Săptămâna 7 de sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 7 minute Vizualizari: 3380

Săptămâna 7 de sarcină

 

Ești în cea de-a șaptea săptămână, iar sarcina încă nu este vizibilă. Dacă vrei să o ții încă un pic secretă, doar pentru tine, o poți face lejer. Este micul tău secret și probabil a celor mai apropiați. Este ok, este un sentiment special pe care vrei să-l ții doar pentru tine. Înțelegem și nu te judecăm.

Cât de mare este bebelușul tău

sarcina 7 saptamani

Săptămâna aceasta bebelușul tău măsoară aproximativ 8 mm. Dacă vrei să utilizăm în continuare fructele ca să-ți faci o idee despre cât de mare e, află că este cam de dimensiunea unei afine. Deși nu pare, bebelușul tău se dezvoltă într-un mod accelerat, acum având o dimensiune aproape dublă comparativ cu săptămâna trecută.

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 7 de sarcina

Corpul tău dă o adevărată petrecere, iar tu te simți ca și cum ai fi vecinul care nu poate dormi din cauza ei. Simptomele sarcinii din această săptămână au multe în comun cu cele de săptămâna trecută. Hai să le trecem în revistă ca să știi la ce să te aștepți!

  • grețuri – grețurile sunt instalate bine-merci și nu vor pleca încă. Că au loc dimineața, la prânz, seara, noaptea sau pe parcurcursul întregii zile (dacă ești mai puțin norocoasă), este absolut normal. Faptul că ai grețuri este un semn bun. Asta înseamnă că nivelul hormonilor este ridicat, ceea ce este foarte benefic dezvoltării bebelușului. Ca să mai atenuezi din greață, îți recomandăm să eviți mâncărurile grase sau grele și să te axezi pe alimente proaspete și sănătoase. Cel mai bine este să mânânci mai des și în cantități mici. Evită să iei medicamente împotriva grețurilor, pentru că acestea pot dăuna destul de grav bebelușului. Unele femei au avut succes în combaterea grețurilor cu ajutorul ceaiului de ghimbir. Poți face plimbări mai dese prin parc și poți aerisi cât mai des casa.
  • urinări frecvente – acesta este lucru cu care va trebui să te obișnuiești până la finalul sarcinii. Ba te poți considera norocoasă, pentru că pe măsură ce sarcina înaintează, frecvența nevoii de a urina va crește. Moticul este unul simplu: volumul de sânge a crescut considerabil (ai cu 10% mai mult sânge decât înainte de sarcină). Rinichii tăi lucrează din plin iar asta duce la nevoia de a merge la toaletă mai des. Din păcate nu se pot face prea multe pentru a ameliora acest simptom. Ca să nu te trezești prea des în timpul nopții pentru a merge la toaletă, ai putea să bei mai puține lichide înainte de culcare deși, e mai bine să fii hidratată.
  • schimbări de stări – dispozițiile tale pot trece de la o extremă la alta, iar cei din jur în mod sigur vor resimți din plin stările tale. E ceva normal în această perioadă a sarcinii. Aceste schimbări bruște de dispoziție sunt rezultatul hormonilor dar și a faptului că acum începi să realizezi cu adevărat că ești însărcinată, iar asta poate fi un motiv de stres suplimentar. Încearcă să te odihnești cât mai mult! Asta ar trebui să ajute un pic.
  • crampe și sângerări – ești încă la începutul sarcinii, iar crampele le vei resimți în continuare. Este absolut normal dacă ții cont de schimbările mari ce au loc la nivelul uterului. Sângerările apar în continuare, iar motivul este cervixul sensibil și își vor face apariția mai ales după contactul sexual. Chiar dacă sângerările și crampele te vor alarma, nu-ți face griji! Doar în cazul în care sangerările sunt mai puternice decât în timpul menstruației sau crampele sunt mai intense, atunci e bine să contactezi medicul cât mai repede.
  • acnee – știm, creșterea nivelului de hormoni vine la pachet cu cele mai nesuferite senzații. Un alt rezultat al hormonilor sunt acneele. Este normal să apară și îți recomandăm să NU folosești produse antiacneice pentru că ți-ar putea afecta sarcina. Vorbește cu medicul tău pentru a-ți recomanda produse.
  • mai multă salivă – la asta cel mai probabil nu te așteptai, dar este unul din simptomele de care te lovești în timpul sarcinii. Cu riscul de a suna ca o moară stricată, vina o poartă tot hormonii, dar și greața poate avea un mic rol aici.
  •   pofte sau aversiuni față de anumite mâncăruri – ai putea să simți anumite dorințe inexplicabil de puternice de a gusta un anumit fel de mâncare. Poate fi vorba de mâncare obișnuită sau de ceva absolut ciudat. E ok să-ți faci de cap, dar încearcă să mănânci alimente cât mai sănătoase și în cantități mici. În același timp s-ar putea să simți aversiuni maxime vis-a-vis de un aliment sau altul. Este absolut normal, nu-ți fă griji! E unul din “beneficiile” sarcinii.

