Săptămâna 5 de sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 4565

Săptămâna 5 de sarcină

 

În general, în săptămâna 5 de sarcină viitoarele mămici află că sunt însărcinate. Probabil deja ai realizat că ai ratat ciclul menstrual, iar simptomele sarcinii încep să-și facă apariția.

Cât de mare este bebelușul tău

sarcina 5 saptamani

Bebelușul tău nu a crescut foarte mult comparativ cu săptămâna anterioară. Acum măsoară aproape 3 mm, cam cât o boabă de rodie.

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 5 de sarcina

Simptomele resimțite în cea de-a cincea săptămână de sarcină sunt doar începutul modificărilor prin care corpul tău va trece în următoarea perioadă. Cele mai multe mămici spun că primul trimestru de sarcină e cel mai dificil (vezi aici toate articolele dedicate sarcinii pe săptămâni), așa că nu e nevoie să crezi că toată sarcina va fi atât de grea. Dacă te întrebi la ce să te aștepți, iată cele mai comune simptome:

– sâni sensibili – sânii tăi nu trec prin cea mai fericită perioadă. În săptămâna cinci, aceștia sunt foarte sensibili.

– grețuri matinale – în fapt, grețuri matinale este impropriu spus. Acestea pot avea loc în orice moment al zilei, nu doar dimineața. Din nefericire, unele mămici simt grețuri în cea mai mare parte a zilei, iar dacă tu ești în aceeași situație, trebuie să știi că nu e ceva anormal. Bea multe lichide, suptul de cuburi de gheață sau dropsuri poate ajuta. Carbohidrații te vor ajuta maxim, pentru că alimentele bogate în carbohidrați sunt mai ușor de digerat comparativ cu cele bogate în grăsimi care ar trebui evitate.

– oboseală – cel mai probabil te ve simți obosită în săptămâna cinci. Vei tânji după un somn dimineața, după-amiaza și seara. Tot ce trebuie să faci în această perioadă e să te odihnești mai mult, sa faci exerciții ușoare și să mănânci un pic la fiecare câteva ore, pentru a-ți păstra energia.

– urinare frecventă – în această săptămână, cel mai des lucru ce îl vei face, va fi mersul la toaletă. Frecvența urinării va crește semnificativ, iar asta se întâmplă din cauză că rinichii cresc în dimensiune.

– crampe – este normal să simți crampe în această perioadă. Acesta este un semn că embrionul este bine implantat sau că uterul tău se extinde, întinzând ligamentele. Dacă crampele sunt dureroase și severe, îți recomandăm să consulți imediat un doctor.

– picături de sânge – este absolut normal să găsești picături de sânge în lenjerie, acesta putând fi un alt semn al implantării embrionului. Este posibil să observi picături de sânge și după sex, acesta fiind iarăși un lucru normal, deoarece cervixul este mai sensibil acum că ești însărcinată. Totuși, dacă sângerarea este mai accentuată, îți recomandăm să consulți cât mai repede posibil un medic.

Cum se dezvoltă bebelușul tău

embrion 5 saptamani

Chiar dacă nu arată cine știe ce din punct de vedere al dimensiunii, bebelușul începe deja să formeze principalele organe ale corpului uman: inima, ficatul, stomacul și rinichii. În același timp, începe să dezvolte și diverse sisteme, cum este cel nervos, circulator și digestiv. Săptămâna cinci marchează practic începutul perioadei embrionare. Practic, embrionul este format din trei straturi – ectodermul, mezodermul și endodermul – fiecare strat urmând a fi esențial pentru bebeluș pentru că:

– ectodermul se va transforma sistem nervos, piele, glande mamare și salivare, păr, unghii și smalțul dinților.

– mezodermul se va transforma în inimă, sistem circulator, sistem urogenital, schelet, țesut conjunctiv, sânge și mușchi.

– endodermul se va transforma în plămâni, tub digestiv, ficat, pancreas și glandă tiroidă.

Placenta este în continuă formare și dezvoltare, ea producând în acest moment hormoni importanți pentru sarcină, inclusiv HCG. Celulele placentei primitive pătrund în mucoasa uterului, formând spații în care va ajunge sângele mamei, iar la sfârșitul săptămânii, placenta matura va începe deja să furnizeze oxigen și substanțe nutritive, absolut necesare pentru dezvoltarea copilului.

Un alt eveniment important care are loc este formarea sacului amniotic. Acesta conține lichid amniotic ce va înconjura și proteja bebelușul pe parcursul întregii sarcini.

Recomandări/sfaturi

Dacă nu ai făcut-o deja, este obligatoriu să o faci cât mai repede: renunță la fumat! Fumatul poate cauza pierderea sarcinii, naștere prematură, ori dăunează extrem de mult copilului, acesta putându-se naște cu buza de iepure, sau cu palatul despicat.

Acum este momentul să renunți și la alcool, acesta putând genera copilului deficiențe intelectuale sau poate duce la nașterea unui copil cu greutatea sub cea normală.

Alte elemente de care trebuie să ții cont este faptul că trebuie să ai o alimentație cât mai sănătoasă (evită pe cât posibil dulciurile, mai ales cele din comerț cu multe E-uri și ar fi bine să renunți și la mâncarea tip fast-food). De acum ar fi bine să iei medicamente doar recomandate de către medic. Nu uita să iei în continuare vitamine prenatale!

Deși nu pare ceva important, este foarte important să te speli bine pe dinți (de cel puțin două ori pe zi) și să mergi la controale stomatologice. Mai mult de 90% din femeile însărcinate au probleme cu gingiile din cauza nivelului ridicat de sânge din organism.

Renunță la orice activitate sau sport periculos! Dacă ești o persoană activă, te poți interesa de programe de mișcare și sport pentru viitoare mămici. Dacă nu ești o persoană foarte activă, îți recomandăm și ție să cauți astfel de programe. Te vor ajuta să reduci numărul de cârcei ce își vor face apariția pe perioada sarcinii. Sportul și mișcarea sunt recomandate în timpul sarcinii, dar nu în exces.

Programează-ți consultațiile la medic!

Sfaturi pentru tată

Partenera ta începe să resimtă simptomele sarcinii, așa că orice ajutor venit din partea ta va fi extrem de apreciat. Nu e nimic foarte complicat de făcut. Poți prelua din treburile casnice cum ar fi spălatul vaselor, datul cu aspiratorul etc. Crede-ne, ajutorul tău va fi extrem de apreciat!

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 1 si 9

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.