Săptămâna 35 de sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 1483

Săptămâna 35 de sarcină

 

Hei, mămico, eşti şi mai aproape de momentul în care îţi vei ţine bebeluşul în braţe. În mod firesc îţi doreşti să ştii ce se întâmplă cu tine în această săptămână şi ce se întâmplă cu fătul pe care îl porţi în pântec.

Cât de mare e bebeluşul tău 

Sarcina 35 saptamani

Înainte de a păşi în săptămâna 36 de sarcină, copilul va măsura aproximativ 46,2 cm din creştet şi până în tălpi, cântărind 2,4 kg. Dimensiunile sale pot fi comparate cu cele ale unui fruct de mărime medie din arborele jack.

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 35 de sarcina

Te ajută psihic să ştii că ai ajuns foarte departe în sarcină. Şi ai ajuns! Măsurarea de la vârful osului pubian până la vârful uterului, în centimetri, arată cu aproximaţie câte săptămâni de sarcina ai. Ceea ce înseamnă că dacă acum eşti în a 35-a săptămână de sarcină, măsurarea va indica 35 de centimetri. 

Deşi poate că nu te-ai gândit, volumul uterului tău a crescut în dimensiune de 1000 de ori şi  se află acum la 15 cm de buric. Fabulos, nu? În acest moment este poziţionat sub coaste, apăsând asupra muşchiului de sub plămâni, a diafragmului, aşadar. Prin urmare, poţi să simţi că respiri cu dificultate.

Nu te panica, e ceea ce poate fi numit normal în sarcină. Vei vedea că atunci când copilul o să coboare în pelvis, respiraţia va deveni mai uşoară. Până atunci, când te odihneşti stai cu trunchiul ridicat pentru a evita presiunea asupra plămânilor.

Altfel, în săptămâna 35 de sarcina nu te confrunţi cu schimbări semnificative. Vei continua, probabil, să te confrunţi cu schimbări bruşte de dispoziţie, să oboseşti rapid şi să simţi dureri la nivelul încheieturilor. Nu ai motive să te îngrijorezi, sunt stări normale în sarcină.

Vei continua să urinezi frecvent, diferenţa este că acum nu hormonii care determinau această stare în primul trimestru de sarcină sunt de vină, ci faptul că pe vezică apasă capul copilului care se pregăteşte să iasă. Vei experimenta incontinența urinară când râzi, tuşeşti sau când strănuţi. Din nou trebuie să îţi spunem că nu ai motive să te panichezi.

Cum se dezvoltă bebeluşul tău 

sarcina pe saptamani poze

Au trecut 33 de săptămâni de la concepţie şi eşti în săptămâna 35 de sarcină. Până în acest moment fătul a trecut prin numeroase etape de dezvoltare. Cum este acum? Firesc să îţi doreşti să ştii! Iată cele mai importante aspecte în această săptămână:

  • creşterea sa este aproape completă;
  • rinichii au ajuns la o dezvoltare completă, prin urmare pot să excreteze reziduuri în urină;
  • ficatul, pe de altă parte, poate să  degradeze anumiţi produşi de metabolism;
  • faptul că sub piele s-a format stratul de ţesut adipos, a dus la un aspect dolofan al braţelor şi picioarelor;
  • la finalul săptămânii va avea cu aproximativ 230 grame mai mult decât săptămâna anterioară şi va continua să ia săptămânal această greutate până la naştere;
  • îi vei simţi în continuare mişcările, însă având mai puţin loc în uter, pentru că a crescut, mişcările sale nu vor mai fi la fel de spectaculoase, precum în perioada anterioară. Este foarte important să îi numeri în continuare mişcările, pentru că rutina acestora nu s-a schimbat, iar numărul lor trebuie să se menţină acelaşi.

Recomandări/Sfaturi

Foarte posibil, ca din această săptămână obstreticianul să îşi dorească să mergi la cabinet săptămânal – dacă nu de acum, în mod cert începând cu săptămâna viitoare. Tot cu scopul de a se asigura că sunteţi bine, atât tu, cât şi copilul, dacă nu ţi-a spus până acum, îţi va cere să numeri mişcările fătului. Îţi aminteşti? Cum faci asta:  Te aşezi întinsă pe partea stângă şi monitorizezi timpul în care percepi 10 mişcări ale fătului. La modul ideal, vei simţi minim 10 mişcări în două ore. Numeri mişcările fetale zilnic şi le notezi într-un carneţel. 

Pe de altă parte, poate că ai decis să alăptezi, conştientă fiind de beneficiile alăptării la sân, însă este momentul să te gândeşti şi să te informezi cu privire la variante alternative, utile în cazul în care va trebui să apelezi la ele. Laptele praf sau formulele speciale nu trebuie să rămână necunoscutele din ecuaţie în cazul în care va fi necesar să le abordezi. 

Alte aspecte utile în această săptămână le includ şi pe următoarele:

  • odihna: odihneşte-te în fiecare după-amiază (pornind de la presupunerea că ai intrat în concediul de maternitate și poți, fiind acasă);
  • exerciţiile de respiraţie: practică-le în fiecare zi, aşa cum ai învăţat în timpul cursurilor la care ai participat în această perioadă;
  • delectează-te: pozează-ţi burtica, scrie-ţi gândurile într-un jurnal pe care cândva copilul tău îl va citi;
  • achiziţionează produse care îţi vor fi utile după ce naşti: pernă de alăptat, pompă de sâni etc;
  • protejează-te atunci când foloseşti produse de curăţenie: poartă mănuşi, asigură-te că locurile în care le utilizezi sunt foarte bine ventilate, nu amesteca substanţe chimice pentru că îţi pot provoca leziuni, stai departe de mirosuri puternice.

Sfaturi pentru tata

Dacă faci parte din categoria tăticilor curajoşi care îşi doresc să fie cât mai aproape de partenere în momentul naşterii, poţi vorbi cu obstreticianul despre o eventuală filmare şi, de ce nu, despre tăierea cordonului ombilical pe care o poţi face chiar tu.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 31 si 35

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.