Divorțul: cât de mult sunt afectați copiii?

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 226

Divorțul: cât de mult sunt afectați copiii?

La nivelul anului 2017, rata divorțului a fost de aproximativ 25% din căsătorii. Pentru a fi mai exacți, la fiecare 4.6 căsătorii, are loc un divorț. Acest procent este în creștere, chiar dacă media divorțurilor în România este cu mult sub cea occidentală.

Evident, cea mai mare problemă este atunci când divorțul este între părinți. Grija cea mai mare este despre cum va fi afectat copilul. În primul rând trebuie să specificăm un aspect. Deși divorțul este un pas uriaș (fie înapoi, fie înainte) acesta nu trebuie să sperie. Dacă relația între părinți s-a răcit iremediabil, divorțul este în cele mai multe cazuri un aspect benefic, atât pentru părinți, cât și pentru copii.

Contrar percepției generale, copiii nu sunt atât de afectați de un divorț pe cât s-ar crede, mai ales dacă aceștia sunt la varste fragede. Din punct de vedere emoțional, copiii sunt afectați doar pe termen scurt.

Recuperare rapidă

Așa cum spuneam mai sus, divorțul afectează majoritatea copiilor doar pe termen scurt, dar multe studii sugerează că, după șocul inițial, copiii își revin destul de repede. Un studiu publicat în 2002 a descoperit că mulți copii trăiesc efecte negative pe termen scurt, în special anzietate, nervozitate ridicată, șoc și negarea divorțului. Aceste reacții dispar în general până la finalul celui de-al doilea an de la eveniment. Foarte puțini copii suferă pentru o perioadă mai îndelungată.

Alte studii s-au axat pe efectele pe termen lung asupra copiilor cu părinți divorțați. Într-un astfel de studiu s-au comparat copii din familii cu părinți divorțați și copii cu părinții căsătoriți. Studiul a urmărit parcursul copiilor atât în perioada copilăriei, în perioada adolescenței dar și mai tarziu. S-au comparat reușitele școlare, problemele emoționale și de comportament, delicvența și relațiile sociale. În medie, studiul a descoperit diferențe extrem de mici între copiii cu părinți divorțați și cei cu familiile intacte, concluzia fiin că extrem de marea majoritate a copiilor trec fără probleme peste divorț.

Comportamentul părinților înainte și după divorț

Studiile au mai scos la iveală câteva aspecte importante. Copiii ce au avut parte un un divorț puternic conflictual, și-au revenit mult mai greu decât copiii ce s-au regăsit într-un divorț civilizat. Un alt aspect surprinzător ce a fost descoperit a fost faptul că în cazul căsniciilor în care certurile au fost mai dese, copiii au primit divorțul mult mai ușor, spre deosebire de copiii ce s-au regăsit într-un divorț brusc, ce nu a fost prevestit de nimic pentru ei. Acești copii au suferit pentru o perioadă mai îndelungată, în timp ce stările de anxietate au fost mult mai puternice.

Pe perioada divorțului este extrem de important ca părinții să evite să se denigreze în fața copilului, să evite conflictele și să asigure acestuia o tranziție cât mai ușoară acestuia. În același timp, ambii părinți trebuie să discute cu cei mici, să le explice ce se întâmplă și să le asigure sprijinul emoțional necesar. Un alt aspect de care trebuie să se țină cont este frontul comun pentru educația și disciplina copilului. Pentru ca acesta să reușească să depășească ușor această tranziție, părinții trebuie să pună deoparte neînțelegerile, să nu se submineze reciproc, să lucreze împreună pentru viitorul copilului.

Etichete populare: divortdivort cu copii

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.