Bebelușul la 9 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 10824

Bebelușul la 9 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

 

Fiecare moment din viața bebelușului tău vine la pachet cu o mulțime de surprize și descoperiri la care nu te-ai fi așteptat. Din acest motiv, este important să te asiguri că știi dinainte la ce să te aștepți, la ce modificări o să fie supus în ceea ce privește somnul, alimentația, orarul meselor, suplimentele care trebuie administrate în funcție de vârstă, activitățile desfășurate.

Bebelușul la 9 luni deja reușește și începe să descopere tot mai multe lucruri din jurul său, dezvoltând pe zi ce trece noi abilități care îl ajută să-și desfășoare activitățile. Dacă și tu ai un bebeluș de 9 luni și nu știi exact ce tehnici și strategii de îngrijire să aplici, citește în continuare articolul pentru a afla care sunt aspectele de care trebuie să ții cont și ce ar trebui să eviți.

bebele la 9 luni

Somnul bebelușului la 9 luni

La vârsta de 9 luni, somnul bebelușului începe să fie din ce în ce mai stabil și mai bine organizat, reușind să doarmă aproximativ 10 – 12 ore neîntrerupte. Astfel, nu se va mai trezi înaintea celorlați membri ai familiei, iar dacă se trezește în timpul nopții, va adormi imediat la loc. Tot aceasta este vârsta la care bebelușul începe să se miște tot mai mult în pătuț, tocmai de aceea este important să se achiziționeze un cearceaf elastic în stil de husă, pentru a nu mai fi ușor de deranjat și pentru a nu se încurca între așternuturi.

De cele mai multe ori, când se trezește din somn, sugarul va fi vesel, moment în care trebuie să fie întâmpinat de mama sa, care îl hrănește și îl schimbă. Cu toate că nu pare a fi un ritual semnificativ, pentru bebeluș este foarte important să își vadă mama atunci când se trezește, pentru a adormi din nou relaxat la noapte. Gândul că își va revedea mama în momentul în care se trezește este liniștitor pentru el.

Vezi si articolul: Top 5 produse pentru somnul bebelușului care elimină problemele 

Ce mănâncă un bebeluș la 9 luni?

Pe măsură ce cresc, bebelușii își dezvoltă și sistemul imunitar, având capacitatea de a consuma mai multe alimente. Astfel, se recomandă ca sugarul să fie hrănit cu orice fruct, excepție făcând fructele de pădure, căpșunele și kiwi. În ceea ce privește legumele, sugarul poate să fie hrănit chiar și cu fasole uscată, după ce a fost înmuiată corespunzător și după ce a fost decojită. Pe lângă toate acestea, se poate lua în considerare prepararea unui piure realizat din zarzavat (de cele mai multe ori din cartofi sau morcovi). Pentru a avea o consistență mai ridicată, se sugerează adăugarea untului sau a uleiului de floarea-soarelui.

Bineînțeles, este important să consume și alimente care au un conținut ridicat de proteine, cum ar fi carnea de vițel, ficatul de pasăre, gălbenușul de ou sau chiar peștele slab. De asemenea, pe lângă toate acestea, se poate lua în considerare prepararea grișului cu lapte. Ca alternative, poți opta pentru fulgi de porumb sau ovăz.

Mesele bebelușului la 9 luni

Vârsta de 9 luni este permisivă în ceea ce privește alimentele cu care ai voie să îți hrănești bebelușul, având posibilitatea de a-l hrăni atât cu fructe, cât și cu legume, care, bineînțeles, să nu îi provoace niciun disconfort la nivelul sistemului digestiv. Un rol important îl au și mesele sugarului, care trebuie să fie respectate în fiecare zi. Iată un exemplu de program de mese de pe care te poți ghida pentru bebelușul tău de 9 luni:

  • prima masă – 06:00;
  • a doua masă (care constă într-o gustare de suc de morcovi sau fructe) – 10:00;
  • a treia masă – 14:00;
  • a patra masă (care constă într-o gustare formată din lapte cu cereale integrale) – 18:00;
  • a cincea masă – 21:00.

Suplimente pentru bebeluși de 9 luni

Unul dintre suplimentele alimentare care nu trebuie să lipsească sub nicio formă din procesul de dezvoltare a sugarului, mai ales când se află la o vârstă fragedă, este chiar vitamina D. Poate să fie administrată și „natural”, prin expunerea bebelușului la lumina soarelui în fiecare zi. Din acest motiv, plimbările zilnice se dovedesc a fi de-a dreptul importante. Chiar și așa, se recomandă evitarea soarelui puternic de vară, care este nociv atât pentru adulți, dar mai ales pentru copilași.

O altă metodă prin care vitamina D poate să fie administrată constă chiar în suplimentele alimentare, care se pot găsi în cadrul oricărei farmacii. Au capacitatea de a îmbunătăți sistemul imunitar, de a proteja organismul împotriva manifestării reacțiilor alergice, contribuind semnificativ la dezvoltarea cognitivă a sugarilor. Din acest motiv, medicii recomandă folosirea suplimentelor alimentare pe bază de vitamina D în fiecare zi.

bebelusul la 9 luni

Activitățile bebelușului la 9 luni

Bebelușii de 9 luni au capacitatea de a desfășura mai multe activități, descoperind noi abilități de care se simt în stare și dezvoltând, în timp, noi abilități. Astfel, trebuie să te pregătești pentru următoarele schimbări din viața copilului tău în ceea ce privește activitățile pe care le desfășoară în fiecare zi:

  • își poate căuta jucăriile care i-au căzut, având dorința de a le recupera; la această vârstă se concretizează tot mai mult sentimentul posesiei față de lucrurile pe care le deține;
  • are capacitatea de a sta în picioare o perioadă mai îndelungată (aproximativ 10 minute);
  • reușește să se ridice singur în picioruşe;
  • poate să lovească jucăriile una de cealaltă;
  • reușește să combine mai multe silabe, spunând cuvinte;
  • începe să simtă frica de separare de părinți;
  • reușește să meargă de-a bușilea, fiind tot mai conștient de lumea înconjurătoare și dorindu-și să o exploreze;
  • arată cu degetul în direcția obiectelor sau jucăriilor pe care le vrea;
  • începe să-și descopere chipul în oglindă, fiind tot mai interesat de acesta.

Uite și un video util:

Prin urmare, bebelușii de 9 luni se află la vârsta la care încep să facă primii „pași” prin lume, descoperind prin joc și cu ajutorul persoanelor apropiate o mulțime de lucruri care îi stârnesc interesul. Lasă și tu un comentariu în care ne spui câte luni are bebelușul tău, ce planuri de masă îi pregătești pentru ziua de mâine și ce activități intenționezi să desfășori cu el. De asemenea, poți începe și căutările pentru grădinița potrivită, la care să îți înscrii copilașul în momentul în care se face mai mare.

Ti-ar putea fi de folos următoarele articole:

Sursa foto:
https://unsplash.com

Un cometariu la articolul "Bebelușul la 9 luni: somn, alimentație, suplimente, activități"

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.