Dacă ești în a doua săptămână de ciclu menstrual și încerci să rămâi însărcinată, avem câteva informații și sfaturi pentru tine. În primul rând, așa cum spuneam în articolul anterior, săptămânile sarcinii se calculează un pic altfel decât te-ai aștepta. Medicii obstetricieni calculează prima zi de sarcină ca fiind prima zi a ultimului ciclu menstrual. Ce înseamnă asta? În momentul în care afli cu certitudine că ești însărcinată, te afli deja în săptămâna a patra de sarcină.
Cât de mare este bebelușul tău
Felicitări! Ai rămas însărcinată! În această săptămână încep să aibă loc modificări în corpul tău. Deși viitorul tău făt e la dimensiuni microscopice, acesta va începe să crească în mod accelerat (vezi aici evolutia pe toata perioada sarcinii).
Ce se întâmplă în corpul tău
Chiar dacă schimbările ce au loc în corpul tău sunt ca și insesizabile la exterior, asta nu înseamnă că ele nu sunt deosebit de importante. Toate acest modificări sunt menite să te pregătească fizic pentru sarcină.
Simptomele de sarcină din această săptămână sunt identice cu cele de menstruație, așa că este improbabil (dacă nu imposibil) să-ți dai seama pe baza acestora dacă ești sau nu însărcinată. Un simptom la care ar trebui să fii mai atentă sunt durerile abdominale ceva mai puternice decât în mod normal. Acesta este un semn că ai rămas însărcinată. Cel mai bine însă, este să ai un pic de răbdare până când vor putea fi utilizate testele de sarcină.
Cum se dezvoltă bebelușul tău
Bebelușul tău este acum o celulă-ou. Deși este vizibil doar cu microscopul, această celulă conține deja foarte multe date extrem de precise. Printre aceste date se regăsește culoarea ochilor, culoarea părului și aproape toate celelalte viitoare detalii fizice. Totul este deja stabilit și nu poate poate fi modificat.
Recomandări/sfaturi
Dacă vrei și te aștepți să rămâi însărcinată, dacă nu ai facut-o deja, este bine să începi încă de pe acum căutările pentru medicul specialist ce te va îndruma pe parcursul întregii sarcini. Acesta este un factor extrem de important pentru tine personal, pentru că sarcina va fi în mâinile lui sau al ei, în funcție de medicul ales.
Pentru ca sarcina să decurgă în cele mai bune condiții, este foarte important să ai grijă de tine și de corpul tău. Mănâncă sănătos, consumă cât mai multe fructe sau legume, renunță la vicii cum sunt țigările și alcoolul. Ai putea să te înscrii într-un grup prenatal unde poți împărtăși cu alte mămici ceea ce simți și experiențele din timpul sarcinii. Un astfel de grup poate fi un suport mental deosebit de valoros pe parcursul sarcinii.
Sfaturi pentru tată
Așa cum îi recomandam și mamei, și tatăl face cateva sacrificii pentru a o susține pe partenera sa in acest drum minunat. Printre acestea recomandăm renunțarea la tutun și la alcool. De asemenea, să mănânci sănătos va ajuta și să va mențineți o formă fizică bună și totodată oferiți sprijin partenerei în alegerile culinare.
Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 1 si 9
Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com