Încălţăminte copii

În procesul de alegere a încălțămintei potrivite pentru copii trebuie să se țină cont de câteva principii esențiale, pentru a nu exista riscul ca micuțul să experimenteze dureri sau senzații inconfortabile pe durata purtării sale. În comparație cu adulții, copiii nu pot fi obiectivi în legătură cu o pereche de încălțăminte, nu pot spune dacă se simt confortabil sau nu și nici nu își dau seama dacă beneficiază de confortul termic necesar. Cu toate acestea, micuțul este atras de forma și de nuanțele predominante. Cu cât pantofii de copii sunt mai colorați, cu atât este mai bine pentru ei.

Astfel, înainte de a cumpăra perechi de încălțăminte pentru copii ieftine, este necesar să respecți câteva criterii importante de alegere, pentru stabilirea unui nivel înalt de confort. Iată care sunt acestea!

Materialul din încălțăminte copii ieftine

Atunci când vrei să achiziționezi adidași de copii, trebuie să te asiguri că iei în considerare un material adecvat, pentru a face trecerea cât mai naturală de la mersul descălțat la cel încălțat. Astfel, perechea de încălțăminte trebuie să fie lejeră și să îi lase pielea să respire. Se recomandă alegerea unor adidași Adidas pentru copii realizați din piele, pânză sau fibre sintetice, care să fie purtați în funcție de condițiile meteorologice. 

Structura tălpii la încălțăminte precum ghete de copii

Pentru a nu împiedica mersul adecvat al copilului, este necesar ca talpa încălțămintei să fie cât mai flexibilă. În ceea ce privește ghetele de copii, este necesar să fie dotate cu toc, care să nu aibă mai mult de 1,5 cm, pentru a nu exista riscul ca greutatea întregului corp să se localizeze la nivelul degetelor de la picioare.

Modelul ales pentru pantofii de fetițe și adidași de băieți

Unul dintre aspectele cele mai importante în alegerea unei perechi de încălțăminte este chiar libertatea de mișcare. Astfel, atât pantofii de fetițe, cât și cei de băieți trebuie să fie înalți și generoși la nivelul vârfului, pentru ca degetele picioarelor să se poată mișca în voie, iar pielea să poată respira.

Nivelul de confort resimțit de copii la pantofi

Aspectul nu este cel mai important criteriu atunci când vine vorba de încălțămintea pentru copii. Ceea ce contează cel mai mult este forma, care redă automat nivelul de confort resimțit. De asemenea, la interior trebuie să fie căptușită în mod adecvat pentru anotimpul respectiv, astfel încât să redea atât confortul termic, dar și pe cel fizic.

Ce încălțăminte copii este potrivită pentru fiecare anotimp în parte?

Încălțăminte de copii pentru toamna-iarna

Alături de gecile de copii, care sunt vătuite în mod corespunzător și care au glugă, este necesară și o pereche de cizme pentru copii. Alese în funcție de vârsta micuțului tău, este important ca talpa să fie realizată  din cauciuc, pentru un risc de alunecare vizibil scăzut. Din acest motiv, mulți părinți optează pentru cizmele de cauciuc pentru copii, eliminându-se din temelii riscul ca acesta să se confrunte cu umiditatea sau cu alunecarea. Bineînțeles, există și cizme de iarnă pentru copii, care reușesc să ofere confortul termic necesar, fiind ideale pentru zilele în care micuțul își va dori să se joace în zăpadă alături de prietenii săi.

În ceea ce privește sezonul tomnatic, se pot lua în considerare și perechile de ghetuțe adidas sau ghetele de băieți și cizmele pentru fete, care nu sunt îmblănite, pentru a se evita senzația de supraîncălzire a piciorului care duce, implicit, la transpirație.

