Rolul hormonului HCG in depistarea sarcinii

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 57

Rolul hormonului HCG in depistarea sarcinii

Gonadotrofina corionică umană (hCG) este o secreție hormonală produsă de placentă în timpul sarcinii. HCG este cunoscut și sub denumirea de hormonul sarcinii, pentru că apare doar la femeile gravide; se întâlnește în urină sau în sânge la aproximativ 10-11 zile după concepție, după procesul de fertilizare a ovulului. Apogeul maxim al acestui hormon este atins chiar la sfârșitul primului trimestru, adică după 10 săptămâni de sarcină; ulterior, acesta tinde să scadă. 

Din fericire, testele de sarcină au fost special concepute pentru a identifica prezența hormonului hCG prin intermediul colectării probelor de urină. Astfel, fiecare femeie are posibilitatea de a depista pe cont propriu dacă este însărcinată chiar din confortul propriei case. 

Cum se produce hormonul hCG în organismul tău?

După momentul concepției, un ovul fertilizat călătorește prin trompele uterine, denumite și tuburi falopiene, până la uter. Ulterior, ovulul fertilizat, care poartă și denumirea de embrion, se atașează de peretele uterului, fenomen care declanșează formarea placentei. 

Aceasta este, de fapt, responsabilă de producția și eliberarea hormonului hCG în sânge și urină la aproximativ 10 zile de la concepție. Cu toate acestea, este nevoie de mai mult timp pentru ca hCG să fie depistat în cadrul testelor de urină. În faza incipientă a sarcinii, hCG continuă să crească suficient de rapid, dublându-și volumul la fiecare trei zile pentru primele opt până la zece săptămâni de sarcină. 

Ce efect are hormonul hCG asupra corpului tău? 

Odată ce placenta începe să producă hCG, la nivelul organismului tău începe să se secrete o cantitate mult mai ridicată de estrogen și progesteron decât cea pe care corpul o experimenta înainte. Alături de hCG, cei doi hormoni sunt responsabili de îngroșarea mucoasei uterine, fenomen care blochează apariția menstruației. Din acest motiv, simptomul principal care ar trebui să îți dea de gândit că ai putea fi însărcinată este redat chiar de lipsa ciclului menstrual.

Cum poți testa nivelul de hCG din organism?

Hormonul sarcinii poate fi detectat fie în sânge, fie în urină. Rezultatul cert îl afli prin intermediul testelor de sânge, care au capacitatea de a detecta nivelul hormonului și atunci când este secretat în corp într-o cantitate redusă, însă și testele de urină se dovedesc a fi eficiente, dacă respecți instrucțiunile de folosire.

Există două tipuri diferite de teste de sânge pentru detectarea nivelului de hCG din sânge:

  • testul care detectează prezența hormonului la nivelul sângelui; nu menționează care este cantitatea, ci doar faptul că acesta există;
  • testul cantitativ (test beta), care reușește să măsoare cantitatea de hCG prezentă în sânge. Rezultatele sunt exprimate în unități mili-internaționale de hCG pe mililitru de sânge (mIU/mL).

Testul de sarcină pe care îl poți efectua la domiciliu va afișa rezultatul pozitiv dacă depistează prezența hormonului în urină. Pentru a obține un rezultat cât mai sigur, trebuie să aștepți mai mult timp de la perioada de concepție (aproximativ 14-15 zile). 

Cât de des trebuie să testezi nivelul de hCG în sarcină?

Nu sunt necesare verificări frecvente ale nivelurilor de hCG. Medicii au grijă să le analizeze mai mult în primul trimestru, când, practic, ești cel mai mult predispusă la un avort spontan. Lucrurile se schimbă în cazul în care doctorul identifică un nivel mult prea scăzut din acest hormon, situație în care trebuie să se asigure că îl mai verifică încă o dată peste câteva zile. Există afecțiuni congenitale sau complicații (cum ar fi o sarcină extrauterină), care afectează nivelul hormonului de sarcină secretat în corp.

Când este momentul în care corpul tău începe să producă hCG?

Toată lumea are cantități extrem de mici de hCG în organism, care sunt aproape nedetectabile. Cantitatea sa începe să crească rapid, însă, în primele 10 săptămâni de sarcină, urmând ca apoi să scadă treptat până la momentul nașterii. Nivelul de hCG începe să fie vizibil la un test de sânge chiar după primele 10 zile de la concepție, iar un test de sarcină poate să ofere un rezultat precis după aproximativ 12-14 zile, în funcție de nivelul său de precizie și acuratețe.

Ce semnificație are un nivel mult prea scăzut de hCG?

Un nivel mult prea scăzut de hCG sau care se află în scădere poate să indice riscul de apariție a unui avort spontan sau chiar prezența unei sarcini ectopice. În cazul în care te confrunți cu o astfel de situație, nu-ți face nicio grijă. Medicul te va rechema pentru efectuarea investigațiilor necesare și pentru găsirea unei soluții în cazul în care te confrunți cu respectivele complicații. 

Ce semnificație are un nivel mult prea ridicat de hCG?

Există și posibilitatea ca în corp să se secrete un nivel mult mai ridicat de hCG, situație care poate să indice prezența unei sarcini multiple (gemeni, tripleți), păstrarea unei evidențe greșite a ultimei perioade menstruale sau chiar creșteri anormale ale uterului. La fel ca în cazul unui nivel mult prea scăzut de hCG, și aici este necesară efectuarea investigațiilor amănunțite până când medicul știe exact care este situația pe care o experimentezi. 

Nivelurile hormonului hCG în funcție de săptămână

Dacă medicul are nevoie de mai multe informații despre nivelul de hCG, acesta poate solicita un test de sânge. O femeie gravidă care se bucură de o sarcină normală, sănătoasă și fără complicații, va experimenta următoarele valori:

  • trei săptămâni: 5 – 50 mIU/ml;
  • patru săptămâni: 5 – 426 mIU/ml;
  • cinci săptămâni: 18 – 7.340 mIU/ml;
  • șase săptămâni: 1.080 – 56.500 mIU/ml;
  • șapte spre opt săptămâni: 7.650 – 229.000 mIU/ml;
  • nouă – douăsprezece săptămâni: 25.700-288.000 mIU/ml;
  • treisprezece – șaisprezece săptămâni: 13.300-254.000 mIU/ml;
  • șaptesprezece – douăzeci și patru de săptămâni: 4.060-165.400 mIU/ml;
  • douăzeci și cinci – patruzeci de săptămâni: 3.640-117.000 mIU/ml.

Ține cont de sfaturile pe care le primești de la medicul specialist și asigură-te că ești la zi cu toate analizele și examinările pentru o sarcină sănătoasă. Nivelurile neobișnuite de hCG în timpul sarcinii pot indica anumite anomalii sau afecțiuni care nu trebuie să fie neglijate sub nicio formă. 

unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.