Bebelușul la 6 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 2314

Bebelușul la 6 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

bebe 6 luni

Bebelușii se află într-un continuu proces de schimbare, dezvoltare și cunoaștere a lumii din jur, fiecare etapă din viața lor fiind presărată cu descoperiri din ce în ce mai spectaculoase. Astfel, se sesizează modificări la durata somnului, la alimentația recomandată, dar și la activitățile desfășurate. De asemenea, aceasta este vârsta la care le apare primul dințișor, fiind un eveniment care trebuie sărbătorit cum se cuvine.

În cazul în care și tu ai un bebeluș de 6 luni, dar nu știi încă la ce schimbări să te aștepți, asigură-te că citești articolul de mai jos și că te informezi corespunzător, pentru a-l îngriji adecvat.

bebelusul la 6 luni

Somnul bebelușului la 6 luni

Există posibilitatea ca și la vârsta de 6 luni, bebelușul să se trezească în timpul nopții din diverse motive. Pentru a te asigura că totul este în regulă, poți merge la medicul specialist pentru o consultație adecvată. În cazul în care se trezește plângând, cel mai bine este să aștepți o perioadă pentru a vedea dacă se oprește și adoarme la loc. Dacă nu se oprește, îl poți schimba și îl poți hrăni cu lapte. De asemenea, îi poți da o suzetă, care îl va ajuta să se liniștească.

Există și bebeluși care se simt mai în siguranță și mai protejați dacă adorm lângă o jucărie de pluș. Pentru prevenirea tulburărilor de somn, poți lua în considerare câteva activități pe care să le desfășori în fiecare zi. Printre acestea se numără și:

  • plimbările zilnice – bebelușul are nevoie mereu să intre în contact cu aerul proaspăt, astfel încât să se poată bucura de un somn odihnitor. Plimbările liniștitoare în aer liber oferă un efect liniștitor, calmant;
  • evitarea desfășurării activităților solicitante seara, înainte de culcare – de exemplu, vizitele prietenilor, bunicilor, jocurile prelungite sau televizorul deschis pot avea un impact negativ asupra somnului bebelușului;
  • respectarea aceluiași program de somn în fiecare seară;
  • în cazul în care se trezește în timpul nopții, trebuie să îl mângâi și să îi dai biberonul, fără a vorbi cu el, pentru a adormi la loc.

Vezi si articolul: Top 5 produse pentru somnul bebelușului care elimină problemele 

Ce mănâncă un bebeluș de 6 luni?

La vârsta de 6 luni, bebelușul poate începe să fie hrănit cu diverse alimente, care îl ajută să se dezvolte în mod corespunzător. Astfel, poți lua în considerare următoarele variante:

  • cereale fără gluten;
  • fructe (pere, mere, piersici, caise, avocado, nectarine);
  • legume (păstârnac, țelină, rădăcină de pătrunjel, ardei, dovlecel).

Bineînțeles, este esențial ca bebelușul să aibă parte și de alimente care au un conținut ridicat de fier, pentru că rezervele de fier care au fost depozitate în timpul sarcinii se reduc semnificativ, până când se epuizează de tot. Astfel, pentru a le suplimenta, este nevoie ca bebelușul să consume și alimente bogate în fier, cum ar fi carnea roșie, ficatul sau chiar peștele slab. De asemenea, nu trebuie sub nicio formă să se adauge zahăr sau sare în niciun preparat.

Mesele bebelușului la 6 luni

Multe mămici aleg să înceapă diversificarea meselor bebelușului, incluzând și alimente. Dacă încă nu ai certitudinea că a venit momentul potrivit, poți continua să îl hrănești cu lapte de sân sau cu formule de lapte, introducând în același timp, treptat, și variantele menționate anterior. De asemenea, după ce ți-ai hrănit bebelușul cu unul dintre acele alimente, poți aștepta o anumită perioadă de timp pentru a vedea dacă îi provoacă vreo reacție alergică. Cel mai bine ar fi, însă, ca înainte de a începe diversificarea alimentară, să ceri părerea unui medic de specialitate.

Organizarea meselor este un alt factor de care trebuie să ții cont. Iată un exemplu de pe care te poți ghida:

  • prima masă – 07:00;
  • a doua masă – 10:00;
  • a treia masă – 13:00;
  • a patra masă – 17:00;
  • a cincea masă – 20:00.

Suplimente pentru bebelușii de 6 luni

Pentru o dezvoltare armonioasă, bebelușii de 6 luni trebuie să consume și suplimente alimentare, pentru că sunt mult mai concentrate și au un nivel ridicat de eficiență. Specialiștii recomandă administrarea vitaminei D și a cinci picături de Ferrum Hausmann într-o linguriță de suc de morcovi.

Vitamina D este recomandată cu precădere de către medici pentru bebelușii de 6 luni, datorită capacității sale de a îmbunătăți semnificativ sănătatea oaselor și de a le face să fie mult mai puternice. Consumarea regulată a suplimentelor alimentare pe bază de vitamina D previne apariția rahitismului sau a altor afecțiuni periculoase. În ceea ce privește Ferrum Hausmann, cel mai bine este să fie consumat alături de suc de morcovi. Astfel, într-o linguriță cu suc de morcovi se adaugă aproximativ cinci picături de Ferrum Hausmann și se administrează bebelușului. Acest supliment are capacitatea de a preveni apariția profilaxiei anemiei.

bebele la 6 luni

Activitățile bebelușului de 6 luni

Cu cât se dezvoltă mai mult, cu atât bebelușul dezvoltă abilitatea de a desfășura mai multe activități. Devine o plăcere să-l privești cum crește sub ochii tăi și cum descoperă de unul singur lucrurile de care este capabil. Astfel, printre activitățile la care trebuie să te aștepți se numără și:

  • poate să stea în poziție de șezut, fără să fie nevoie de un sprijin prea mare; acesta începe să se poată susține de unul singur;
  • dezvoltă capacitatea de imitare atât a sunetelor, cât și a expresiilor faciale;
  • dezvoltă abilitatea de a mușca și mesteca; din acest motiv, multe mămici consideră ca aceasta este vârsta potrivită la care se poate începe diversitatea alimentară;
  • capătă suficientă putere în mâini, reușind să apuce și să controleze obiectele mici, cu o greutate redusă;
  • își poate ține de unul sigur biberonul sau suzeta;
  • începe să fie receptiv la voci și sunete cunoscute;
  • se poate rostogoli în ambele direcții;
  • își poate deschide singurel gura atunci când i se oferă lingurița.

Uite și exemple video utile:

În concluzie, bebelușul la 6 luni reușește să desfășoare multe activități și începe să fie cât mai conștient de lumea din jurul său. Lasă și tu un comentariu în care să ne spui câte luni are bebelușul tău, cum îl hrănești și ce îi place cel mai mult să facă. De asemenea, orientează-te din timp și către o grădiniță potrivită pentru când bebelușul tău o să mai crească puțin.

Ti-ar putea fi de folos următoarele articole:

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.