avortului spontan.
În ceea ce priveşte relaţiile sexuale după o sarcină extrauterină, specialiştii afirmă că trebuie să treacă cel puţin două luni până când poţi să încerci să rămâi din nou însărcinată, existând riscul să te confrunţi din nou cu o sarcină extrauterină.
Ce tratament este adecvat dacă te confrunţi cu o sarcină extrauterină?
Unele dintre primele semne ale sarcinii extrauterine cu care te poţi confrunta este chiar apariţia menstruaţiei şi a durerilor anormale la nivelul abdomenului inferior, crampe, stări de leşin. Odată ce afecţiunea a fost identificată, se poate opta pentru două tipuri de tratament după sarcina extrauterină. Unul medical pe bază de methotrexa, o substanţă folosită pentru oprirea din evoluţie a embrionului, care poate să fie administrată ori intramuscular, ori intravenos.
Există situaţii în care acest tratament se dovedeşte a fi ineficient, fiind nevoie de o operaţie de sarcină extrauterină, care poate să fie realizată laparoscopic, prin efectuarea unei incizii la nivel abdominal. Din fericire, recuperarea postoperatorie nu este dificilă, implicându-se un grad scăzut de dureri. În unele situaţii, trebuie să se realizeze o salpingectomie, care constă în eliminarea trompei uterine din cauza hemoragiei scăpate de sub control.
Din păcate, o astfel de anomalie nu poate să fie prevenită prin metode precise. Cu toate acestea, se recomandă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, în care să nu se consume alcool şi în care să se renunţe la fumat. De asemenea, se recomandă renunţarea la fumat chiar dinainte ca viitoarea mămică să rămână gravidă, pentru a reduce considerabil riscul de apariţie a unor astfel de anomalii.