Testul de sarcina în timpul menstruației. Tot ce trebuie să știi!

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 142

Testul de sarcina în timpul menstruației. Tot ce trebuie să știi!

Fie încerci de luni de zile să rămâi însărcinată, fie nu te simți încă pregătită să ai un copil, este foarte important să afli la timp în ce situație te afli pentru a avea timp de gândire și de acomodare. Știm că emoțiile nu sunt ușor de stăpânit, mai ales când vine vorba de așteptarea unor zile întregi până la posibilitatea efectuării unui test de sarcină care să îți afișeze rezultatul așteptat. Până și așteptarea unei singure zile poate fi extrem de chinuitoare.

Din fericire, farmacia de la colț sau magazinul alimentar ar trebui să aibă teste de sarcină pe care să le poți face acasă cât mai repede. Cu toate acestea, ce trebuie să faci atunci când te afli la menstruație? Există vreun risc ca rezultatul testului să fie influențat de acest factor sau nu există nicio problemă? Rămâi în continuare și află tot ce trebuie să știi despre efectuarea testului de sarcină în timpul menstruației. 

Poți face un test de sarcină în timpul menstruației?

Răspunsul este categoric da. Poți face un test de sarcină chiar și atunci când te afli la menstruație. Există cercetări solide care afirmă faptul că urina amestecată cu sângele nu influențează sub nicio formă rezultatul obținut. Pentru ca produsul să identifice dacă ești sau nu gravidă, acesta analizează dacă la nivelul urinei tale se află hCG, hormonul sarcinii, care este produs de placentă. 

În primele 8-10 săptămâni de sarcină, nivelurile de hCG cresc rapid. Hormonul reușește să se stabilizeze în jurul săptămânii a 10-a, urmând ca apoi să scadă lent pe tot parcursul sarcinii. Până în a 10-a zi de la ovulație există un nivel suficient de hCG în urină pentru ca testele de sarcină să îl detecteze. Vestea bună este că sângele de la menstruație nu va influența apariția unui rezultat fals. Cu toate acestea, în cazul în care testul este pozitiv, este posibil să fie nevoie de efectuarea anumitor investigații pentru a afla concret dacă totul decurge în parametri optimi. 

De regulă, prezența menstruației semnifică, în mod clar, absența sarcinii, dar nu este o regulă care să se aplice la toate femeile. Te poți confrunta cu o sângerare care este asemănătoare cu menstruația și care poate să fie experimentată și în perioada sarcinii determinată de mai multe cauze, cum ar fi:

  • sângerare de implantare – este posibil să nu ai sarcina suficient de avansată pentru a obține un rezultat pozitiv la un test de sarcină dacă te confrunți cu sângerare de implantare, pentru că aceasta apare atunci când ovulul fertilizat se atașează de mucoasa uterină;
  • modificări la nivelul colului uterin – colul uterin poate sângera puțin atunci când este iritat în urma examinărilor vaginale sau chiar a actului sexual;
  • infecție – este posibil ca sângerarea să nu aibă nicio legătură cu sarcina. Ar putea fi rezultatul unei infecții în zona pelviană, a vezicii urinare sau a tractului urinar;
  • hemoragie subcorionică – apare atunci când placenta se desprinde ușor de peretele uterului. Pentru că intensitatea hemoragiilor poate varia de la un caz la altul, este posibil ca o hemoragie subcorionică să aibă ca rezultat o sângerare abundentă sau ușoară. Culoarea sângerării poate varia de la roz la roșu sau maro, în funcție de gravitatea situației;
  • sarcina ectopică – apare atunci când un ovul fertilizat nu se atașează de uter, ci se atașează în schimb de trompele uterine, de cavitatea abdominală, de colul uterin sau de orice altceva în afară de uter. Pe lângă sângerările vaginale, este posibil să te confrunți și cu dureri mari de abdomen, umăr, gât sau pelvis;
  • pierderea timpurie a sarcinii – crampele abdominale și durerile de spate, împreună cu sângerările abundente, pot fi un semn al unei menstruații sau al unui avort spontan. Este posibil să confunzi un avort spontan care apare foarte devreme în timpul sarcinii cu o menstruație, deoarece multe dintre simptome sunt asemănătoare.

Rezultatul obținut în timpul ciclului menstrual

Conform specialiștilor în domeniul medical, testul de sarcină are o precizie de 97%, însă, există și cazuri în care rezultatele obținute să nu reflecte realitatea. Fie a fost expirat sau nu ai respectat în totalitate toate instrucțiunile de utilizare menționate pe ambalaj, rezultatul obținut poate fi fals. 

Este important de menționat că șansele de a rămâne însărcinată în timpul ciclului menstrual sunt aproape la fel de ridicate ca în restul timpului. Astfel, dacă efectuezi un test de sarcină în timpul perioadei menstruale după actul sexual, există posibilitatea ca rezultatul afișat să nu fie tocmai cel potrivit, însă, dacă aștepți aproximativ 6-10 zile, repetarea testului poate să genereze un alt rezultat. Este recomandat ca după testarea acasă să mergi și la un cabinet medical de specialitate pentru efectuarea analizelor de sânge, în urma cărora vei afla concret în ce situație te afli. 

Cât timp trebuie să treacă pentru ca sarcina să fie vizibilă pe test?

Potrivit medicinei de specialitate, pentru obținerea rezultatului corect este recomandat să aștepți o săptămână după întârzierea ciclului menstrual. În cazul în care te grăbești și faci testul mult prea devreme, este posibil ca ovulul să nu fi avut timp suficient pentru a se implanta, iar placenta să nu fi avut suficient timp în care să producă hormonul hCG, vizibil pe teste.

În cazul femeilor care se confruntă cu o menstruație neregulată, lucrurile se pot complica. Dacă nu ai posibilitatea să aștepți până la finalizarea perioadei de menstruație, poți să iei în considerare efectuarea testului de sarcină la aproximativ 14 zile după ce contactul sexual a avut loc.

Rezultatul testului de urină efectuat în timpul perioadei de menstruație nu este afectat sub nicio formă de sângerare; rezultatul obținut tot poate să se bucure de o acuratețe de 97%. Cu toate acestea, dacă vrei să te asiguri că răspunsul este cel corect, mergi la un cabinet medical pentru efectuarea testelor de sânge, care oferă un rezultat mult mai precis decât cele de urină.

unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.