Probabil mulți dintre cititorii noștri au purtat uniforme la școală. La fel de mulți probabil nu au prins acele vremuri. De câțiva ani există o dezbadere în România dacă uniformele sunt sau nu un lucru bun pentru copii. Am încercat să adunăm în câteva rânduri argumente pro și contra uniformelor școlare.
- Pro: Pot elimina diferențele de clasă dintre elevi
Când elevii nu poartă unifome, este ușor să identifici copiii cu un standard mai ridicat sau mai scăzut de viață, din punct de vedere economic, din cauza hainelor purtate la școală. Un argument major în utilzarea uniformelor la școală este faptul că atunci când copiii poartă uniformă, diferențele statutului economic dintre copii este mult mai puțin vizibil, ceea ce poate duce la o integrare mai bună a copiilor, iar discrepanțele economice nu mai reprezintă un motiv pentru a nu lega prietenii.
- Pro: Pot crește concentrarea elevilor
Un argument utilizat în favoarea folosirii de uniforme școlare este faptul că acestea ar crește concentrarea elevilor. Dovezile în favoarea acestui argument nu sunt prea multe, dar cei ce folosesc acest argument spun că prin utilizarea uniformei, elevii nu mai consumă timp gândindu-se la hainele celorlalți, acestea nu mai sunt subiect de discuție și astfel, se concentrează mai mult pe lecții.
- Pro: Pot crește simțul de comunitate
Uniformele pot duce la crearea unei comunități în școală. Elevii de toate vârstele, dar și cei care au absolvit școala, sunt legați mental între ei. Astfel, o uniformă dă senzația de apartenență la o comunitate, iar în acest fel, cei ce o portă sunt mai dispuși să-i ajute pe cei din jur care poartă aceeași uniformă.
- Pro: Uniformele școlare pot promova siguranța elevilor
Un alt argument des utilizat în promovarea uniformelor școlare, este siguranța elevilor. Astfel, este dificil pentru ca o persoană străină să intre în școală, fără a fi rapid identificată. Uniforma școlară poate fi utilizată ca un bun identificator. Uniformele sunt cu atât mai bune în școlile amplasate în zone unde funcționează mai multe clanuri sau găști ce utilizează anumite obiecte vestimentare ca mod de identificare. Astfel, prin purtarea unei uniforme la școală, elevii ce fac parte din găști diferite, nu se pot identifica reciproc și astfel, le este mai ușor să se concentreze pe învățat.
- Contra: Uniformele școlare pot fi scumpe pentru părinți
Cumpărarea de uniforme școlare poate afecta mai mult bugetul unei familii, comparativ cu hainele obișnuite. În general, aceste uniforme pot fi achiziționate de la un număr limitat de distribuitori, iar asta poate duce la creșterea prețurilor.
- Contra: Uniformele pot îngrădi libertatea de exprimare a elevilor
Un alt argument ce poate fi folosit împotriva utilizării de uniforme, este faptul că îngrădește libertatea de expresie a elevilor. Adolescenții mai ales, simt nevoia de a-și exprima prin vestimentație, preferințele în materie de muzică, hobby-uri, sau își pot exprima emoțiile.
- Contra: Uniformele pot fi sexiste
Unele uniforme pot părea părinților și elevilor, sexiste. De exemplu, dacă o uniformă cere fetlor să poarte fuste, iar pantalonii nu sunt permiși, unii părinți și eleve ar putea obiecta la purtarea acestor uniforme. Nu toate fetele vor să poarte fuste și nu toate fetele vor să poarte pantaloni.
- Contra: Poliția uniformelor
Dacă o școală are în politica sa purtarea de uniforme, în general încearcă să se asigure că aceastea sunt purtate regulamentar. Astfel, poate apărea o monitorizare a elevilor și modul în care aceștia poartă uniforma, iar elevii pot resimți asta ca și cum sunt mereu ținuți sub observație, ceea ce poate duce la o ridicare a nivelului de stres.
Ca orice decizie luată în viață, și uniformele pot aduce atât beneficii, cât și deservicii. Este important să analizați și să cântăriți cât mai bine înainte de a lua decizia de a înscrie copilul la o școală unde uniforma este obligatorie, sau la o școală unde se pot utiliza haine obișnuite.