Cum se dezvoltă bebelușul tău

sarcina pe saptamani poze

 Burtica ta încă nu e sesizabilă, chiar dacă încerci să găsești semne în oglindă. Asta nu înseamnă că în corpul tău nu au loc schimbări spectaculoase.

Bebelușul tău se dezvoltă într-un ritm accelerat. Încep să apară schimbări la nivelul feței. La ochi începe să se dezvolte retina și cristalinul. Creierul se dezvoltă și el, chiar dacă momentan este neted și transparent. Cavitățile și conducetele esențiale pentru circulația lichidului cefalorahidian în care se scaldă creierul s-au format deja. Emisferele creierului se dezvoltă spectaculos de repede, iar unii nervi cranieni sunt deja vizibili. În această săptămână bebelușul are deja pancreas ce va produce insulina și va ajuta la digestie. În această săptămână se va forma și ficatul ce va produce globulele roșii din sânge până ce măduva spinării se va forma și se va ocupa de această funcție.

Intestinele sunt în curs de formare și sunt legate de cordonul ombilical ce transportă prin vase de sânge diferite, nutrienți și oxigen în ambele sensuri, atât de la mamă la bebeluș, cât și invers. Cordonul ombilical conține doua artere și o venă mare.

Recomandări/sfaturi

Ești în cea de-a șaptea săptămână, așa că ar trebui să ai deja medicul obstetrician care îți va supraveghea sarcina. Dacă nu ai fost până acum, ar fi bine ca în această săptămână să faci primul consult prenatal. Pregătirea pentru întâlnirea cu acesta nu e atât de ușoară pe cât crezi. Îți recomandăm să îți notezi toate întrebările ce le ai despre sarcină, ia cu tine o listă cu medicamentele ce le utilizezi chiar dacă sunt pe rețetă sau sunt suplimente, pentru ca medicul să îți poată spune dacă sunt sau nu sigure pentru sarcină.

E bine să ai notată ziua de început a ultimei menstruații pentru ca medicul să poată estima data nasșterii a bebelușului. Dacă nu ai urmărit zilele de menstuație, nu e o problemă. O ecografie va stabili vârsta sarcinii și implicit estimarea de naștere.

Un istoric medical al rudelor (atât al tău cât și al partenerului) va ajuta medicul să-ți recomande testele ce trebuie făcute.

E bine să știi că în perioada sarcinii trebuie să eviți unele vaccinuri, cum ar fi cele antivaricelă, HPV și ROR. În schimb, vaccinul antigripal și cel difetro-tetanic (DT) nu prezintă nici o problemă pentru sarcină. Oricum, cel mai bine vorbești cu medicul tău obstetrician dacă trebuie să faci un vaccin, iar acesta îți va spune dacă este sau nu sigur.

Sfaturi pentru tată

Pe langă ajutorul ce îl poți da în treburile casnice, o poți însoți pe viitoarea mămică la prima examinare – dacă ea își dorește asta. Va fi o bilă albă pentru tine, pentru că arăți implicarea ta. Un mod fun în care îi poți arăta cât de implicat ești, este să-i propui să faceți o poză la burtică în fiecare săptămână de sarcină pentru a putea vedea modul în care evoluează. Pentru ca diferențele să fie cât mai vizibile, acestea ar trebui făcute în aceeași poziție, cu aceleași haine. Poți încerca și poze mai artistice. Vorbește cu ea!

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 1 si 9

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.