Viața cu bebelușul tău este plină de provocări și evenimente zilnice, așa cum nu ai fi crezut vreodată. Bucuriile pentru fiecare gest, pentru fiecare sunet, zâmbet și fiecare mișcare nouă vin la pachet cu tot felul de griji. Mămicile își confruntă între ele experiențele legate de creșterea celor mici, bunicile vorbesc despre perioada similară din viața propriilor copii, actuali părinți și toate aceste discuții pot provoca neliniști, mai ales dacă te afli în postura de părinte pentru prima oară. “Al meu stă deja în funduleț”, îți povestește o mămică și o privești cu neîncredere, apoi gândurile o iau razna și te gândești „Ce e în neregulă cu puiul meu?”, deși cu două zile în urmă vizata lunară la pediatru ți-a confirmat că e perfect sănătos și bine dezvoltat.
Dacă vrei să scapi de toate aceste dubii, citește rândurile de mai jos și încetează să îți mai compari copilul cu cei mai precoci reprezentanți ai neamului bebelușesc. Pot exista diferențe între copii, dar în linii mari, iată care sunt indicatorii pe care trebuie să îi ai în vedere atunci când îți evaluezi bebelușul la 5 luni.
Somnul bebelușului la 5 luni
La această vârstă, somnul nu ar mai trebui să fie o problemă. Un program al orelor de somn, atât în timpul nopții, cât și după-amiază ar trebui să fie reglat. Bebelușul doarme acum mai multe ore legate, fără a se mai trezi pentru mese nocturne. În această etapă de creștere, se mai trezesc pentru o masă, iar cei alăptați se pot trezi mai des pentru porția de alint la sân. Dar perioada nu mai seamănă cu începuturile. Somnul diurn are două sau trei ore legate și eventual se mai poate păstra o repriză mai scurtă în timpul plimbării în aer liber. De la 4 luni pot apărea intervale de regres al somnului, în care cel mic pare să nu mai respecte nicio rutină. Dacă nu sunt provocate de alte cauze, părinții trebuie să știe că nu sunt neobișnuite și sunt temporare, ele durând de la câteva zile până la două-trei săptămâni, după care bebelușul revine la programul de somn obișnuit.
Am scris pentru tine un articol legat de somnul bebelusului care contine TOP 5 produse care te ajuta sa eviti orice problema!
Ce mănâncă un bebeluș de 5 luni
Un bebeluș în această etapă de creștere va continua să mănânce lapte de sân sau formulă și în această lună, acest aliment asigurând toți nutrienții necesari dezvoltării organismului celui mic. Laptele este formula magică prin care bebelușul primește un aport optim de proteine, lipide și glucide, precum și toate vitaminele și mineralele de care are nevoie, mai ales dacă este alăptat. Și formulele de lapte praf sunt îmbogățite astăzi cu elemente benefice, oferind o alternativă sănătoasă pentru laptele matern. Ca element de noutate poate apărea, la recomandarea medicului pediatru, o linguriță de suc de morcovi, administrată separat de mesele de lapte. Este momentul potrivit să începi să te documentezi asupra diversificării alimentației, provocare pe care ți-o vei asuma începând cu luna a 6-a.
Mesele bebelușului la 5 luni
Bebelușul va avea la acestă vârstă în jur de 5 mese pe zi pentru cei hrăniți cu formula de lapte, și mai multe mese, la cerere, dacă sunt alăptați. Unii pot renunța de aici înainte la una dintre reprizele de hrănire, ceea ce poate provoca neliniști părinților. Nu este cazul să te îngrijorezi sau să îl trezești noaptea pe cel mic pentru a-l alimenta. Are deja o capacitate de a-și regla ritmul meselor și de a simți senzația de foame și se va trezi singur dacă este cazul. Cantitatea aproximativă pe care o mănâncă de obicei sugarul la 5 luni este de 150-180 ml la fiecare masă, pentru cinci mese zilnice, și de 200 ml pe masa, dacă are doar patru mese. Pentru cei hrăniți la sân, cantitatea de lapte și numărul de mese pot varia și producția sânilor se adaptează nevoilor bebelușului.
Suplimente pentru bebelușii de 5 luni
Se administrează în continuare vitamina D, pentru buna funcționare a organismului, protecția oaselor și prolilaxia rahitismului. Ca element de noutate se poate adăuga un supliment de fier pentru profilaxia anemiei. Acesta se introduce la recomandarea medicului, iar doza este de 5 picături Fe Haussmann într-o linguriță de suc morcovi. Fierul are rol în producția de hemoglobină din sânge, substanță care ajută la transportul oxigenului din plămâni către toate celulele corpului. De asemenea, fierul este prezent în mioglobină, substanță din compoziția fibrelor musculare. Elementul este responsabil și în procesele imunitare și energetice ale organismului. Rezervele de fier al bebelușului, cu care acesta se naște, se păstrează până la 4-6 luni de la venirea pe lume, după această perioadă necesarul de fier provenind din alimentație. Laptele matern conține puțin fier, dar rata de absorbție a acestuia de către copil este mare, pe când formulele, deși sunt îmbogățite cu cantități mai mari de fier, rata de absorbție a fierului este mai mică.
Activitățile bebelușului de 5 luni
Mare îți va fi mirarea când, într-o zi, vei constata că bebelușul pe care l-ai lăsat așezat pe burtică, s-a rostogolit singur pe spate. De asemenea, se mai poate deplasa puțin câte puțin împingându-și piciorușele și înaintând ușor, ceea ce înseamnă că trebuie să ai mai multă precauție și să nu îl lași nesupravegheat pe o canapea sau în patul adulților sau în căruciorul de plimbare fără să îl asiguri prin centurile prinse. Atenția i se va dezvolta, de asemenea, și vei constata că va fi mult mai interesat de tot ce îi arăți, de jucării și va începe chiar să apuce obiecte. Se supără când îi iei jucăria sau când îi cade, își zâmbește în oglindă, iar activitatea de explorare a propriului corp va ajunge și la degustarea piciorușelor, pe care le poate duce la gură din poziție culcată. Diferența între părinți și străini o poate face ușor, iar manifestările sale sunt diferite.
Uite și exemple video de activități:
Bebelușul tău trece deja prin aceste experiențe sau încă le aștepți cu entuziasm? Povestește-ne într-un comentariu cu ce te-a mai surprins azi cel mic. De asemenea, am vrea să știm dacă te-ai gândit ce grădiniță ai alege pentru copilul tău? Verifică opțiunile disponibile, pentru că nu e niciodată prea devreme să te preocupi de perspectivele educației celui mic.
Ti-ar putea fi de folos următoarele articole:
- Aspirator nazal pentru bebelușul tău: manual sau electric, ce alegi?
- Somnul bebelușului: cum eviți problemele?
- Top 8 electronice folositoare pentru camere de bebe
Sursa foto:
https://unsplash.com