Da, ești deja în a 6-a săptămână de sarcină, iar la prima vedere, nimic nu este confortabil pentru tine. Această săptămână este însă una deosebită din punct de vedere al creșterii bebelușului, iar simptomele asociate sarcinii stau lipite de tine și pare că nu mai scapi de ele.
Deși cel mai probabil ai aflat de o săptămână sau două că ești însărcinată, acum ai intrat deja în cea de-a doua lună de sarcină. Este asadar timpul sa te documentezi despre ceea ce te asteapta. Vezi aici toate articolele KID.ro din seria „sarcina pe saptamani„
Cât de mare este bebelușul tău
Bebelușul tău nu se oprește din crescut, având acum dimensiunea unei boabe de linte adică, aproximativ 4-5 mm, iar greutatea lui (sau ei) este de 1.13 grame.
Ce se întâmplă în corpul tău
Cel mai probabil încă nu se observă că ești însărcinată deși, dacă ești însărcinată cu gemeni, s-ar putea să observi o ușoară proeminență. În orice caz, dacă tu nu vrei să împărtășești faptul că ești însărcinată, nimeni nu va observa.
Așa cum spuneam mai sus, simptomele sarcinii nu te vor lăsa în pace. Te poți aștepta la:
- oboseală – te simți tot mai obosită, iar cauza este faptul că schimbarea continuă a hormonilor face corpul să muncească mai mult pentru a se adapta la ei. Nu e nimic îngrijorător, trebuie doar să iei o pauză de odihnă când te simți extenuată.
- grețuri – da, încă nu scapi de grețurile matinale, care în mod ciudat au loc pe parcursul întregii zile, nu doar dimineața. Totuși, nu este o regulă. Unele mămici au grețuri dimineața, altele seara, altele la prânz, altele noaptea, iar alte mămici mai puțin norocoase, au grețuri pe parcursul întregii zile. Dacă ești însărcinată cu gemeni, e posibil să ai parte de grețuri mai severe. Pentru a atenua grețurile, e bine să știi că un stomac gol va accentua această senzație. Un biscuit simplu sau o felie de pâine prăjită poate fi o opțiune sigură dimineața.
- sâni sensibili – datorită creșterii nivelului de sânge din corp, sânii tăi sunt mai sensibili decât de obicei. Totuși, asta este o veste bună pentru că înseamnă că al tău corp a început să se pregătească pentru alăptarea copilului. Da, la doar șase săptămâni.
- urinare frecventă – este absolut normal să simți nevoia de a merge mai des la toaletă și asta pentru că hormonul HCG direcționează mai mult sânge către zona pelvică. Totuși, dacă urinarea este dureroasă sau dacă simți nevoia să urinezi dar nu poți, mergi imediat la medic.
- gaze și balonare – este posibil să întâmpini și astfel de probleme și poți da vina pe hormonii sarcinii. Bea multă apă și consumă mâncare ce conține fibre!
- schimbări de stări – stările tale pot trece de la o extremă la alta. Acum râzi, peste câteva minute fiecare gest te enervează. Oboseala și nivelul scăzut de zahăr în sânge pot contribui la schimbări bruște de stare așa că, pentru a menține cât decât sub control aceste stări, odihnește-te și nu uita să mânânci regulat.
- crampe și sângerări – și în săptămâna cu numărul 6, crampele și sângerările sunt absolut normale. Dacă găsești picături de sânge pe lenjerie nu-ți fă probleme. La fel și în cazul crampelor. Dacă ai totuși sângerări mai abundente (ca în cazul ciclului menstrual de exemplu) sau ai crampe puternice, contactează imediat un medic.
Cum se dezvoltă bebelușul tău
Nu e posibil, dar dacă ai putea să vezi în interiorul corpului tău, ai descoperi un embrion cu un cap supradimensionat la care încep să se dezvolte ochii, gura și urechile. Mâinile și picioarele sunt departe de a avea ceva în comun vizual cu cele ale unui om obișnuit, dar încet-încet, aspectul embrionului va fi tot mai uman.
Inima bebelușului începe să bată și poate să bată de până la trei ori mai repede decât inima ta (aproximativ 100-160 bătăi pe minut).
Tubul neural din spatele embrionului este acum complet închis. Din acest tub se formează sistemul nervos. Defectele de inchidere ale tubului pot conduce la anomalii cum ar fi spina bifida. Acidul folic luat în această perioadă poate preveni apariția unor astfel de defecte.
Și intestinele iau startul la formare, iar mici arii respiratorii își vor face apariția în zona unde se vor dezvolta plămânii.
Încep să se formeze mușchii, iar pe la jumătatea săptămânii, bebelușul ar putea deja să-și agite micuțele membre. Evident, toate acestea țin și de corpul tău, fiind posibil să existe diferențe de creștere între o femeie însărcinată și alta.
Recomandări/sfaturi
Acidul folic trebuie să fie nelipsit în această perioadă și ar fi bine să-ți pui o alarmă pe telefon pentru a nu uita să-l iei. Ar fi bine să ai și o cutie compartimentată cu fiecare zi a săptămânii, în care să ții vitaminele (vei găsi în orice farmacie). Cel mai bine ar fi să o ții lângă periuța de dinți, pentru a nu uita de ele.
Din nou amintim că trebuie să renunți complet la țigări și alcool pentru că acestea dăunează extrem de mult bebelușului, putând duce până la pierderea sarcinii.
Ți-ai ales deja medicul ce te va monitoriza pe perioada sarcinii (dacă nu ai găsit unul, ar trebui să te grăbești) și este destul de probabil ca acesta să-ți recomande un set de analize. Este important să respecți recomandările lui. În primele săptămâni de sarcină vei face următoarele analize:
– hemoleucograma,
– determinarea grupei sanguine și a Rh-ului,
– glicemie, acid uric, creatinina, uree, transaminaze
– sumar de urină și urocultură
– examenul Babeș-Papanicolau și secreție vaginală,
– markeri ai infecțiilor HIV, anticorpi anti-HCV, AgHBs, VDRL.
Dacă este necesar se mai pot adăuga analize precum electroliții, hemoglobine, calcemia, TSH, electroforeza.
Cele mai multe dintre analize de mai sus se pot face la recomandarea medicului de familie. În funcție de medic, se mai pot recomanda și alte analize, aceste recomandări variind de la medic la medic, neexistând un anumit protocol ce trebuie urmat. Oricum, analizele enumerate mai sus vor trebui făcute obligatoriu.
În această perioadă ar trebui să faci și o ecografie pentru a fi 100% sigură că ești însărcinată. Această ecografie va arăta și dacă sarcina este în cavitatea uterină (și nu este extrauterină) și dacă este în evoluție.
Sfaturi pentru tată
Grețurile sunt mai accentuate în această săptămână de sarcină, iar tu, în calitate de partener, în mod sigur vrei să o ajuți. Nu te speria, nu sunt lucruri complicate ci lucruri simple ce vor fi apreciate! Tot ce trebuie să faci e să-i oferi mai mult timp liber pentru a se odihni. Astfel, te poți ocupa de cumpărături, poți găti sau poți comanda mâncare gata pregătită și poți face curățenie prin casă.
Dincolo de acest mic ajutor, viitoarea mămică va observa implicarea ta și va fi mai puțin stresată, iar asta înseamnă vești bune atât pentru viitorul bebeluș cât și pentru mamă.
Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 1 si 9
Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com