Încălțăminte de copii pentru primăvară-vară

În sezonul cald, este important ca piciorul copilului să respire în mod adecvat în cadrul încălțămintei purtate, lucru care este favorizat de sandalele de copii, realizate din materiale de înaltă calitate. Din fericire, există și sandale de băieți într-o varietate de culori și modele care să-i încânte pe micuți și care să le provoace o plăcere deosebită în momentul în care le poartă. În anotimpul călduros, este necesar ca piciorul să respire și să se bucure de libertatea de mișcare, lucru îndeplinit cu succes și de adidașii de copii pentru băieți, dar și de adidașii de fete.

Tot acesta este sezonul în care părinții aleg să cumpere și ghete de copii pentru fete, datorită prețurilor vizibil scăzute, însă, este recomandat să se opteze pentru 1-2 mărimi mai mari, mai ales când vine vorba de alegerea unei perechi de ghete de fetițe sau de băieți. Până la sosirea sezonului rece cu siguranță piciorușul copilului tău o să mai crească.

 

De asemenea, nu trebuie să se neglijeze nici papucii pentru copii, care sunt potriviți atât pentru casă, cât și pentru plajă sau atunci când pleacă într-o excursie. Astfel, trebuie să te asiguri că micuțul tău are și papuci de casă pentru copii, dar și de afară. Bineînțeles, pot fi luați în considerare și șlapii adidași, care să fie dotați cu o talpă de cauciuc, rezistentă la alunecări. Șlapii adidas pot fi folosiți cu încredere atât de fetițe, cât și de băieței și pot fi asortați cu rochițe de in sau bumbac, bluzițe și pantalonași. Alături de acestea se mai pot adăuga câteva accesorii pentru protecția împotriva soarelui: pălăriuțe, ochelari de soare.

Care sunt cele mai comune greșeli ale părinților care aleg o pereche de încălțăminte pentru copii?

Există o mulțime de greșeli pe care părinții le fac atunci când aleg perechea de încălțăminte a copilului lor și care trebuie să fie evitate. Din păcate, micuțul nu îți poate spune cu certitudine dacă încălțămintea pe care o probează este confortabilă sau nu. Astfel, trebuie să fii vigilent și să optezi, mai înainte de toate, pentru calitate.

Una dintre greșelile părinților este alegerea unei mărimi care nu corespunde cu piciorul lor, situație în care este posibil ori ca încălțămintea să fie prea strâmtă și să provoace răni, ori prea spațioasă, caz în care piciorul riscă să nu se dezvolte în mod adecvat. Pentru a avea certitudinea că varianta aleasă este ceea ce trebuie, este necesară o măsurare precisă în prealabil a piciorușului copilașului.

Reutilizarea unei perechi de încălțăminte care a mai fost purtată în trecut de frații mai mari sau de alți copii. Atunci când se află în plină dezvoltare, piciorul copilului are nevoie de o încălțăminte nouă, pentru a nu exista riscul deformării sale. După ce perechea respectivă de pantofi a fost deja purtată, tinde să ia forma piciorului, astfel încât nu se va potrivi și pentru un alt tip de picior. Din acest motiv, specialiștii recomandă ca încălțămintea să fie mereu nouă.

Optarea pentru o talpă rididă. O altă situație care trebuie să fie evitată atât cât este posibil constă chiar în încălțămintea care are talpa rigidă. Copilașul tău riscă să nu poată dezvolta un mers corect, existând și posibilitatea deformării coloanei vertebrale.

Achiziționarea unor cizme mult prea înalte. Este adevărat că trebuie să se opteze pentru o pereche de cizme care să „îmbrace” adecvat glezna, însă nu se recomandă să fie prea înaltă, pentru că există posibilitatea să nu-i permită piciorului să se dezvolte în voie și să afecteze circulația sângelui.

Tocul nu trebuie să depășească 1,5 cm. Un alt aspect de care fiecare părinte trebuie să țină cont este tocul perechii de încălțăminte. În cazul în care acesta depășește 1,5 cm, este posibil ca toată presiunea corpului să fie îndreptată către degetele piciorușelor, situație care nu este deloc dezirabilă.