Bebelușul la 4 luni somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 2489

Bebelușul la 4 luni somn, alimentație, suplimente, activități

bebe la 4 luni

Vârsta bebelușilor este definitorie pentru modul în care se comportă, în care dorm și în care mănâncă. Cu fiecare lună care trece, aceștia se dezvoltă din ce în ce mai mult, căpătând noi obiceiuri și având capacitatea de a se descoperi tot mai mult. De asemenea, tind să dobândească un nivel crescut de curiozitate față de lucrurile din jurul lor, dar și față de persoane, având o constantă nevoie de afecțiune, mai ales din partea părinților, care sunt punctul lor principal de sprijin și sursa de încredere.

În această situație se regăsesc și bebelușii de 4 luni, pentru care, în calitate de părinte, trebuie să respecți  un anumit program și un anumit ritual zilnic cu scopul formării obiceiurilor sănătoase. Astfel, dacă și bebelușul tău are 4 luni și nu știi exact ce „reguli” să respecți pentru o dezvoltare armonioasă, citeștie în continuare articolul și informează-te corespunzător cu privire la toate activitățile sale.

bebelusul la 4 luni

Somnul bebelușului la 4 luni

Cu cât crește mai mult, cu atât există șansa ca somnul bebelușului tău să fie mai regulat și să se stabilizeze. Din acest motiv este esențial să îl obișnuiești încă de mic cu un program de somn adecvat. Astfel, când o să crească, o să îi fie ușor să adoarmă la ore potrivite. De asemenea, și numărul de hrăniri cunoaște o schimbare substanțială, scăzând din ce în ce mai mult și ducând la un somn liniștit, neîntrerupt pe perioade mai îndelungate de timp.

Spre deosebire de luna a 2-a, de exemplu, durata somnului de 15-16 ore este redusă la 8-12 ore, în funcție de bebeluș. În timpul nopții va solicita să fie hrănit de aproximativ două ori. În continuare este recomandat ca bebelușul să doarmă pe spate (până la vârsta de 1 an), astfel încât să se evite sindromul morții subite la sugar.

Am pregatit pentru tine un articol cu o selectie de produse ce s-au dovedit utile pentru somnul bebelusului. Vezi aici articolul!

Ce mănâncă un bebeluș de 4 luni?

La fel ca în lunile precedente, este recomandat ca bebelușul să fie hrănit în continuare cu lapte de sân sau cu formule de lapte, în funcție de preferințe, respectându-se numărul de solicitări ale bebelușului – ori de câte ori are nevoie să fie hrănit, îl poți hrăni. Poți opta pentru formulele de lapte în cazul în care îți dorești ca bebelușul tău să nu mai solicite să fie hrănit prea des, având o consistență mare.

Mesele bebelușului la 4 luni

Bebelușul de 4 luni trebuie să aibă parte de 5 mese pe zi, fiecare dintre acestea fiind o dată la 4 – 5 ore. Astfel, va trebui să respecți următorul program:

  • prima masă – 06:00;
  • a doua masă – 10:00;
  • a treia masă – 14:00;
  • a patra masă – 18:00;
  • a cincea masă – 22:00.

Bineînțeles, bebelușul trebuie să fie hrănit și în timpul nopții, în momentul în care îi este foame, însă, din fericire, la vârsta de 4 luni solicită acest lucru de aproximativ două ori pe noapte, bucurându-se de un somn neîntrerupt pentru perioade mai lungi de timp.

Suplimente pentru bebeluși de 4 luni 

Pentru o dezvoltare armonioasă a bebelușului tău, este important să iei în considerare și administrarea unor suplimente alimentare, pentru oase puternice și un corp sănătos. Astfel, cei mai mulți medici recomandă parinților de bebeluși de 4 luni să le administreze vitamina D și 5 picături de Ferrum Hausmann în o linguriță de suc de morcovi.

Vitamina D poate să fie procurată atât din alimente și expunerea la soare, cât și din suplimentele alimentare. Este potrivit, totuși, să se folosească și suplimente alimentare, conținutul lor fiind mai concentrat și mai eficient. Deficitul ei poate să ducă la boli grave, cum ar fi rahitismul, din cauza slăbirii și a deformării oaselor. Astfel, cu cât bebelușul este mai expus la soare și îi este administrată vitamina D, cu atât oasele lui vor fi mai puternice, dezvoltând un corp sănătos.

Ferrum Hausmann (5 picături) este un supliment alimentar care are capacitatea de a preveni carența de fier latentă, anemia feriprivă sau profilaxia de anemie, afecțiuni la care sunt predispuși mai ales bebelușii de 4 luni, dar și copiii sau femeile însărcinate. Este recomandat să îi administrezi între 2 și 5 picături de Ferrum Hausmann pe zi atât pentru prevenirea afecțiunilor, cât și pentru tratarea lor.

Sucul de morcovi este esențial pentru bebeluși, pentru că, în componența sa se află o mulțime de proprietăți benefice, care îi ajută să se dezvolte în mod corepunzător. De exemplu, sucul de morcovi este potrivit pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, a vederii, pentru prevenirea sau vindecarea constipației, anemiei. De asemenea, contribuie la o piele sănătoasă, strălucitoare, dar și la întărirea oaselor, la îmbunătățirea musculaturii. Astfel, asigură-te că îi oferi bebelușului tău o linguriță de suc de morcovi în fiecare zi alături de celelalte suplimente alimentare, pentru a fi sănătos.

bebele la 4 luni

Activitățile bebelușului de 4 luni

Cu cât înaintează în vârstă, bebelușul începe să dobândească noi capacități și abilități de a desfășura o mulțime de activități. Astfel, la vârsta de 4 luni, bebelușul poate să:

  • râdă puternic și să zâmbească larg;
  • stea în poziție de șezut dacă este sprijinit în mod corespunzător;
  • se întoarcă de pe o parte pe alta;
  • apuce obiectele care îi ies în cale, ducându-le pe toate la gură; astfel, trebuie să te asiguri că se află mereu sub supravegherea unui adult, pentru a nu exista riscul să introducă în guriță obiecte neadecvate, murdare, pline de bacterii, pe care chiar să le înghită;
  • stea culcat pe burtă, având capacitatea să-și ridice capul la un unghi de 90 de grade;
  • saliveze, fiind nevoie ca mereu să fie șters la guriță;
  • se joace cu mânuțele;
  • scoată sunete noi, diferite de cele de plâns, în care predomină consoanele.

Uite și exemple video utile:

În concluzie, bebelușii de 4 luni se află într-un plin proces de descoperire a mediului familiar, dar și a obiectelor din jur, având mereu senzația de a duce la gură obiectele care i se par necunoscute. Lasă și tu un comentariu în care ne spui cum ai grijă de bebelușul tău, câte luni are și ce plan de masă îi pregătești pentru ziua de mâine. De asemenea, nu e niciodată prea devreme pentru a alege grădinița potrivită, astfel, asigură-te că faci din timp research-ul corespunzător.

Ti-ar putea fi de folos următoarele articole:

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.